Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Gry +18 - Dowód osobisty ?

ojciec mpc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dowiedziałem się dzisiaj bardzo ciekawej rzeczy. Wygląda na to że osoby próbujące kupić grę +18 będą musieli pokazać dowód osobisty przez co gry będą traktowane jak alkohol. :). Niestety nie jest to żart, powodem takich zmian okazuje się jest : GTA V. Do zmiany próbuje doprowadzić rzecznik praw obywatelskich Irena Lipowicz. "Moje szczególne zaniepokojenie wzbudza okoliczność, że twórcy tego tytułu proponują jego nabywcom rozgrywkę wypełnioną aktami przemocy i okrucieństwem. Dla przykładu można wskazać, że gracz, wcielając się w głównego bohatera gry, w wirtualnym świecie jest zmuszany do dokonywania brutalnych zabójstw oraz torturowania ludzi. W ramach tego producenci przewidzieli możliwość wyboru wielu metod zadawania cierpienia, a wśród nich m.in. rażenie prądem, zadawanie obrażeń kończynom kluczem do wymiany kół, wyrywanie zębów obcęgami czy podtapianie skrępowanego więźnia. Uczestnictwa w tego rodzaju scenach nie sposób uniknąć - twórcy zaprojektowali je w ten sposób, że są one elementem koniecznym do kontynuowania gry".

A co wy o tym sądzicie ? :)

"Ojcowie gineli, a my dziś mamy wszystko"

Opublikowano

GTA V <3

Moim zdaniem, jest to tylko marnowanie czasu. Ktoś wymyślił key'e do gier - wynaleziono cracki, pewnie tak samo będzie z grami pobranymi przez programy P2P. Czyli i tak pewnie obejdą ten system i będzie to łatwe, jak np. wgranie cracka :)

Bez sens.

Opublikowano

A niech tak robią, każdy kto ma poniżej 18 lat wystarczy żeby poszedł do odpowiedniego sklepu z znajomym sprzedawcą a jeżeli nie znajomym to jakimś starszym dobrym panem pokojowo nastawionym. Druga opcja jeszcze jest taka żeby poprosić kolegę/brata/siostrę żeby kupił/kupiła. Tak samo z alkoholem, myśleli że jak zrobią przymusowe sprawdzanie dowodu to dzieci nie będą pić, tymczasem widzę czasami 12/13/14 latków chodzących z butelkami Heinekena lub czegoś innego. Ja myślę że to nie są żadne ograniczenia.

Opublikowano

szczerze ? pomimo tego iż grałem w gta jako 10 latek czy nawet mniejszy dzieciak, jestem za tym, żeby pytali o dowód/ legitymacje zgodnie z oznaczeniami PEGI.
Dlaczego ? Dlatego że po prostu jak widzę/ słyszę w wiadomościach że gry ogłupiają, że jakiś dzieciak nagrał się w gry i zaczął zabijać ludzi bo myślał że to gra, to kurwica bierze człowieka. A tak to prawdopodobnie tego już nie będzie aż tyle.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Same here jak Lenart. Gdy miałem 10 lat, też pogrywałem w GTA czy Quake 3.

I bardzo dobrze że chcą coś takiego zrobić... Może końcu coś się zmieni w tej kwestii, ale wątpię... Bo rodzice kupią grę i po sprawie...

Jak dla mnie, w Polsce powinno być odznaczenie PEGI ale od 20+ lat jak to w Australii mają.

Opublikowano

Ale wtedy będzie wina rodzica że kupiła nieletniemu grę, a nie samej gry. Jest oznaczenie, jest zakaz, więc winę ponosi rodzic/ osoba która kupiła grę.

ofc, to tylko moje zdanie ;)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Ale wtedy będzie wina rodzica że kupiła nieletniemu grę, a nie samej gry. Jest oznaczenie, jest zakaz, więc winę ponosi rodzic/ osoba która kupiła grę.

ofc, to tylko moje zdanie ;)

Tylko wiesz w czym problem jest? To że rodzice często przy zakupie nie patrzą, jaka to jest gra i jakie ma oznaczenia. A poza tym, z jednej strony to dobry pomysł jest by zacząć okazywać dowody osobiste. Z drugiej jednak jest to kolejna przyczyna, z której piractwo o jakiś % wzrośnie.

Opublikowano

niekoniecznie, dzięki temu może rozwinąć się sprzedaż wersji cyfrowych. A piractwo było, jest i przez długi czas będzie.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

niekoniecznie, dzięki temu może rozwinąć się sprzedaż wersji cyfrowych. A piractwo było, jest i przez długi czas będzie.

Z jednej strony, to cyfrowa sprzedaż ma się dobrze. Z drugiej jednak piractwo ma też korzyści bo np... Załóżmy że pobieramy pirata jakiegoś MMORPG płatnego, i gramy na privach. Jak przekonujemy się do MMO, decydujemy się na kupno oryginału. Tak to działa. ;) Tak samo jest z innymi grami co mają tryb multi. :)

Opublikowano

Z jednej strony, to cyfrowa sprzedaż ma się dobrze. Z drugiej jednak piractwo ma też korzyści bo np... Załóżmy że pobieramy pirata jakiegoś MMORPG płatnego, i gramy na privach. Jak przekonujemy się do MMO, decydujemy się na kupno oryginału. Tak to działa. ;) Tak samo jest z innymi grami co mają tryb multi. :)

Ale ja robie tak z większością gier, nawet jeśli są to gry z samym single. Może i dystrybucja cyfrowa ma się dobrze, ale po wprowadzeniu tego nakazu legitymowania się, dystrybucja cyfrowa wzrośnie, bo pewnie o tym zapomną i "dzieciaki" będą kupowały wyłącznie wersje cyfrowe. Bez kombinacji, bez proszenia się.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Mimo wszystko ten pomysł raczej nie wypali bo nawet jeżeli tak się stanie, to i tak dzieciaki to spiracą i tyle :)

"Ojcowie gineli, a my dziś mamy wszystko"

Opublikowano

W polsce? Który sprzedawca nie sprzeda gry o wartości ~stówy nawet dziecku? :)

Każdy jeżeli będzie mu grozić np. 2000 grzywny (jak to jest np. w Anglii, tyle że tam gry masz za np. 20Funtów, a nie 20zł ;) )

1394725204-U719057.png

Opublikowano

W polsce? Który sprzedawca nie sprzeda gry o wartości ~stówy nawet dziecku? :)

U nas nie ma kontroli co kto kupuje. Nawet taki dwunastolatek może kupić piwo i się z tym afiszować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...