Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wskazówki dla nowego

Wizz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Właśnie jestem w trakcie pobierania Doty, jednakże nie wiem z czym to sie je. Generalnie znam sens gier MOBA gdyż w LoL'u osiągąłem Golda, jednakże DOTa to raczej nie to samo. Macie jakieś wskazówki.
Dodatkowo chciałbym spytać o zablokowaną kamerę - da się tak zrobić by kamera podążała za bohaterem?

siema.

Opublikowano

Kamera mozna przytrzymac guzikiem :)

Hm, ... mysl podczas gry. Czasami lepiej zamiast gonic za killem lepiej jest to zostawic i wrocic na swoje miejsce. Na poczatku uzywal poradnikow do postaci, pozniej staraj sie grac sytuacyjnie (Np. Duzo stunow? Zbuduj BKB (Black King Bar).

61093c6efb.png

Opublikowano

Jak masz golda @lol to nawet tam mało skilla masz raczej. Cokolwiek lepsze gry to platyna, bo wejście do golda uwarunkowane jest głównie tym, kto ma warzywa w teamie (#potwierdzoneinfoodprofesjonalnychgraczy).

Nie graj carrymi. <-- najlepsza wskazówka. Pograj jakimiś semi carry (Alchemist, Drow, Phantom Assassin etc., poczytaj @playdota.com/forums).

Opublikowano

Ty inny jesteś? Niech nie gra Sniperem, który jest hard carry, potrzebuje w chuj farmy, żeby coś robić, nie ma escape, jest squishy as fuck. To samo tyczy się Voida (inb4 void ma escape), Phantom Lancera, Dragon Knighta i innych takich.

Opublikowano

Zazwyczaj na trybie Limited Heroes są postacie wybrane z puli 100 które są łatwiejsze na początek. Doświadczenie w Lola w niczym większym Ci tutaj nie pomoże.

Opublikowano

Nie baw się w przytrzymywanie kamery. To nie wypali. Przyzwyczaj się do grania na wolnym widoku, łatwiej ogarniesz to, co się dzieje.

Druga sprawa jest właśnie taka, że nie ma co rushować za fragiem. Możesz stracić więcej golda niż zyskasz. Do tego dochodzi strata w creepach (@lane) -> jeszcze mniej golda&expa i możesz tylko bardziej przegrać lane, jeśli enemy lepiej snowballuje(Ursa z 1 fragiem zrobi więcej niż CMka).

Opublikowano

Nie baw się w przytrzymywanie kamery. To nie wypali. Przyzwyczaj się do grania na wolnym widoku, łatwiej ogarniesz to, co się dzieje.

Tyle, że ja nie wiem gdzie jestem, całkiem kompletnie zgubię widok swojego championa :3

siema.

Opublikowano

To zagraj na easy/medium botach 20 razy. Serio, ja sobie nie wyobrażam gry na wyższych bracketach z locked camera. Zablokowany widok daje większe możliwości na podejścia do ciebie przez enemy, bo nie ogarniesz co się dzieje. Pograj, wbij z 20lvl to trafisz w końcu na ludzi, którzy na mida chodzą żeby gankować i zobaczysz sam, jak nieoceniona jest free camera.

Opublikowano

F1 - przenosi kamerę nad twojego bohatera

F2 - kurier

jak będziesz trzymał F1 to będzie kamera podążać, ale zbyt wygodne to nie będzie

Nie grałem nigdy w Lola na zablokowanej kamerze, oprócz swojego bohatera nic innego nie widzisz.

Opublikowano

Mam zbindowaną grę, jak chcesz to użyj tego configu, gra się łatwiej jak się przyzwyczaisz. Zablokowana kamera w tej grze to zło, nie polecam. :P Musisz wiedzieć cały czas co dokładnie się dzieje na mapie.

Tutaj masz ustawienia:

http://screenshooter.net/8226977/dieudcl
http://screenshooter.net/8226977/bdabkpx
http://screenshooter.net/8226977/gqnqydc
http://screenshooter.net/8226977/afxljjt
http://screenshooter.net/8226977/rsixuah

Powodzenia. ;)

Polecam kanał z poradnikami na youtube:

http://www.youtube.com/user/EyeOfRoshan

Panowie komentują mecze i nagrywają poradniki, obejrz szczególnie poradniki dot. wardowania, dewardingu.

Opublikowano

bardzo dobrym rozwiązaniem bedzie drow/sniper łatwo bedziesz mógł łapać last hity i dobrze skupisz się na systematyce doty ,gdyż sniper i drow do najtrudniejszych nienależą.

874831456689708709857.jpeg

Tyle Wygrać.

Opublikowano

bardzo dobrym rozwiązaniem bedzie drow/sniper łatwo bedziesz mógł łapać last hity i dobrze skupisz się na systematyce doty ,gdyż sniper i drow do najtrudniejszych nienależą.

Ty chyba sobie żartujesz, że ma grać sniperem? Hardcarry, który bez dobrego lasthitowania jest niczym. Według mnie tą postacią również trochę ciężej się lasthituje, także dla niego to nie będzie dobra opcja. Drow jak najbardziej, sam zaczynałem nią grać.

Opublikowano

Drow ma chujową animację- spotkać na pubach Drow, która dobrze farmi na lane to jest coś niezwykłego. Jak chcesz się uczyć, ale tak od zera, to Ursa, Anti Mage, Bounty Hunter (zrób użytek z passive, joł).

Sniperem nie graj, jak chcesz coś z podobną animacją, to Anti Mage bo też jest szybki, ale przynajmniej melee przez co nie ma zasięgu na pół ekranu.

Jak już trochę ogarniesz tymi easy-as-fuck hero, to ogarnij last hit Liną, Zeusem i podobnymi (poszukaj na forum playdota.com tematów, nie tak dawno był temat o najgorszych hero do last hitowania, ew. zgoogluj go) bez skilli. Jest jeszcze opcja last hitowania Invokerem bez Exorta i żadnego itemu +dmg, Clinkzem Eastwoodem w ten sam sposób. Opcji mnóstwo.

Ewentualnie możesz grać Ogre Magi i farmić na ludziach (#matek).

Opublikowano

Ja zaczynałem grać Death Prophet :p Po kilku grach wymiatałem nią, ale to tylko moja propozycja, wybierz sobie coś co Ci się spodoba, wypróbuj na botach ;)

Odradzam granie Anti-Mage, jest to postać która wymaga skilla, i mega farmy.

Counter Strike Global Offensive

graphic.png

Opublikowano

Anti Mage w chuj skilla wymaga. Chyba tylko znajomości dystansu, jaki można zblinkować bez penalty, którego ponoć nawet nie ma (nie, nie gram nim). Już Void jest bardziej skillowy, bo odpowiednio rzucone ulti przegrywa teamfighty.

Z Death Prophet jest o tyle fajnie, że "nawet jak nie grasz to i tak zabijasz" ~Matek. Po 6lvlu odpalasz ulti i linia wygrywa się sama (<-- to też Matek).

Tym nie trzeba nawet farmić. Idziesz na mid, wbijasz 11lvl i pushujesz 1 tower/cooldown ulti. W międzyczasie zbierasz expa na mega szybkości, jak dobijesz 16lvl to nie ma bata, żeby nie zgarniać 1 wieży/baraków co 100 sekund. Na swoim skill brackecie mam nią 7:2, nigdy wcześniej nie grałem, wszystkie gry na sidelane z Matkiem, mogę nawet replaya podrzucić.

Opublikowano

To nie jest lol. Tu nie ma czegoś takiego jak streamer a grający na pozycji b.

Szczególnie, że nie ma tu żadnej stałej mety, a ludzie grają wszystko łącznie z 0-5-0.

Generalnie złota zasada junglowania jest taka, że w early omijasz Furbolgi (te Ursa-wannabe miśki) i na 1-3 Centaury, Wilki jeśli masz mało hp bo gdy wejdą 3 krytyczne pod rząd to nie ma bata, że zdążysz je dobić.

Zaczynasz od small campa, stackujesz go bo zaraz w 1:00 masz respawn, a raczej nie ma hero, który sam ubije campa i spierdoli w <30 sekund na 1 lvlu.

A, no i na ancientach junglują tylko cioty. Nie graj tak bo Twój team gra 4v5 niezależnie od tego, co zobaczysz na jakimś replayu (ah te magiczne strategie Medusa jungle). Jedyne, co dobrze bije ancienty to Alchemist, ale i tak jest słabo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja osobiście na start polecam każdemu Ursę i Bloodseeker, łatwe do ogarnięcia.

Również dobry do dżungli jest Axe z młynkiem. Do tego nigdy nie rozpoczynaj przygody z dotą 2 odrazu na meczach ludzie + ludzie tylko na botach easy-medium.

brak

Opublikowano

Easy boty nic nie grają. Bezmyślnie stoją i farmią, a Sven to nawet stunem nie trafia.

Jak zaczynać to tylko od medium i asap na hard. Kluczem do wygrania z botami jest dobre early, którego się uczysz poprzez grę z nimi właśnie.

Wiem, że mpcpro na insane wygrywają nawet jeśli boty prowadzą 20:0, ale tak to się ogólnie przedstawia dla newbów- win early win game.

A, no i grunt to nie feedować Svena, SK, Vipera, bo te boty solo robią newbów.

W momencie, gdy chcesz juz konkretnie naumieć się last hitowania to odpal insane boty i rób wszystko, żeby trafić na taki lane jak np. SK + Venge, Sven + Venge, Sniper + Venge etc., ogólnie to mocny support + lane rozpierdalator. Zrobią Ci deny życia, a gry poziomem przebiją dwukrotnie Twoje najtrudniejsze gry w normal bracket, gdzie ludzie grają mniej niż medium boty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...