Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nosicie Okulary? - Kilka Pytań

Teach

Łubudubu  

67 użytkowników zagłosowało

1. 1. Nosisz Okulary/Soczewki?

2. 2. Masz wad? wzroku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo,

mam krótkowzroczność, nie widzę dobrze z tablicy, jak jestem w miejscach publicznych to np: na bilbordzie nie przeczytam mniejszych literek.

- Będę mógł okulary nosić tylko do ogladania tv,na kompie i do przepisywania z tablicy? Nie bardzo przeszkadza mi ta wada w miejscach publicznych.

- Mogę odrazu poprosić okulistę o soczewki, czy będę musiał pochodzić z oksami trochę?

- Nie jest to "zjebane" noszenie okularów ;x? Będą się śmiać, jak wyjebie następnego dnia z oksami :O?

Jakby co to mam 16 lat ;x

Opublikowano

a co w tym jest zjebanego? masz wade wzroku nosisz okulary na pewno będziesz nie przyzwyczajony i będziesz się czuć dziwnie, nie rozumiem kurwa jak się mozna smiać z kogoś kto ma wade wzroku, tylko gimbaza chyba tak ma

Opublikowano

Elo,

mam krótkowzroczność, nie widzę dobrze z tablicy, jak jestem w miejscach publicznych to np: na bilbordzie nie przeczytam mniejszych literek.

- Będę mógł okulary nosić tylko do ogladania tv,na kompie i do przepisywania z tablicy? Nie bardzo przeszkadza mi ta wada w miejscach publicznych.

- Mogę odrazu poprosić okulistę o soczewki, czy będę musiał pochodzić z oksami trochę?

- Nie jest to "zjebane" noszenie okularów ;x? Będą się śmiać, jak wyjebie następnego dnia z oksami :O?

1. Ja tak robiłam przez kilka lat. Nie mogłam się przyzwyczaić do wyglądu mojej twarzy w okularach. Zakładałam jedynie w trakcie lekcji, w kinie, przed kompem itp. W innych czynnościach wada (stosunkowo mała) mi nie przeszkadzała. Minusy się jednak lekko pogłębiły i obecnie wolę raczej korzystać z dobrodziejstw optyki, więc częściej zakładam soczewki :)

2. Nie ma przeszkód byś używał soczewek. Mi towarzyszyły od samego początku przygody z okularami.

3. Nie ma w tym nic złego. Wiele osób nosi oksy. Jeśli ktoś będzie się z Ciebie śmiał, to jedynie dowiedzie swojej głupoty i niedojrzałości. Kup sobie fajne oprawki, które będą pasowały do Twojej twarzy i śmigaj :)

#don't care

Opublikowano

Nie martw się, bo w dzisiejszych czasach większość ludzi ma wadę wzroku i może kilkanaście lat temu było śmieszne nosić okulary, jednakże w dzisiejszych czasach nie jest. Co do soczewek jeżeli masz już 16 lat to nie ma problemu aby zacząć od razu, ja na przykład w tej chwili soczewki mam jednodniowe i zakładam je na W-F/ i inne imprezy/okoliczności w których są niezbędne. Najlepiej jeszcze co powinieneś zrobić powie ci Okulista ;) Zna się lepiej niż ludzie z MPC :P

Opublikowano

To zależy od twojego samopoczucia. Jeśli nie spodobają Ci się okulary i nie będziesz się w nich dobrze czuł to wybierz soczewki. Według mnie lepiej wybrać soczewki, nosiłem okulary przez 4 lata i w końcu wybrałem soczewki. Jest owiele lepiej wszystko wyraźnie widzisz, bo bez sensu nosić okulary od czasu do czasu.

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Hahahah, śmiać się? Co ty. Ja noszę i mówią mi że epicko w nich wyglądam.

Nawet proszą o to abym im pożyczył, gdyż chcą nieraz robić sobie w nich zdjęcia ^^

-----------------------------------------------------------------

Co w tym jest śmiesznego?

-----------------------------------------------------------------

Soczewek nie polecam. Nie dość że niewygodne to codziennie będziesz musiał se wsadzać palec do oka...

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

Załatw sobie soczewki, akurat okulary zmieniają diametralnie wygląd u niektórych osób, oczywiście niekoniecznie w pozytywną stronę. Kwestia tego jak się w nich czujesz

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Elo,

- Zależy też od wady, jeśli bardzo mała to nie problemu. ;)

- Tak, mógłbyś ;)

- Nie, sam nosiłem od dziecka i od tego roku mam soczewki ;) Będą może lekko zdziwieni, ale się przyzwyczają.. ;> A jak się będą śmiać to jacyś niedojeba*i ;)

Opublikowano

Soczewki trzeba wymieniać, bo wysychają, a okulary nie koniecznie. Sam zdecyduj.

Opublikowano

Jak ja nosiłem okulary, wyglądałem jak Tusk w dzieciństwie. Potem się przyzwyczaiłem, przez około 6 lat nosiłem okulary na +, potem przestałem i teraz mam zerówki xD Na początku może być Ci ciężko się przyzwyczaić, ale z czasem nauczysz się :)

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Ja z przyzwyczajeniem się nie miałem kłopotów, jakoś mi nie przeszkadzały. Noszę je cały czas (wrodzona wada wzroku), w każdym miejscu, wystarczy dobrać sobie wygodne, stylowe oprawki i pasujące do ciebie oprawki. Okulary czasami mogą ci dodać trochę + do wyglądu.

Opublikowano

Mam astygmatyzm ;( Zajebiste + w szkłach, ale jeszcze 3-5 latek i robię operację na skorygowanie wzroku.

ps. Jeżeli kiedykolwiek nosiłeś okulary to przyzwyczaisz się w maksymalnie 3 dni, jeżeli nie nosiłeś to około tygodnia no... max dwóch

Opublikowano

1. Raczej jak dostaniesz okulary to będziesz musiał je nosić cały czas.

2. Nie na każdą wadę są dostępne soczewki.

3. Nie. Nie mają prawa się z Ciebie śmiać. To, że nosisz okulary świadczy o tym, że dbasz o swój wzrok.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Nie ma niczego złego w noszeniu okularów. Jeżeli masz już wadę wzroku dotycząca np złego widzenia obiektów znajdujących się w oddali, to powinieneś nosić okulary na stale. Oznacza to, że Twój wzrok wymaga "korekty" i samo zakładanie okularów np na zajęciach, nie poprawi jego stanu. Co więcej, taki proces może sprawić, że w przyszłości będziesz widział jeszcze gorzej i po roku, dwóch, ponownie będziesz musiał je wymieniać.

Jeśli chodzi o soczewki. Możesz od razu prosić o nie lekarza. On zbada Twój wzrok i oceni, czy są dla Ciebie wystarczające oraz czy sa przede wszystkim korzystne. Soczewki przy niektórych wadach wzroku są nie wskazane, dlatego musisz koniecznie to skonsultować z okulistą.

Opublikowano

Jak się nosi okulary to chyba nie bez powodu ...

To żebyś nie zawsze nosił okulary to zalezy od twojej wady wzroku i czy je musisz nosić cały czas(zalecenia okulisty)

W noszeniu okularów nie ma nic złego natomiast ja poleam soczewki mniej opierdzielania się z okularami czyszczenia chowania na oksach masz rysy a na soczewkach nie natomiast soczewki to większy koszt i nie każda osob aje moze nosić.

513f736c.png

Opublikowano

Nie noszę okularów, ale mam wadę wzroku.

Nieodpowiedzialne zachowanie... Będziesz powoli psuł se wzrok i nie zauważysz nawet kiedy czytanie książki sprawi ci problem.

Ale to twoje życie i twoje oczy. Psuj se ile chcesz (masochisto).

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

Nawet jeżeli będą się śmiać z okularów to tylko dlatego, że będziesz wyglądał inaczej niż zazwyczaj. Przyzwyczają się po kilku dniach.

Ja wolę okulary niż soczewki :P

VNp6c2U.png

Opublikowano

Jak będzie się dało, to wezmę szkiełka kontaktowe, po co się z okularami męczyć

Opublikowano

Jak będzie się dało, to wezmę szkiełka kontaktowe, po co się z okularami męczyć

Zawsze możesz zastosować "mój patent". Soczewki noszę na zajęcia, do miasta itp, a w domku przebieram się w okulary. Oczy się tak męczą (mam lekko suche gałki i soczewki zaczynają wadzić po dłuższym czasie noszenia) :)

#don't care

Opublikowano

Nieodpowiedzialne zachowanie... Będziesz powoli psuł se wzrok i nie zauważysz nawet kiedy czytanie książki sprawi ci problem.

Ale to twoje życie i twoje oczy. Psuj se ile chcesz (masochisto).

Do niego nie przemówisz :) ONO jara się biberem - #jaki idol taki fan. Nie nosi pewnie bo myśli tak : "O niee, co pomyślą chłopacy jak założę okularki ? nie dadza mi już pupy:("

Tutaj dowód żeby nie było, że info z dupy : http://www.mpcforum.pl/topic/1048858-gdzie-kupic-takie-spodnie/

Jebać.

Opublikowano

Elo,

1: Ja mam obecnie okulary tylko do komputera, bo mam wrodzoną wadę oka to wiesz... Wcześniej wszędzie nosiłem okulary nawet do szkoły, a teraz lekarz uznał że mogę mieć tylko do komputera.

2: Możesz poprosić, ale lepiej by było jakbyś przez parę lat ponosił okulary.

3: Idiotami są ci, co wyzywają ludzi od pinglarzy itp. A sami potem noszą okulary bo muszą... Nie ma nic w tym wstydliwego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...