Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie][Pomoc] Jaki sprzęt wybrać najlepiej? - Karta Graficzna

ara9al

Najlepsza Opcja  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który zestaw jest wart swojej ceny? (Cena w stosunku do wydajno?ci)

• Zestaw Trzeci
      0
    • Zestaw Czwary
      1
    • Zestaw Pi?ty
      2
    • Zestaw Szósty
      0
    • Zestaw Siódmy
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo serdecznie, mam dość duży dylemat bo mam zamiar troszkę przyoszczędzić i zakupić kartę graficzną bo to co mam obecnie to jest epoka kamienia łupanego (GTX 7300GT)

A więc może zacznę co chcę sobie kupić:

Opcja Pierwsza:

Do tego nic więcej nie dokupuję

Opcja Druga:

Opcja Trzecia:

Myślę że jest to dobra opcja i w cenie na dzień dzisiejszy. (W przybliżeniu około 1260 PLN)

Opcja Czwarta:

• [url=http://proline.pl/?p=N660+TF+2GD5%2FOC]MSI GF GTX660 2048 MB DDR5 192bit[/url]

To tak na mój budżet w miarę...

Opcja Piąta:

• [url=http://proline.pl/?p=N650TI-2GD5%2FOC+BE]MSI GF GTX650Ti BOOST 2048 MB DDR5 192bit[/url]
  • [url=http://proline.pl/?p=N650TI-2GD5%2FOC+BE]MSI GF GTX650Ti BOOST 2048 MB DDR5 192bit[/url]

Taka również miarowa na mój portfel (1120 PLN)

Opcja Szósta:

• [url=http://proline.pl/?p=GV-N65TOC-2GI]Gigabyte GF GTX650Ti 2048MB 128Bit[/url]
  • [url=http://proline.pl/?p=GV-N65TOC-2GI]Gigabyte GF GTX650Ti 2048MB 128Bit[/url]

Opcja Siódma:

Opcja Ósma:

• MSI GF GTX650Ti BOOST 2048 MB DDR5 192bit
  • Gigabyte GF GTX650Ti 2048MB 128Bit [Ale to dodatkowo jak wpadnie więcej grosza]
OK a teraz małe FAQ bo nie chcę tu tych co "wiem wszystko i ci pomogę" dlatego...

...pierwszym pytaniem będzie:

[Q] Co chcesz robić?

[A] Ktoś kto się zna to chyba widzi? Skoro mam zamysł na pracę w Dualu no to chyba nie granie (no nie tylko).

[Q] Dlaczego Nvidia a nie ATI (AMD) Radeon?

[A] Wychowałem się na starej szkole Linuxów z rodziny Unix i jestem użytkownikiem tych systemów od lat, a wiemy jak one się lubią z Nvidia i niestety z Windows 8 :c

[Q] Jak zasobny masz portfel?

[A] by nie napisać "Nie twój interes..." to napiszę tak: Nawet bardzo, ale raczej długoterminowo i zależnie od miesiąca. Ale spokojnie czas obniża cenę, ja jestem cierpliwy, dość cierpliwy...

[Q] Po jaki ... Jest tam ta karta Gigabyte GF GTX650Ti 2048MB 128Bit? Przecież ona ma jeszcze VGA!

[A] Jestem posiadaczem Monitora z Analogowym wejściem VGA i jestem z niego tak zadowolony że sprzedałem drugi który kupiłem bo miał za małą gamę kolorów i nie dało się znieść różnicy pomiędzy nimi, po prostu mi nie pasował.

[Q] Dlaczego to napisałeś skoro się choć trochę znasz?

[A] Chciałem zasięgnąć opinii osób szerszego grona które może mieć lepsze ode mnie rozpoznanie w tych tematach.

@edit [Poprawa merytoryczna i wizualna wywołana zmianą ukierunkowania tematu]

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Przy obecnych cenach 770 SLI z 660 nie ma sensu.

Proponuję 770, tylko napisz, jak reszta sprzętu. Nic lepszego w tym budżecie nie dostaniesz. Ew. kupujesz używkę 680, za jakiś czas drugą i 2-way SLI.

Łączenie tanich kart nie ma sensu, więc od razu możesz wykreślić.

Opublikowano

Czyli połączenie tych kart z szóstej opcji kompletnie się nie opłaca? Myślałem że to jest tak iż dodają się one do siebie i jest GPU operator do którego jest wszystko podpięte i jest ten dodatek mocy w postaci drugiej GPU która nadrabia, doxxx dzięki za przypomnienie ale MPC ostatnio często ma przeciążenia serwera a pisałem typ na szybko. Pozatym też dobry dział :D

76561198125051086.png

Moja konfiguracja: MSI 970A-G46 | AMD Athlon II 240 3.43GHz | WDC WD5000AADS | WDC WD20ERZX | MSI GTX750 + BenQ G920HDA + SONY SDM HS-73 |

Opublikowano

Zanim coś ci pomożemy, to podaj swój obecny sprzet.

Tąpnięte z L520.

Pisałem, ASUS GF 7300GT 512Mb DDR2 (nie jestem pewien czy DDR2)

76561198125051086.png

Opublikowano

Chodziło mi o całą konfigurację(głównie procesor, marka i moc zasilacza)a nie samo GPU.

To się nie liczy bo zmieniam zasilacz wraz z kupnem nowej karty na 1MW a procesor nie wiele ma chyba wspólnego z GPU i programami graficznymi...

O ile dobrze jeszcze pamiętam jest to AMD Althon II 240 wykonany w 46/45nm-rowym procesie technologicznym o taktowaniu maksymalnym 3,43GHz (2.8GHz efektowne - chyba)

76561198125051086.png

Opublikowano

To się nie liczy bo zmieniam zasilacz wraz z kupnem nowej karty na 1MW a procesor nie wiele ma chyba wspólnego z GPU i programami graficznymi...

O ile dobrze jeszcze pamiętam jest to AMD Althon II 240 wykonany w 46/45nm-rowym procesie technologicznym o taktowaniu maksymalnym 3,43GHz (2.8GHz efektowne - chyba)

Nie rozumiem Cię, chcesz do tak słabego procesora wkładać kartę graficzną za 1100zł na dodatek do zasilacza 1KW ?

Kup coś rozsądnego np. używanego FX-6300 jest wykorzystujesz jednostki stałoprzecinkowe i do tego używanego GTX670, chłodzenie CPU i jakąś lepszą płytkę.

To, co obecnie robisz nie ma najmniejszego sensu.

Opublikowano

Nie rozumiem Cię, chcesz do tak słabego procesora wkładać kartę graficzną za 1100zł na dodatek do zasilacza 1KW ?

Kup coś rozsądnego np. używanego FX-6300 jest wykorzystujesz jednostki stałoprzecinkowe i do tego używanego GTX670, chłodzenie CPU i jakąś lepszą płytkę.

To, co obecnie robisz nie ma najmniejszego sensu.

Nie jestem zwolennikiem kupowania kart graficznych z artefaktami, wolę nowy sprzęt. Procesor, tak jak pisałem jest mi potrzebny, dla Ubuntu i programów graficznych a nie do grania czy systemu Autodesk. Poza tym jest to jeden z lepszych procesorów Dual Core od AMD z serii Athlon II i nie mam ochoty go zmieniać, służy mi od 2 lat i nigdy mnie nie zawiódł, zawsze nadrabiał to co Karta graficzna nie ogarniała. Lepszą płytę główną? Widać jak czytasz... Potrzebuję rady jaką wybrać kartę graficzną i teraz doszło pytanie jak działa SLI. Płyty głównej zmieniać już nie będę bo 300 PLN które na nią poszły nie poszły bez przyczyny, a płyta główna ma zaledwie 2 miesiące i dostosowałem ją by rozbudować już kompa tylko o kartę graficzną w DUAL'u (dwie karty).

Ludzie czytajcie, jeżeli coś wam nie pasuje to napiszcie sensowny post, oparty na faktach a nie na swoich przekonaniach.

Np. "Opcja pierwsza i druga nie zda żadnej roli" po prostu nie wiem co wybrać i chciałem zasięgnąć opinii publicznej, a zmiany oczywiste które za tym idą nie są do poruszania w tym temacie, chcę wiedzieć jaka opcja jest warta swojej ceny!

Tyle ode mnie... A jak nie rozumie ktoś, to niech przeczyta moją sygnaturkę. Z miłą chęcią dodam kogoś do niej, bo lubię konkrety!

76561198125051086.png

Opublikowano

Do czego potrzebujesz dwóch kart w SLI ? Masz mega słaby procesor, nie wiem jaka aplikacja ciągnie tak po grafice żeby się nie liczył.

Opublikowano

Zaczynając od ogromnego narzutu na ten procesor : >

Przydałby się model MOBO, obsługuje w ogóle SLI ?

Procesor to słabizna, konkurent Celeronów i obciętych Pentiumów 6xx. To, że karta dotychczasowa karta nie wyrabiała nie znaczy, że masz tak rozkładać budżet.

Patrz, co napisałem parę postów wyżej. Myślę, że z takiego zestawu będziesz zadowolony.

Opublikowano

Tak. Ale nie chcę kupować kart z artefaktami, większość używanych w moim mieście takowe posiada, a mi chodzi tylko o to jaki zestaw jest opłacalny swojej ceny bo reszta zmian będzie dla mnie oczywista, ale najpierw chcę zmienić kartę graficzną, działać nie będę graficznie bo nie będę interesował Windowsa a używany procesor? Też jestem temu przeciwny. Ale proponujesz GF GTX670 + FX-6300...

76561198125051086.png

Opublikowano
Tak. Ale nie chcę kupować kart z artefaktami, większość używanych w moim mieście takowe posiada, a mi chodzi tylko o to jaki zestaw jest opłacalny swojej ceny bo reszta zmian będzie dla mnie oczywista, ale najpierw chcę zmienić kartę graficzną, działać nie będę graficznie bo nie będę interesował Windowsa a używany procesor? Też jestem temu przeciwny. Ale proponujesz GF GTX670 + FX-6300...

Sam jesteś artefakt. Jakby karta miała artefakty to od razu oddajesz, ale przede wszystkim MY CI PROPONUJEMY COŚ NOWEGO.

Sterowniki nvdii dają dość duży narzut na procesor, który masz rodem ze złomu. Możesz kupić nową płytę, procesor i jedną kartę, a w przyszłości kupić drugą do SLI czy CF.

Opublikowano

Sam jesteś artefakt. Jakby karta miała artefakty to od razu oddajesz, ale przede wszystkim MY CI PROPONUJEMY COŚ NOWEGO.

Sterowniki nvdii dają dość duży narzut na procesor, który masz rodem ze złomu. Możesz kupić nową płytę, procesor i jedną kartę, a w przyszłości kupić drugą do SLI czy CF.

No jestem :P Dobra poddaje się, po prostu zgłupiałem przy tym...

Jak będę kupował to tylko nowe, mieszkam w niedużej mieścinie i osobiście znam tylko 3 sklepy, a w sumie to dwa gdzie mogę kupić takowe używane sprzęty. Dodatkowo mam nowiutką niedawno co kupioną MSI 970A-G46 jak się nie mylę z myślą o CrosFire lub SLI, ale jako iż wiem jak Linux się lubi z ATI to muszę pozostać przy Nvidia.

Tak więc wy polecacie mi mniej więcej coś takiego:

[b][url=http://proline.pl/?p=AMD+FX-6300][color=#ff8c00]AMD FX-6300[/color][/url][/b]
+ GF GTX670?

Może tak:

Jestem przeciwny procesorom pracującym w zestawieniu wyższym niż Quad Core a najbardziej zwolennikiem Dual Core.

Wiem że to są już zabytki, ale też jestem zabytkiem i wychowałem się na starej szkole, dlatego trzeba by mnie było przemaglować bym poparł tryb Hexa Core, Octa Core i Tri Core (uważam je za mało stabilne po serii Bulldozer) Tak więc zmieniam odrobinę kierunek tego tematu bo uświadomiliście mi kilka rzeczy.

Oto obecna specyfikacja moje odświeżonego szrociku:

MSI 970A-G46 zasilaną przez:

Jakiś tam zasilacz 350 W

Na zapastowanym BOX'owym chłodzeniu AMD Althon II 240 [3,43GHz]

i nędzna Nvidia GF 7300GT.

Siedziałem chwilę i opracowałem na razie takie coś:

[LIST]
[*][b][url=http://proline.pl/?p=AMD+FX-4170][color=#ffa500]FX-4170[/color][/url][/b] ale wolał bym [url=http://proline.pl/?p=PROAMDATH0341][color=#ff8c00][b]Althon II 370[/b][/color][/url][/*]
[*]Płytę zostawiam oczywiście[/*]
[*][url=http://proline.pl/?p=SCY+SHURIKEN+REV+B][color=#ffa500][b]Chłodzenie CPU[/b][/color][/url][/*]
[*][url=http://proline.pl/?p=N650TI-2GD5%2FOC+BE][color=#ffa500][b]GF GTX650Ti Boost[/b][/color][/url][/*]
[*][url=http://proline.pl/?p=AER+STRIKE-X+500W][color=#ffa500][b]Zasilacz[/b][/color][/url][/*]
[/LIST]
Bazuję na Proline.pl ponieważ jest mi po prostu wygodnie u nich kupować, mam sklep prawie pod nosem i mają chyba najtaniej...

Jeszcze możecie mi powiedzieć co jest ciekawe ale na muszę przyznać że ten QuadCore mi przypadł do gustu mimo że jest to opcja ryzykowna...

76561198125051086.png

Opublikowano

Do tego dolicz Thermaltake Smart 530w/OCZ ZS 550w.

BOX od razu do wymiany na Fortis/Macho 120.

Płyta nie jest sprzętem do O/C, ale na start da radę.

Oczywiście ten GTX670 to ma być używka w okolicach 700-800zł, wyłapiesz takie okazje na ogłoszeniach na forach komputerowych.

Opublikowano

FX6300 = 3FPU 6ALU, w teori 3 rdzenie, praktycznie jednostki ALU są powoli wykorzystywane w różnych operacjach jak i w grach ale to nie jest 6 rdzeniowiec, tak samo 3.

Płytkę kupiłeś fajną, teraz tylko dobrego CPU pod nią dobrać. Jaki masz budżet na wszystko bo nie doszukałem się ? Złożę jakiś zestaw w 1 koszyk

Opublikowano

FX6300 = 3FPU 6ALU, w teori 3 rdzenie, praktycznie jednostki ALU są powoli wykorzystywane w różnych operacjach jak i w grach ale to nie jest 6 rdzeniowiec, tak samo 3.

Płytkę kupiłeś fajną, teraz tylko dobrego CPU pod nią dobrać. Jaki masz budżet na wszystko bo nie doszukałem się ? Złożę jakiś zestaw w 1 koszyk

Na razie chciałem rozważyć coś za rozsądną cenę by wyważyć wydatki na opłaty i jedzenie tak by mi została spora sumka na to, ale nie liczę więcej niż 500-650 PLN. To jest moja maksymalna możliwość zbiorcza gotówki. No i oczywiście nowe, nikt mnie nie przekona do używanego sprzętu bo dla mnie to jest jak kupić znoszoną parę gaci przyzwyczajoną do właściciela :P Uważam że karta graficzna przynajmniej musi być nowa...

76561198125051086.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...