Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kompatybilnośc sprzętu

Subordynowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!
Postanowiłem w końcu zrewolucjonizować "flaki" mojego staruszka i sukcesywnie wymieniać części na nowsze. Jedyne co porusza moją niepewność to kompatybilność sprzętu.
Ja jako kompletny laik się na tym nie znam, więc zasięgam o opinię kogoś doświadczonego. Do rzeczy...
Czy obecnie posiadana płyta główna "GA-MA69VM-S2" zaakceptuje, któryś z poniżej wymienionych procesorów?

AMD Athlon II X4 640
lub
AMD Phenom II Quad-Core 965 BOX Black Edition

Przypuszczam, że obecnie używany zasilacz, który ma marne 230W może tego nie uciągnąć. Mylę się?
Jeśli jest konieczność wymiany to wyszperałem coś takiego:
Chieftec GPA-500S8 bulk
Posiadana karta graficzna to nVidia GeForce GTS 450 1GB
Myślicie, że wpasuje się w mojego staruszka?
Czy w ogóle wymiana zasilacza jest konieczna? Piszcie! :)
Oczekuję szybkiej odpowiedzi.
Pozdrawiam, Sub :)

Opublikowano

Musisz wymienić zasilacz :(

Płyta nie pasuje do podanych procesorów :(

Jaki masz max budżet ?

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

powiedzmy 950zł ?

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Zakładając, że AMD Athlon II X4 640 BOX kosztuje 320zł, a Chieftec GPA-500S8 bulk 150zł to taniej by wyszła wymiana płyty głównej :D

Więc jeśli to możliwe to wolałbym włożyć jakiś procesor, który jednak się wpasuje.

Z tego co wyczytałem to ten AMD Athlon II X4 640 jednak odpali tylko na wersji BIOS F10E.

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2500

Mylę się?

@edit

Przed chwilą sprawdzałem i właśnie taką wersję BIOSa posiadam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...