Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FEDORA 19 na XP

AmOs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Byłem sobie ostatnio w pewnej szkole, no i patrze Jakiś fajny system.

No i pytam się Nauczyciela co to za System mówi mi że Fedora 19.

Pokazuje jak ściągnąć itd.

Śpieszyłem się i zapomniałem zadać kilka pytań :)

Więc postanowiłem że napisze na forum,którego używałem kiedyś tylko do Gier.

P1). Jak zainstalować ten system na Win xp?

P2). Czy po zainstalowaniu fedory,mogę pozbyć się Xp?

P3). Wiem aby emulować gry itd z Win. Potrzeba Wine,czy ma to ze sobą Jakieś błędy itp?

P4). Fedora używa mniej pamięci podręcznej(ram) niż xp, Czy idzie za tym lepsza płynność programów emulowanych z xp przez Wine?

P5). Lubię Pograć w Gry, wiem że nie wszystkie mogę Emulować, (wiem że ten system nie jest do gier) ale czy będą mogły lepiej chodzić niż na XP?

P6). Jak ze sterownikami? Podobno System sam je pobiera lub ma je wgrane*?*

I to chyba na tyle Jak wpadną mi jeszcze Jakieś pytania to napisze post lub edytuje Temat :)

Z góry dziękuje,Pozdrawiam.

1355920968-U274371.jpg

Obiecanki Cacanki z 2008 roku

:D

Opublikowano

po prostu zainstaluj na oddzielnej partycji , instrukcje zawsze masz gdziekolwiek na necie też znajdziesz

z 99% gier BĘDZIESZ miał problemy z uruchomieniem więc o graniu praktycznie zapomnij

99% interesujących cie pytań jest na forum fedory

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

www.google.pl , wpisz fedora 19 i wszystko masz tylko poczytać

osobiście polecam fedorę z gnome 3.8

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

po prostu zainstaluj na oddzielnej partycji , instrukcje zawsze masz gdziekolwiek na necie też znajdziesz

z 99% gier BĘDZIESZ miał problemy z uruchomieniem więc o graniu praktycznie zapomnij

99% interesujących cie pytań jest na forum fedory

Wyogólnikowałeś.

Zależy od tego, jaką kartę graficzną ma. Also, Fedora ssie pałę. Jeśli chcesz bawić się w granie a nigdy nie dotykałeś Linuksa, to go for Ubuntu (ew. kUbuntu albo jakiś mix z Gnomem). Oni mają fajny support OOTB, dużo paczek OOTB i wszystko *działa*, bez zbędnych konfiguracji. ;-)

Opublikowano

może i napisałem ogólnie ale dopóki nie ogarnie konfiguracji grafiki pod swoim systemem i na swoim sprzęcie będzie miał dokładnie tak jak piszę

linux to nie system w którym jest instaluj i nie myśl jak na Windows, tam niestety trzeba zainstalować i umieć myśleć samodzielnie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

może i napisałem ogólnie ale dopóki nie ogarnie konfiguracji grafiki pod swoim systemem i na swoim sprzęcie będzie miał dokładnie tak jak piszę

linux to nie system w którym jest instaluj i nie myśl jak na Windows, tam niestety trzeba zainstalować i umieć myśleć samodzielnie

Linuks to w ogóle nie jest system, a kernel, jajo.

I myślenie to drugoplanowa rzecz, najważniejsza jest umiejętność czytania ze zrozumieniem i radzenia sobie z problemami (umiejętność szukania rozwiązań ; -)).

Opublikowano

mi tego nie mów

powiedz to całej reszcie która nie szuka rozwiązana tylko od razu gotowego tutorialu by się nie wysilać w jakimkolwiek szukaniu rozwiązania, a co dopiero w wysileniu i zmuszeniu organu zwanego mózgiem do działania

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Takie osoby z czasem nauczą się rozwiązywać problemy - chyba, że cały czas będą dostawać gotowe rozwiązania, tak jak na tym gimboforum. ;-)

Opublikowano

JA powiem tak i to jest moje zdanie i doświadczenia z linuxem. Jak narazie jest kilka gier przeportowanych głownie te od valve ale też inne są. Na początek polecam Ubuntu i do gier playonlinux gdyż niektóre gry chodzą pryzwoicie. Ze sterownikami nie ma problemu głównie. Jak masz problem to większość z nich można znaleźć na internecie.

MikartPL.png

Opublikowano

JA powiem tak i to jest moje zdanie i doświadczenia z linuxem. Jak narazie jest kilka gier przeportowanych głownie te od valve ale też inne są. Na początek polecam Ubuntu i do gier playonlinux gdyż niektóre gry chodzą pryzwoicie. Ze sterownikami nie ma problemu głównie. Jak masz problem to większość z nich można znaleźć na internecie.

Są problemy. Szczególnie ze starszymi kartami nVidii, no i setupowanie catalystu to też bulżopy.

PlayOnLinux to trochę lipa, bo i tak często trzeba samemu poprawiać to co oni robią. Najwygodniej znaleźć jakiś poradnik ze stawianiem gier po czystym wine (+winetricks pewnie ;)).

Opublikowano

Nie wiem osobiści nie miałem problemów ze starym 9800 gso. A z gramina playonlinux nigdy nie miałem problemów. O radeonach nie wiem jak jest bo dotąd nie miałem okazji z nimi popracować.

MikartPL.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...