Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręciłem GPU do 1000MHz. Bezpieczne?

Raypunch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj kupiłem tanią kartę graficzną GeForce Gt610 (Palit)z 2GB, na moje gry wystarcza :).

W pudełku była płyta z programem (ThunderMaster) do OC, więc postanowiłem się trochę pobawić i podkręcić ją troszkę. Po podkręcaniu co 10MHz doszedłem do 1000MHz(standardowo miała 810MHz) i pamięci do 655MHz(stand.- 535MHz).

Ale zauważyłem że po oc, karta dalej ma tą samą temperaturę(norm.-37*-30*, w stresie 50*-61*).

Czyli że na 1000Mhz karta może normalnie pracować i nic się nie stanie? Czy może mogę jeszcze ją podkręcić?

Dużo za nią nie dałem :)

Testowałem na NovaBench i nie było żadnych artefaktów itp. :D

@ Ile najlepiej dać Fan duty? Mam teraz 56%.

gWxgQFz.jpg

Opublikowano

-37C? Czym ty ją chłopie chłodzisz, czy w zamrażalce leży ?

A tak na serio, te temp są zbyt dziwne aby były bezpieczne. Na początek sprawdź te temp dokadnie jakims miernikiem czy coś bo -37 to raczej nie może być.

graphic.png
Opublikowano

-37C? Czym ty ją chłopie chłodzisz, czy w zamrażalce leży ?

A tak na serio, te temp są zbyt dziwne aby były bezpieczne. Na początek sprawdź te temp dokadnie jakims miernikiem czy coś bo -37 to raczej nie może być.

Jesteś głupi czy udajesz ? Chodzi zapewne o 37 stopni. Temperatury dość małe jak na taką kartę i tak podkręconą, jak daje rade to możesz jeszcze kręcić. Fan Duty ustaw tak żeby karta za głośna nie była a jednocześnie podczas testów temperatura nie przekraczała 70 st

Opublikowano

Ciągle jest taka sama temperatura bo zapewne nie zmieniałeś napięcia na karcie ?

Jak będą wyskakiwały artefakty to zwiększaj voltage np. Saphire TRIXX (działa przy każdej karcie) co 0.010v

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

1. Karta jest co najwyżej do biura, a jej podkręcenie nie da nic poza zwiększeniem temperatur.

2. Coś kręcisz z tymi temperaturami, ponieważ GT520(to samo co 610) osiąga po 90*C xDD

Opublikowano

@UP

Napisał że do jego potrzeb wystarcza więc nie krytykuj.

Może jego GT610 ma cały czas 100% obrotów wentylatora :P

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...