Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podzespoły - co wybrać?

Blezur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, może od razu przejdę do rzeczy - poszukuję dobrych podzespołów do moich teraźniejszych:

Zasilacz: Zalman 500W

Karta Graficzna: Asus Radeon 7770HD DirectCu

Dyski HDD(Samsung i Seagate)

System: Windows 7 32bity

Co bym chciał?

Fajną obudowę(nie jakąś drogą),

Płytę główną

procesor,

Ram 8GB(ew. 4GB),

Oraz dobre chłodzenie - jeżeli potrzeba

i nie wiem co jeszcze potrzeba.

Kwota: 1000zł

Może być też bez obudowy

Sklepy jakie wchodzą w grę: x-kom, morele, techplanet, agito, komputronik(lub jakiś w okręgu Katowic - najlepiej)

Jak coś jeszcze mam podać to piszcie.

Opublikowano

Nagrywarkę mam, a czy jest duża różnica pomiędzy np. 2 a 4 rdzeniami? - Bo słyszałem, że najlepiej 4. Komputer nie będzie typowo do gier BF4 czy coś tego typu, tylko Minecraft(czasami) ew. też "zabawa" w programach graficznych. Karta graficzna jest w 100% dla mnie teraz w wystarczająca. I myślałem też o takim procku:

http://www.agito.pl/procesor-amd-x8-fx-8320-3-5ghz-am3-box-81-668950.html
Opublikowano

Nie, aktualnie nie opłaca się brać FX. Może FX-8350, ale i tak musiałbyś go podkręcać, żeby osiągnąć to samo co w i5.

FX na razie nie jest typowo do gier. Weź lepiej tamtego i5. Będzie wydajniejszy.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Tak jak pisałem, grać będę czasami chwilkę(praktycznie tylko w Minecraft) i nie zależy mi na jak największych osiągach. Czekam na dalsze propozycje ;) I jaka jest różnica pomiędzy 2, 4, 6, 8 rdzeniami?

Opublikowano

Sprzęt do Minecraft wystarczy.

Liczba rdzeni nie ma aż tak dużego znaczenia. Nawet ten ośmiordzeniowy FX-8350 trzeba podkręcać, aby zyskać wydajność i5.

Lepszej oferty w tej cenie raczej nie dostaniesz.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Nie będę podkręcał nic, bo chciałbym, aby jak najdłużej mi posłużyło i się "boję" podkręcać. I czy jest spora różnica pomiędzy I5 i I3? Bo tak szczerze, chciałbym trochę oszczędzić, a nie potrzebuje super komputera jak na moje zapotrzebowania.

Opublikowano

To jednak zostanę przy tym I5 4440.

Bym chciał z tą obudową:

http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-matx-atx-usb-3-0-605201/

i chciałbym zestaw na morele - podaje link do procesora:

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4440-6m-cache-do-3-30-ghz-box-bx80646i54440-603033/

i chciałbym, abyście dobrali mi do tych 2 rzeczy płytę główną na 3/4 lub więcej slotów na pamięć ram i ram minimum 4gb oraz jak coś tam jeszcze potrzeba.

Cena za wszystko: 1200zł

I pytanie: Czy wiatrak z tego procesora dobrze działa i czy cicho chodzi?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...