Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja Nadchodzące dni ...

Kacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Absolutnie nie bronie tutaj Kościoła Katolickiego, gdyż sam jestem protestantem.

Można być patriotą i jednocześnie potępiać obecną sytuacje w Polsce i zachowanie niektórych jej obywateli, mało tego, każdy prawdziwy patriota powinien dostrzegać błędy w swoim kraju.Tak samo jak jak nie trzeba rezygnować z wierzenia Boga przez KK, bo nie ma on monopolu na religię.Jeżeli chodzi o jego stosunek do helloween, to słusznie je potępia.

Raczej nie słusznie, dlaczego? Bo kościół za poważnie bierze to wszystko, ale zresztą do kogo ja gadam...

Opublikowano

Przez takie teksty właśnie... Ja nie uczęszczam do kościoła, bo to co kościół odwala to wstyd i hańba... Odwołać księdza, który miał obiekcje co do pedofilii w kościele no brawo... Albo nakłanianie do głosowania na PIS, bo to jedyna słuszna partia...

Szczerze powiedziawszy... Gdy tylko będzie możliwe, wyrzekam się Polskiej narodowości...

Tak nie jestem patriotą... I nie wstyd mi wcale, bo szacunek mam do naszej historii... Ale nie do obecnych czasów jakie są w Polsce.

a co to w polsce tylko Katolicyzm jest? i wszystko wrzuca się do jednego wora mówiąc na to religia. Ja jakieś dobre kilkanaście lat temu przeszedłem z katolizycmu na protestantyzm i wiem że to była dobra decyzja. Tym bardziej widząc co się dzieje z katolickimi kościołami. Nie będe się rozpisywał na ten temat bo to nie o to chodzi żeby kogoś nawracać xD ale również uważam że te całe halloween to jakiś syf jest. Wolałbym żeby w przyszłości moje dzieci pamiętały o swoim ojcu niż żeby bawiły się w jakiś zjebów i latały po domach prosząc o...cukierki?

Ja np. o 100x wole iść do babki, która zrobi dobrą herbatke, poczęstuje cuksami i opowie jakąś ciekawą historie niż bawić sie w takie coś, chodzić przebrany za jakiegoś pajaca i żebrać o słodycze. Po prostu zostawmy tą szpoke.

Nie mówie też że na grobach mamy jakieś rytuały czy obrzędy uprawiać, ale chociaż posprzątajmy tam troche czy coś. W taki sposób okazuje się pamięć.

"Ale nie do obecnych czasów jakie są w Polsce" Nie wiem jak Ty, ale ja uważam że ten kraj w miare jako tako się rozwija. Może to nie jest jakaś maszyna gospodarcza czy coś, ale na pewno jest lepiej niż wcześniej było. A że kościół czy politycy coś odwalają to od razu jest źle? Myslisz że w innych krajch jest inaczej.

Niby te stany, kanada itd. takie zajebiste, a tumoki w naszym wieku nawet nie posiadają 50% takiej wiedzy jaką my mamy. Poźniej wychodzi że taki Justin Bieber myli Polske z Rosją...

Tak jak Ty nie lubie tego kraju. Z różnych przyczyn, ale tak czy siak jestem z dumny z bycia Polakiem. Takie stany to mają żadna historie w porównaniu do naszej. Dlatego też mają takie dziwne święta bo w końcu musieli coś wymyślić. 0 historii, 0 tradycji. Tyle na ten temat

snikersproject1.png
Opublikowano

Ja halloween obchodzę w metinie .
U mnie jakoś nikt się nie przebiera, jedynie szkołę udekorują . Po za tym nic .
A zresztą to co wam to przeszkadza że jakieś dziecko lata po domach i prosi o cukierki?

22tp.png

Opublikowano

A no to ze to nie nasz zwyczaj. Pozatym mnie to osobiscie wkurza jak ktos co chwile puka mi do drzwi i prosi o cukierki...

@to jest tego typu: a niech sobie muzułmanie żyją razem z nami, buduja te swoje meczety itp ;]

snikersproject1.png
Opublikowano

Czego beczycie, haha
niby takie złe święto się wyniosło skądś tam skądś tam, a wiecie, że choinka jest to tradycja muzułmańska ? a załoze się, że prawie wszyscy z was na święta mają choinki. tak samo z halloween, niby to takie złe i wgl. a je macie u siebie w domach. tacy religijni, nie róbcie z siebie pseudo inteligentów, bo to żenujące. raz pójdziecie położyć znicz na grób i czujecie sie lepszymi, a tak naprawdę codziennie można byłoby kłaść te znicze, ale wam sie dupy nie chce ruszyć. to, że ktoś tam leży w tych grobach to pewnie was nawet nie rusza, bo co to dla was. kochacie być w centrum uwagi, być wielbieni może jeszcze pokłony robić? gdyby nie ta data, to wątpie, że ktoś by poszedł. i tak każdy wolałby posiedzieć na komputerze, ja tu nawet o wierze nie mówie o niczym, tylko o tych pieprzonych zniczach, które wy idziecie kłaść bo musicie, a tutaj pokazujecie jacy wy tutaj mądrzy jesteście, i religijny. no jasne.

Opublikowano

Ja tam nie widzę nic złego w Halloween. Okazja, żeby w innym klimacie urządzić imprezkę, czy wyjść do klubu. Jest coś takiego, jak GLOBALIZACJA i wiele zwyczajów, tradycji i przyzwyczajeń zapożyczamy od innych. Oczywiście ważnym jest, aby nie zatracić się w tym do takiego stopnia, żeby olać Święto Zmarłych (już nie będę tutaj spekulować nad jego sensem). Każdy ma prawo żyć tak, jak chce. I ja Wam powiem, że żałuję, że u nas w Polsce nie ma czegoś takiego, jak normalne, tradycyjne Halloween, bo to tworzy świetny klimat i atmosferę. U nas to jest jakaś tam namiastka tego - ktoś tam się przebierze, pomaluje i upije na imprezie. A ja chciałabym, żeby chodziły dzieci po domach, żeby na ulicach były oświetlone dynie i w ogóle. ;3 To jest świetne i nie rozumiem ludzi, którzy są tak negatywnie nastawieni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...