Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

NVIDIA nie chce współpracować z grami !

Dimision

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od dłuższego czasu zaobserwowałem spadek wydajności mojego laptopa ASUS K53SD z dnia na dzien po instalacji aktualizacji systemu Windows przestały mi płynnie działać gry typu Far Cry 3 , Battlefield 3 , Saints Row IV. Żyłem z tym dosyć długo bo nic nie przychodziło mi do głowy... Lecz wczoraj odkryłem pewną ciekawostke - mianowicie moja NVIDIA GeForce 610M (2GB) strzeliła focha i nie pracuje z żadnymi aplikacjami a ja cały czas cisnełem na karcie zintegrowanej (Grałem w LoLa - ledwo 60 FPS na średnich a kiedyś 100 na max)... W panelu jak zawsze zmieniłem ustawienia danej aplikacji aby używała wysokowydajnościowej karty NVIDIA a nie zintegrowaniej i inne opcje ale bez skutku (prawo klik > uruchom z procesorem graficznym także bez skutku) Aktualizacja sterowników (chipset, intel, nvidia) , instalacja starszych , format nie rozwiazały problemu a kiedyś działało normalnie :(

Pobrałem NVIDIA Inspector i NVIDIA Optimus GPU State Viewer .

Oto screen kiedy właczę grę typu Skyrim z procesorem graficznym NVIDIA:

http://iv.pl/images/92411287432983809640.png

Jak widać NVIDIA nie pcha się do spółpracy...

A oto gdy włączę panel sterowania NVIDI i przełącze zakłądkę na wirujące logo NVIDI to karta się budzi i działa z nvcplui.exe

http://iv.pl/images/55679160521089825041.png

Poprostu karta zintegrowana nie chce sie przelaczyc na dedykowana w trakcie gry i nie mam juz pomyslu co moze byc nie tak jesli format nie pomogl i aktualizacja biosu rowniez nie... A karta zyje bo normalnie pracuje jak widac na drugim screenie ale wedlug siebie i nie patrzy na ustawienia ...

Proszę o pomoc z tym problemem bo ja już nie mam sił :(

// Na screenach jest stary sterownik do grafiki bo sprawdzałem różne wersje i na każdej nadal występuje ten problem...

Opublikowano

Wlaczony tryb oszczedzania energi ?

Może ci sie przegrzewa laptop bo przy FC3 to musi być patelnia. i obniza tym samym takty i wszystko moze klatkować.

Wieksza rozdzialka ekranu?

xp anti spy(nie znam odpowiednika dla 7) i wylacz nie potrzebne funkcje

Edit:

69 postów :P

auto.png

®

Opublikowano

Mam ustawiony tryb na wysoką wydajność. Klatkowac klatkuje wszystko bo pomimo wymuszania włączenia z kartą NVIDIA i tak włącza się na zintegrowanej a nvidia jest w stanie spoczynku uzywanie 0%... I to jest jedynym problemem bo to chyba oczywiste że takie tytuły będą się cieły jak nie wiem co na zintegrowanej Intela :D a na NVIDI grałem sobie w FarCry 3 - Ultra na luzie ...

Opublikowano

Mam ustawiony tryb na wysoką wydajność. Klatkowac klatkuje wszystko bo pomimo wymuszania włączenia z kartą NVIDIA i tak włącza się na zintegrowanej a nvidia jest w stanie spoczynku uzywanie 0%... I to jest jedynym problemem bo to chyba oczywiste że takie tytuły będą się cieły jak nie wiem co na zintegrowanej Intela :D a na NVIDI grałem sobie w FarCry 3 - Ultra na luzie ...

WUT?!?! A w tej bajce były smoki? Ja bym się na twoim miejscu cieszył z gry na niskich ustawieniach... Ultra xD Dobreeee... Musiałbyś jakieś 5k na lapka wydać.

I po co ten spam ? Problem jest w tym że NVIDIA sie nie wlacza z grami a z np. narzedziem do pomiaru wydajnosci juz tak i innymi systemowymi aplikacjami i nie robi sobie nic z ustawien uzytkownika, a nie czy grałem w Far Cry 3 na Ultra czy na Low -.-

Chodzi o to, że niektórzy użytkownicy zanim założą kolejny bezsensowny temat, używają wyszukiwarki. I w ten sposób twój post o laptopie może się przyczynić do wprowadzenia kogoś w błąd i w rezultacie błędnego zakupu i zbyt dużych oczekiwań.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

I po co ten spam ? Problem jest w tym że NVIDIA sie nie wlacza z grami a z np. narzedziem do pomiaru wydajnosci juz tak i innymi systemowymi aplikacjami i nie robi sobie nic z ustawien uzytkownika, a nie czy grałem w Far Cry 3 na Ultra czy na Low -.-

Opublikowano

Dodam, że udało mi się uruchomić Minecrafta z NVIDIĄ poprzez dodanie w programie NVIDIA Inspector nowego profilu z programami java.exe, javaw.exe i zmienioną opcją Enable application for Optimus na SHIM_RENDER_MODE_Enable i minecraft zaskoczył i działa z wydajniejszą kartą po 150 FPS a nie jak poprzednio na integrze po 10-20 ...

Z innymi grami już ta sztuczka nie chce przejść ;/ Dodałem nowy profil do League of Legends , TES V Skyrim , Saints Row IV nawet stare Tropico (mojego brata :D) ale bez skutku nadal one uruchamiają się z zintegrowaną kartą :(

Ma ktoś jakiś pomysł ? :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...