Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] DDoS

Tanei

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie jak np. Ktoś mi na serwer wyślę DDos to serwer padnie i co trzeba w takiej sytuacji zrobić ?. Można tego ddos usunąć i serwer będzie dalej funkcjonował czy trzeba odnowa serwer stawiać i kupić od nowa dedyka ?

Opublikowano

Do serwerowni takie coś zgłaszasz i oni już wiedzą co robić . I tak czy siak po ddosie mało kto gra na servie więc nie wiem czy opłacalne stawiać od nowa .

Opublikowano

A ja się jeszcze zapytam,Ddos może uszkodzić pliki,bazę czy coś ??

@up, chyba nie

Uszkodzić nie ale może ci wywalić db / mysql ( w bardzo dużym uproszczeniu ) przez co cofki etc

Przed ddos możesz się chronić można bardzo dobrze ale nigdy nie skutecznie zawsze znajdzie się kto kto cię "zgasi"

U mnie wygląda to tak z serwerami gier

- Przekierowanie pakietów na innego dedyka

- Pf na free bsd

- Fw fizyczny

- zablokowanie więksości portów

Tyle u mnie bardzo dobrze zabezpiecza to i się sprawdza co do stron różnie to bywa bo mam nową technologię jaką jest asp strona nie posiada skryptów typu php /html całkowicie inne funkcie i na większe ruchy w sieci strona po za fizycznym fw nic nie ma ale tutaj pozostają ci większe firmy żeby była dobra cena albo dużo kasy musisz wywalić na takie coś

powiem ci tak z tego co gadałem z pewną firmą zakodowanie takiej strony co mam wycenił mi na minimalną kwotę 10 000 zł ( bez grafiki ) popytajcie takie ceny do tych co zaraz napiszą że bajki opowiadam :)

ale powiem ci tak nie licząc strony

dedyk + fw pod 1 serwer / +/- 2/2,5 tyś ( strona zielsko chyba jakoś 1/2 tyś i to masz najtaniej i najpewniej co do tej ceny :)

Pozdrawiam Myślę że rozwiałem twoje wątpliwości :) i pytania

Witam mam takie pytanie jak np. Ktoś mi na serwer wyślę DDos to serwer padnie i co trzeba w takiej sytuacji zrobić ?. Można tego ddos usunąć i serwer będzie dalej funkcjonował czy trzeba odnowa serwer stawiać i kupić od nowa dedyka ?

tak jak up pisz do serwerowni + sam się chroń

serwer będzi funkcjonował cały czas / fizyczny tylko połączenie możesz stracić !!

nie nie musisz stawiać nowego serwera ani kupować no chyba że bd miał takie ataki +/- 2 miliony pakietów jak azmal miał co ich ovh wywaliło ale na hosteam nie ma takich problemów :)

Zapraszam Do wypowiedzi w Temacie :)

http://www.mpcforum.pl/topic/1086781-easysemanthiapl/

Nie ma ma co dostałem 5% warna za dodanie DL Strony Grayst ;P

Opublikowano

Dostajesz atak i musisz odczekać zgłaszasz ataki do serwerowi i oni już wiedzą co robić możesz też się "zabezpieczać" sam ale to już czarna magia ;x

Opublikowano

Czemu ludziom tym Co wysyłają ddos nic nie robią? I jak by ktoś mi ma mój komputer wysłał ddos to wtedy to są jakieś pliki ? Które spowalnia pracę komputera?

Opublikowano

Hosteam + filtry od nich. Jak dla mnie firewalle na systemie chuja dają przy ataku, bo pakiet przecież i tak musi dojść do karty sieciowej i ją zajedzie.

Czyli rulki nic nie dają ? heh dobry jestes... Koleś który się zna mówił na wykłądach o zabezpieczeniach bsd. Taki dobry fw po stronie bsd może ochronić sporo. Tylko trzeba się znać!!!!!!!

Szkoda że tak napisałeś a chyba każdy wie że byłeś w teamie revential.pl a serwer padał jak kaczka :CC

Opublikowano

To jest obciążenie lacza, a nie pliki spowalniajace maszyne. Atak z reguły leci z zombie, więc szukaj sprawcy. :P

up.

Serwer padal jak kaczka? To się usmislem. Game padalo przez błąd w plikach, hehe. Jeżeli masz fw softwarowe to pakiety i tak muszą dojść do sieciowki moim zdaniem. W jakimś stopniu zmniejszysz szkody ataku fw softwarowym, jednak sprzetowy imo jest lepszy.

Nie wiem ja się nie znam, ale koleś się znał więc? Kto ma mieć rację ty czy on, skoro on skończył porządną szkołę i jest wykładowcą? A cb nie znam więc wybacz.

No padał jak kaczka, a co może nie? Ale czy to była wina game czy ataków to wiecie tyko wy i moze atakujący xD *no chyba że mówisz prawdę, game.

Opublikowano

jesli atak dojdzie do karty sieciowej to:

tak jak kolega w/w napisal zalewa pakietami "przepustowosc" karty sieciowej, jesli sie ma 100/100 to atak na poziomie 150Mbit odetnie nam dostep do karty sieciowej i tylko czekanie nam zostaje, jesli karta sieciowa >100 to i atak na poziomi 150 Mbit to w tedy serwer nie zostaje odciety od swiata

pisac do serwerowni sobie mozna, w 99% przypadkow zignoruja albo jak zobacza ruch w szkielecie swojej sieci to co najwyzej zablokuja serwer.

atak ddos mozna wyciac wylacznie na routerach brzegowych dostawcy badz firewall sprzetowym PRZED serwerem dedykowanym.

atak DDoS moze uszkodzic serwer dedykowany, atak objawia sie max przeciazeniem procesora, i dyskow twardych(I/O,przerwania itd. itp.)... kto przezyl DDoS ten wie o czym pisze, w skrajnych przypadkach atak moze doprowadzic do resynchronizacji macierzy RAID o ile takowa istnieje i awarii dyskow twardych pod wzgl elektroniki

aktualnie najlepsze zabezpieczenia w PL ma hosteam i ich firewall Juniper oparty o freebsd

tyle w temacie, dziekuje za uwage

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

To wtedy to jest nie uczciwe ze ktoś np. Kupi dedyka za 500 zł i jak ktoś wyślę im ddos to dostawcy zamykają im serwer i oni tylko pieniądze stracił

Opublikowano

w hosteam po to wlasnie konfiguruje sam firewall hardware zeby mi ataki nie docieraly do maszyny...

nie potrzebuje zglaszac kazdego wzmozonego trafficu do DC...

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

to wtedy najlepszym hosting to hosteam i najlepiej kupić dedyka 16 gb ram łącze 1 gb a firewalla samemu zainstalować?

Opublikowano

jesli atak dojdzie do karty sieciowej to:

tak jak kolega w/w napisal zalewa pakietami "przepustowosc" karty sieciowej, jesli sie ma 100/100 to atak na poziomie 150Mbit odetnie nam dostep do karty sieciowej i tylko czekanie nam zostaje, jesli karta sieciowa >100 to i atak na poziomi 150 Mbit to w tedy serwer nie zostaje odciety od swiata

pisac do serwerowni sobie mozna, w 99% przypadkow zignoruja albo jak zobacza ruch w szkielecie swojej sieci to co najwyzej zablokuja serwer.

atak ddos mozna wyciac wylacznie na routerach brzegowych dostawcy badz firewall sprzetowym PRZED serwerem dedykowanym.

atak DDoS moze uszkodzic serwer dedykowany, atak objawia sie max przeciazeniem procesora, i dyskow twardych(I/O,przerwania itd. itp.)... kto przezyl DDoS ten wie o czym pisze, w skrajnych przypadkach atak moze doprowadzic do resynchronizacji macierzy RAID o ile takowa istnieje i awarii dyskow twardych pod wzgl elektroniki

aktualnie najlepsze zabezpieczenia w PL ma hosteam i ich firewall Juniper oparty o freebsd

tyle w temacie, dziekuje za uwage

No wreszcie coś napisane prawie mądrego.

Powiem wam tak ja przeżyłem DDoSa i to nie małego, miałem wpierw ipfw i powiem wam tak że w końcowym efekcie spaliło mi dyski twarde, potem mi wymienili i dali mi jeden dysk ssd ale tylko pod ipfw więc skonfigurowałem sobie ipfw + pf i powiem wam tak że lepszy efekt był, kolega miał znajomych i oni wysłali mi DDoSa wpierw było 8gb i serwer dalej stał, były lagi ale to nic, potem powiedział mi na pocieszenie ' spokojnie dojdzie więcej gb bo jeszcze się cały nie załadował' no i po 10sec doszło do 10gb i potem odcięło mi dostęp więc poprosiłem ich by zatrzymali tego DDoSa no i potem patrzę i doszło wtedy do 16gb i no prawie przeciążył się dysk ssd ale nie spaliło i te dwa inne dyski się nie uszkodziły ale niestety crash tabelek ale dało się naprawić i serwer miałem: 32gb ram, 2TB dysk twardy no a potem ten ssd 20gb i 3.4 procesor i łącze 1gb i powiem wam z doświadczenia że większą obronę mają te osoby które mają dyski ssd bo są szybsze więc szybciej przetrybi zapis i odczyt danych oraz firewall szybciej przetrybi.

Tego nie zmyśliłem żeby nie było, ale jak kolega wyżej napisał, DDoSa trzeba przeżyć i zobaczyć jak to jest.

Teraz aktualnie mam 2 serwery i lepiej zabezpieczone ale nie skończyłem jeszcze zabezpieczać, powiem wam że byle kto nie rozwali mi dedyka, nie chwale się czy coś ale firewall softwarowy daje dość sporo :p można też inaczej skonfigurować ale w tym trzeba posiedzieć nieco dłużej.

Hm powiem wam tak Ci którzy myślą że DDoS nie spali, nie scrashują się tabelki to niech sprawdzą i płaczą :3 hm najważniejsze jest by mieć firewalla softwarowego bo zewnętrznego można zapchać ilościami połączeń + pakiety i niestety jeśli dojdzie do zapchania to trzeba odłączyć firewalla i wtedy wewnętrzny jeśli dobrze skonfigurowany to na jakiś czas obroni się i wtedy podpiąć tego zewnętrznego :p hm i nie zawsze jest tak jak napisał kolega którego zacytowałem, bo to się inaczej oblicza, to jest wyższa matematyka. Ale tak Ci co się nie znają to pewnie mnie tutaj będą hejtować.. że co za głupoty piszę, a potem ja się będę śmiał z tych co zaczną hejtować jak dojdzie do tego że im nagle nie działa serwer bo DDoS :3 no nic okrutny świat.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

DDos - jest to przeciazenie serwera i go wylaczenie (Przekroczenie limitu)

Jezeli ktos ci ddosowal napisz do hostingodawcy albo administratora maszyny na ktorym stoi twoj serwer i niech ci wlaczy i usunie przeciazenie.

...znany również jako Whinter 

951751472061189469172.png

By. Whinter

Opublikowano

No wreszcie coś napisane prawie mądrego.

Powiem wam tak ja przeżyłem DDoSa i to nie małego, miałem wpierw ipfw i powiem wam tak że w końcowym efekcie spaliło mi dyski twarde, potem mi wymienili i dali mi jeden dysk ssd ale tylko pod ipfw więc skonfigurowałem sobie ipfw + pf i powiem wam tak że lepszy efekt był, kolega miał znajomych i oni wysłali mi DDoSa wpierw było 8gb i serwer dalej stał, były lagi ale to nic, potem powiedział mi na pocieszenie ' spokojnie dojdzie więcej gb bo jeszcze się cały nie załadował' no i po 10sec doszło do 10gb i potem odcięło mi dostęp więc poprosiłem ich by zatrzymali tego DDoSa no i potem patrzę i doszło wtedy do 16gb i no prawie przeciążył się dysk ssd ale nie spaliło i te dwa inne dyski się nie uszkodziły ale niestety crash tabelek ale dało się naprawić i serwer miałem: 32gb ram, 2TB dysk twardy no a potem ten ssd 20gb i 3.4 procesor i łącze 1gb i powiem wam z doświadczenia że większą obronę mają te osoby które mają dyski ssd bo są szybsze więc szybciej przetrybi zapis i odczyt danych oraz firewall szybciej przetrybi.

Tego nie zmyśliłem żeby nie było, ale jak kolega wyżej napisał, DDoSa trzeba przeżyć i zobaczyć jak to jest.

Teraz aktualnie mam 2 serwery i lepiej zabezpieczone ale nie skończyłem jeszcze zabezpieczać, powiem wam że byle kto nie rozwali mi dedyka, nie chwale się czy coś ale firewall softwarowy daje dość sporo :P można też inaczej skonfigurować ale w tym trzeba posiedzieć nieco dłużej.

Hm powiem wam tak Ci którzy myślą że DDoS nie spali, nie scrashują się tabelki to niech sprawdzą i płaczą :3 hm najważniejsze jest by mieć firewalla softwarowego bo zewnętrznego można zapchać ilościami połączeń + pakiety i niestety jeśli dojdzie do zapchania to trzeba odłączyć firewalla i wtedy wewnętrzny jeśli dobrze skonfigurowany to na jakiś czas obroni się i wtedy podpiąć tego zewnętrznego :P hm i nie zawsze jest tak jak napisał kolega którego zacytowałem, bo to się inaczej oblicza, to jest wyższa matematyka. Ale tak Ci co się nie znają to pewnie mnie tutaj będą hejtować.. że co za głupoty piszę, a potem ja się będę śmiał z tych co zaczną hejtować jak dojdzie do tego że im nagle nie działa serwer bo DDoS :3 no nic okrutny świat.

Pozdrawiam.

Jebłem na cycki !!

"powiem wam z doświadczenia że większą obronę mają te osoby które mają dyski ssd bo są szybsze więc szybciej przetrybi zapis i odczyt danych oraz firewall szybciej przetrybi."

hahahahahhahahahahah

to widzę miałeś doświadczenie w odbijaniu ataków kurzu na odkurzacz

a co do parametrów maszyny

10gb łącze

procek +/- 4x 3,2/3,4 i styka + fw sprzętowy co praktycznie chuja daje bo zapierdala tylko łącze i lagi robi w kur** dobrze skonfigurowany pf i macie w dupie nie ma osoby na tym forum co by was z tym zgasiła :) tak do 0 a co do dysków to ci padły jak ci "kolega" chyba popcorn w mikrofali robił !!

hahahahahhahah dysk twardy zmniejsza ci ddos hahahahahahah jebłem ss dzieciom kiedyś pokarzę :)

Opublikowano

Jebłem na cycki !!

"powiem wam z doświadczenia że większą obronę mają te osoby które mają dyski ssd bo są szybsze więc szybciej przetrybi zapis i odczyt danych oraz firewall szybciej przetrybi."

hahahahahhahahahahah

to widzę miałeś doświadczenie w odbijaniu ataków kurzu na odkurzacz

a co do parametrów maszyny

10gb łącze

procek +/- 4x 3,2/3,4 i styka + fw sprzętowy co praktycznie chuja daje bo zapierdala tylko łącze i lagi robi w kur** dobrze skonfigurowany pf i macie w dupie nie ma osoby na tym forum co by was z tym zgasiła :) tak do 0 a co do dysków to ci padły jak ci "kolega" chyba popcorn w mikrofali robił !!

hahahahahhahah dysk twardy zmniejsza ci ddos hahahahahahah jebłem ss dzieciom kiedyś pokarzę :)

Czekałem na hejtera i się doczekałem :3

Naucz się pisać i DDoS to nie tylko przeciążenie, wiesz co to wgl DDoS? Jeśli uważasz że DDoS Ci nic na serwerze nie zrobi bez zabezpieczeń to się grubo mylisz, widzę będziesz miał własnego dedyka i serwa, zobaczymy czy Ci będzie tak do śmiechu jak jest Ci teraz, tak jak mówiłem Ci co się nie znają, nie przeżyli DDoSa to tylko potrafią hejtować i nic w życiu nie osiągnąć. -.-

Podaj mi Twoją maszynę nie z hosteamu cwaniaku i może wtedy zobaczysz co DDoS potrafi, mi z serwerowni powiedzieli że awaria dysku, prawdopodobnie się przegrzał i musieli wymienić, czekałem 3h by mi dali inne dyski 2TB, tak patrzyłem były inne modele dysku.. no i nie miałem danych to wiadome.

Nie mam dedyków z hosteamu bo mają słabe wymagania.. na hosteamie nigdy nie miałem serwa hehe

Hm no nic, firewall softwarowy to podstawa.

A Ty indeco pogadamy jak coś osiągniesz i będziesz miał serwa nie z hosteamu i jeszcze obrywać będziesz DDoSami, wtedy zmienisz zdanie.

Nie odpisze na inne hejty.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Czekałem na hejtera i się doczekałem :3

Naucz się pisać i DDoS to nie tylko przeciążenie, wiesz co to wgl DDoS? Jeśli uważasz że DDoS Ci nic na serwerze nie zrobi bez zabezpieczeń to się grubo mylisz, widzę będziesz miał własnego dedyka i serwa, zobaczymy czy Ci będzie tak do śmiechu jak jest Ci teraz, tak jak mówiłem Ci co się nie znają, nie przeżyli DDoSa to tylko potrafią hejtować i nic w życiu nie osiągnąć. -.-

Podaj mi Twoją maszynę nie z hosteamu cwaniaku i może wtedy zobaczysz co DDoS potrafi, mi z serwerowni powiedzieli że awaria dysku, prawdopodobnie się przegrzał i musieli wymienić, czekałem 3h by mi dali inne dyski 2TB, tak patrzyłem były inne modele dysku.. no i nie miałem danych to wiadome.

Nie mam dedyków z hosteamu bo mają słabe wymagania.. na hosteamie nigdy nie miałem serwa hehe

Hm no nic, firewall softwarowy to podstawa.

A Ty indeco pogadamy jak coś osiągniesz i będziesz miał serwa nie z hosteamu i jeszcze obrywać będziesz DDoSami, wtedy zmienisz zdanie.

Nie odpisze na inne hejty.

Pozdrawiam.

kurwa mać no nie dziecko tak się składa że miałem 5 serwerów i jakoś żaden mi nie padł na ddos a były mocne :) a jak nie potrafisz się zabezpieczyć to się bie wypowiadaj po za tym jak coś ci ddos uszkodzi to kartę sieciową nadmierny ruch na łączu musiał by być i by kondensatory popaliło ale takie rzeczy to się samemu naprawia w pewnym sensie bo nowa karta ok 300zł a kondensator 30gr :) więc wiesz :) co do twojego pojęcie mieliśmy już styczność panie "do plików metina liby nie istnieją" tyle w tym temacie

to teraz panie mądry odpowiedz mi od jakiego minimalnego ataku może ci uszkodzić kartę sieciową a nie bo masz zerowe pojęcie na temat komputerów zabezpieczeń etc ja siedzę w tym +/- 6 miesięcy a wiem więcej od cb

niedługo będę robił strony do metina pod zamówienie ale tylko i wyłącznie na ASP MVC ale wiesz tej technologi nie ogarniesz nigdy bo natet nie wiesz że istnieje windows serwer :)

po za tym mały paradoks - a mianowicie zamiast iść na profil informatyk / Programista to jestem na profilu Monter urządzeń sanitarnych ( kibli etc ;P tak specjalnie dla was do śmiechu ) ale widziś w porównaniu do cb robiłem sobie takie zabawy z laptopami jakimi są np rebaling etc u kumpla ciekawa rzecz dobrze płatna ale co ty wiesz jak tobie się na ddos dysk "pali" :)

Opublikowano

Czemu ludziom tym Co wysyłają ddos nic nie robią? I jak by ktoś mi ma mój komputer wysłał ddos to wtedy to są jakieś pliki ? Które spowalnia pracę komputera?

Ponieważ pliki serwerowe są tak jakby "kradzione" od gf, jeśli ktoś by ci floodował komputer to mógłbyś go zgłosić na policje

[√] 50 postów
[√] 100 postów
[√] 250 postów

[√] 500 postów

[x] 800 postów

Opublikowano

Ponieważ pliki serwerowe są tak jakby "kradzione" od gf, jeśli ktoś by ci floodował komputer to mógłbyś go zgłosić na policje

ponoć na pliki 2k10 jest zniesiona licencja :) ale nie wiem na 100% :)

czyli inaczej mówiąc to serwery na plikach 2k10 są legalne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...