Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pilka Reczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po spotkaniu trener Bogdan Wenta i zawodnicy nie przebierali w słowach, mówiąc o pracy Norwegów. - Zostaliśmy oszukani - stwierdził wprost Marcin Lijewski. - Ci sędziowie z Norwegii sędziowali nam trzy spotkania (ze Słowenią i z Czechami - przyp. red.) i zawsze coś się działo - dodał trener Wenta..

Kibice nie zamierzają tak tej sprawy zostawić. Wysyłają maile, m. in. do EHF, w których piszą o "skandalicznie niesprawiedliwym sędziowaniu meczu Chorwacja - Polska", a także żądają "ukarania niesprawiedliwych norweskich sędziów", pary Abrahamsen-Kristiansen.

Wersja maila w wersji angielskiej:

"We, the Polish handball fans, are shocked with the scandalously unfair refereeing of the match Croatia-Poland on European Championship 2010 by Kenneth Abrahamsen and Arne Kristiansen. From today we will associate the Norwegian handball with names of the unfair Norwegian referees: Abrahamsen-Kristiansen. We demand the fair evaluation and adequate punishment of those referees.

Polish fan"

Kibice wysyłają maile do EHF ([email protected]) i Norweskiego Związku Piłki Ręcznej ([email protected]).

Mysle Ze Zostalismy oszukani , poniewaz pamietamy jak Polska Brutalnie walczyla z Norwegia . i Teraz chca sie na nas zemscic.!

Opublikowano

Racja!

Przez tych nie powiem jakich(nie chcę warna), odechciało mi się patrzeć na piłkę ręczną.

Mam teraz żal do norwegów, ale szkoda mi też Polaków. Ich zacięta walka, litry potu wylane na marne, bo takim dwóm się zachciało sędziować, jak nawet nie umieją.

Kumoterstwo, tak to nazwę.

Nie podoba mi się takie ustawianie meczy, a ten wczorajszy mecz na 100% oni ustawili.

tyle słowa bożego na dzisiaj.

Opublikowano

chce dodac ze ze slowenia byl remis , a z czechami byal zacieta walka , inne mecze to szybko poszlo , latwo tylko z Francuzami przegralismy. Tam Gdzie te cioty sedziuja tam zle jest!!

Opublikowano

Arne Kristiansen przyznał, że nie rozumie pretensji Bogdana Wenty po otrzymaniu żółtej. - Przed sytuacją, o której mówimy, daliśmy Polakom piłkę. Chyba to była decyzja, która powinna ich satysfakcjonować? - pyta arbiter. - Z przyznaniem żółtej kartki zasady są jasne - tłumaczy decyzję Kristiansen,

- Jesteśmy usatysfakcjonowani z sędziowania w półfinale mistrzostw Europy - dodaje Kristiansen, który do tej pory nie miał okazji gwizdać na tak wysokim etapie rozgrywek. - Nie dostalibyśmy możliwości prowadzenia półfinału, gdybyśmy nie sędziowali dobrze.

Inaczej uważają Polacy. - Przed tym pojedynkiem miałem nadzieję, że nie dostaniemy tych sędziów - wyznał Tomasz Tłuczyński.

- Zostaliśmy ukarani podwójnie. Nie dość, że przeciwnik zachowuje się niesportowo, bo w polu bramkowym zabiera bramkarzowi piłkę i jeszcze wyrzuca ją w bok, za co jest ewidentna kara dwóch minut, która w tym momencie mogła jeszcze mecz ustawić - zostajemy my zatrzymani, otrzymujemy żółtą kartkę za moją reakcję. Pytam się przy stoliku o co chodzi, a oni zabierają nam piłkę - nie kryje oburzenia Bogdan Wenta.

- Mieliśmy dziwne uczucie. Ci sędziowie z Norwegii sędziowali nam trzy spotkania i zawsze coś się działo. W pierwszym to był remis ze Słowenią, w drugim szczęśliwe zwycięstwo nad Czechami - dodał selekcjoner polskiej reprezentacji.

Dziennik "Aftenbladet" uważa, że Polacy przegrali nie przez złe sędziowanie, ale przez bardzo dużą ilość błędów, które nasi zawodnicy popełnili w drugiej połowie meczu. Gazeta przypomina, że do przerwy Polska prowadziła 10:9, drugą lepiej zaczęli Chorwaci, którzy w pierwszych minutach zdobyli cztery bramki tracąc zaledwie jedną.

PRZEPRASZALI GO ZA TO w 57 MINUCIE !!. JUZ SAMI NIEWIEDZA CO MOWIA!!

Opublikowano

Przez tych nie powiem jakich(nie chcę warna)

Skurwysynów? Czy jak?

#t

Wiadomo...nie lubjejom nas ;<

Opublikowano

Szkoda mi Chlopakow bo Widzialem Jak Plakali , A Przedewszystkim Szmal. Zostal najlepszym bramkarzem ale coz... 4 miejsce i tak dobrze

Opublikowano

Fatalne i stronnicze sędziowanie Kennetha Abrahamsena i Arne Kristiansena zdaniem trenera Bogdana Wenty, polskich zawodników i kibiców zadecydowało o porażce biało-czerwonych w półfinałowym spotkaniu ME piłkarzy ręcznych z Chorwacją. Tymczasem na stronie Norweskiego Związku Piłki Ręcznej zamieszczono informację iż nieudolni arbitrzy otrzymali pochwały od Europejskiej Federacji Piłki Ręcznej EHF za dobrze wykonaną pracę.

Norwescy sędziowie odmówili Wirtualnej Polsce komentarza do wydarzeń podczas półfinałowego meczu Mistrzostw Europy Polska - Chorwacja, tłumacząc się natłokiem obowiązków.

- Jestem teraz w biurze, mam akurat spotkanie, proszę zadzwonić później - powiedział Abrahamsen. - Nie, nie dziś, może jutro, ale niczego nie obiecuję.

"Dobra robota!"

Komentarza odmówił również Norweski Związek Piłki Ręcznej. Kirsten Birkeland odpowiedzialna w organizacji za kontakty z prasą przekazała nam jedynie informację, iż jednostką właściwą do wydania oświadczenia lub komentarza jest Europejska Federacja Piłki Ręcznej. Birkeland była obecna na konferencji po meczu Polska – Chorwacja i słyszała, że norwescy sędziowie byli za swoją pracę chwaleni. Zauważyła, że polski szkoleniowiec miał uwagi, ale jej zdaniem powinien je zgłosić w formie oficjalnej. Jak na razie nic jej nie wiadomo o tym, by ktoś podzielił zastrzeżenia Bogdana Wenty co do pracy norweskich sędziów.

Norweski Związek Piłki Ręcznej zamieścił na swojej oficjalnej stronie internetowej notkę zatytułowaną: "Usatysfakcjonowani sędziowie”. Czytamy w niej, iż po feralnym meczu sędziowie otrzymali pochwały z EHF. Abrahamsen i Kristiansen są zadowoleni z przebiegu swojej pracy podczas mistrzostw. Przed półfinałem założyli, że ich najważniejszymi zadaniami będzie nawiązanie dobrego kontaktu z obiema drużynami i dbanie o dobrą atmosferę podczas spotkania. Ich zdaniem udało się ten plan zrealizować.

- Jesteśmy bardzo zadowoleni – czytamy w notce wypowiedź Kennetha Abrahamsena. – Najważniejsze, że po meczu spotkaliśmy się z wyrazami akceptacji od zawodników.

Nie norweski problem

Norweska prasa nie rozpisuje się na temat pracy duetu Abrahamsen – Kristiansen. Różnica zdań pomiędzy polskim szkoleniowcem a Europejską Federacją Piłki Ręcznej nie jest norweskim problemem. W jednym z niewielu artykułów prasowych na ten temat Abrahamsena i Kristiansena wsparł trener norweskiej reprezentacji, Robert Hedin.

- Myślę, że dobrze poprowadzili mecz - powiedział dziennikarzowi "Aftonbladet”. - Wenta za dużo krzyczy.

Opublikowano

trzeba umieć przegrywać =] pierwszą polowe zagrali chujowo drugą dużo lepiej, najlepiej zwalić wszystko na kogoś wyjebane w to ;]

Opublikowano

ale że chorowaci?

Bo jak dla mnie polacy mieli szansę na złoto, tylko tacy dwaj sędziowie od picipolo się znaleźli i wzięli w łapę by polacy przegrali.

Teraz tylko czekam na mistrzostwa świata, tam Polacy pokażą klasę.