Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[DL] [1.5.2] FellowShip Modpack

Endriex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstępnie:FellowShip ModPack jest stworzony pod fabułe Władcy Pierścieni. Nie jest to paczka modów mojego autorstwa ale tak mi się spodobała a mało jest polskich graczy,którzy z niej korzystają,więc postanowiłem napisać krótką prezentacje i omówić parę rzeczy,które wam posłużą później w grze. Do paczki modów autorzy dołączyli również pliki serwerowe,dzięki czemu możecie grać ze swoimi przyjaciółmi. Owszem, paczka modów jest jeszcze pod wersje 1.5.2 co nie oznacza że już jest stara i bezużyteczna  ^_^. Będę starał sie co weekend dodawać kolejne mini-poradniki do prezentacji aby było wam później łatwiej opanować różne rzeczy.

Rodzaj ModPacka: Survival/Adventure

Ilość modyfikacji: 55

Spis modyfikacji:

-Ancient Warfare

-Aqua Culture

-Ars Magica

-ArsMagicaNEIPlugin

-Atum

-Balkon Weapons

-Better Dungeons

-Better Storage

-Biblio Craft

-Castle Defenders

-Chat Bubbles

-Chisel Mod

-Choco Craft

-Code Chicken Core

-Coral Reef Mod

-Craft Guide

-Craft Heraldry

-Custom Recipes

-Damage Indicators

-Dungeon Pack

-Enchanting Plus

-Enhanced Core

-Enhanced Portals

-Farlanders

-Generator Mobs

-Goblins

-Hang Glider Mod

-Hangable Maps

-Highlands

-Infernal Mobs

-Jammy Furniture Mod

-Lord Of The Rings

-Map Writer

-Mine Fantasy

-MineFantasyNEIPlugin

-Myths and Monsters

-NEIPlugins

-Natura

-Necromancy

-Nether Fors

-Not Enought Items

-Simply Horses

-Small Boats

-Tabby Chat

-Tinkerers Construct

-Witches And mo

Download:

najpierw musimy ściągnąć VoidLauncher dzieki któremu bedziemy mogli zainstalować tą paczkę

Wersja pod Windows:

http://adf.ly/RMKxZ 

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/13d017e37b914dc57bb9541d72a1a1486267380122ecbcf0567e28845e0ee0af/analysis/1380480641/  

Wersja pod MacOS:

http://adf.ly/RMLXf 

Skan

https://www.virustotal.com/pl/file/4716075317f36d494edb19479332f1ea5ffce1081c9907ba0d83bf361151955e/analysis/1380480981/ 

Download Plików Serwerowych (wszystkie mody z paczki działąją):

http://adf.ly/T75sd 

Skan

bedzie za niedługo...

Wymagania: Potrzebujesz Javy 6 lub 7

Ustawiemie klawiatury:

Aby grało się wam wygodniej zalecam takie ustawienie klawiszy...

Nowe wierzchowce i pojazdy

Yellow Chocobo (Struś)

Najczęściej spotykany wierzchowiec w tej grze.Oswajamy go za pomocą roślinki Gysahl Green. Znajdziemy go praktycznie wszędzie i w dodatku jeżeli będziemy je rozmnażać będą powstawać inne rodzaje strusi które mają swoje specjalności (np fioletowy potrafi latać,zielony szybko biega itp.). Może on służyć jako struś podróżniczy i struś przewożący ładunki lecz już nie będzie można na nim jeździć

Wild Horse (Konie z normalnego świata)

Te wierzchowce możemy spotkać tylko i wyłącznie na polanach z wysoką roślinnością i niską. Oswajamy je za pomocą Chleba,Ciasta lub cukru,lecz najpierw trzeba go złapać na lasso i przyczepić do jakiegoś ogrodzenia. Po oswojeniu całkowicie zmieniają swój wygląd,mają one różne właściwości. Jeżeli wytworzymy odpowiednie itemy i zastosujemy je na koniach mogą one ciągnąć wozy,lub osiągać bardzo duże prędkości.

Horse (Konie ze świata Hobbitów)

Możemy je jedynie spotkać w wymiarze świata Hobbitów. Niewiem do końca czy trzeba jakiegoś przedmiotu do oswojenia, ale z tego co widziałem wystarczy siodło i sprawa załatwiona. Niestety nie mają już one takich funkcji jak konie powyżej.

Hoy (Okręt... nie kojarzyć "hoy" z łacinskim słowem :D)

Największa łódź w grze. Nadaje się bardziej na większe wody niż na jakieś rzeki lub stawy.

Whitehail (Żaglówka)

łódź średnich rozmiarów. Może być używana na terenach rzecznych ale nie mogą one mieć jakiś przeszkód na wodzie (np.bagna) bo pływanie nie bedzie takie przyjemne.

Punt (jachcik)

coś troche większego i lepszego od zwykłej małej łódeczki i wyposażonego w żagiel.

Hound (ulepszony pies)

Super fajoska rzecz ;) osobiście jeszcze nie znalazłem takiego pieska ale staram sie chodzić jak najdalej. Najczęsciej spawnują się w dżunglach,rzadziej na polanach. Jest to ulepszona wersja zwykłego psa. Oswajamy go za pomocą kości (ignorujemy jego ataki ponieważ po oswojeniu już nie bije). Po oswojeniu możemy polepszać naszego pieska poprzez odżywianie i polowanie na inne potwory (a wraz z tym idzie lepszy atak,obrona itp.). Kiedy osiągnie odpowiedni stopień "loyality" czyli tzw "zaprzyjaźnienia się" możemy go ubierać w różne uzbrojenia i ładunki. Niewiem czemu ale kiedy oswoimy 2 pieski będą sie zabijać :(

Maszyny Oblężnicze

Cannon (działo)

dobry na średnie dystanse i do rozbijania murów,niestety kosztuje to dużo żelaza,które w tej grze jest na wagę złota.

Tower Ballista (Kusza stojąca)

najlepiej nadaje się na wieże gdyś jak wspomniałem nie można nią jeździć.

Ballista (Kusza z możliwością poruszania)

Dobrze się sprawdza na dalekich odległościach na wolno poruszające się obiekty gdyż ma możliwość oddania tylko jednego strzału.

Catapult (Katapulta)

Można zastosować ją do przebicia murów lub zniszczenia jakiegoś stojącego obiektu.

Hwacha (wózek z kuszami)

Powiem tak... Maszynka do masowego rozpier****. W połączeniu z podpalonymi strzałami potrafi zrobić niezłą rozrube jeżeli potwory atakują w grupach. Uważam że to chyba najlepsza broń w grze ;)

Trebuchet (Trebuszet)

z racji tej że nie może się poruszać można ją zastosować tylko raz. Lecz obrażenia nie są aż tak słabe, jeżeli sie dobrze wyceluje potrafi też zrobić niezły harmider :)

Battering Ram (Taran bojowy)

Wiadomo... stosuje sie je do rozwalenia bramy wejściowej,lecz można ją zastosować też na walke bezpośrednią, ja tą maszyne nazywam wtedy "shotgun" bo jak sie raz walnie to potwór ginie odlatując na kilka metrów :P

Land Mine (Mina zwykła)

taka mała minka o sile wybuchu 1 kratki :P

AP Land Mine (Mina oodpychająca)

Ulepszona minka o wybuchu odpychającym do tyłu

Flaming Land Mine (Mina z zapalnikiem)

Mina o rażeniu zapalającym. Najlepsze zastosowanie ma na potwory.

Explosive Land Mine (Mina wybuchowa)

Może być stosowana na maszyny jak i na potwory. Ma rażenie 1 zwykłego bloku TNT.

Velchice Land Mine (Mine przeciwpojazdowa)

Mina ta ma tylko zastosowanie na pojazdy,wierzchowce itp. Kiedy sie na nią wjedzie mina wybucha i pojazd sie pali.

Rodzaje broni:

Broń zwykła

nie ma jakiś specjalnych umiejętności,zbliżeniowo są podobne do tych z normalnego minecrafta.

Pałasz

Jeżeli chodzi o obrażenia jest to troche jednak gorsza broń od zwykłego miecza.

Duży Miecz

Zbliżeniowo obrażenia ma podobne do pałasza,lecz ma czasami krytyczne ciosy.

Długi Miecz

Zdecydowanie ma 2x wiecej obrażen niż miecze powyżej. W dodatku ma zdolność odrzucania potwora do tyłu i atak na dłuższe odległośći

Krótki Miecz

Zbliżeniowo ma obrażenia podobne do pałasza czy dużego miecza ale ma za to szybksze zadawanie ciosów.

Katana

Jest prawie taka sama jak krótki miecz.

Topór

Dużo lepsza od Długiego Miecza. Niestety jest to przepłacone wagą, a za tym idzie wolne poruszanie się.

Halabarda

Obrażenia prawie takie same jak w katanie czy w daggerze.

Włócznia

Obrażenia takie same jak w Halabardzie,lecz jest to broń rzucana, można ją zastosować jako pierwsze uderzenie w ataku bezpośrednim

Maczuga

Myślałem że będzie to też badziewna broń,ale sie myliłem. Obrażenia zbliżone do Długiego Miecza

Kosa

ooo rany... Obrażenia chyba zbliżone do zwykłej ręki :D

Bumerang

Dość fajna zabawka :) co prawda ma obrażenia zbliżone do długiego miecza ale jak sie go puści to wraca. Można to np zastosować przy uciekaniu przed potworami.

Kusza

zbliżenia podobne do bumerangu. Ja uważam że to jest prawie to samo co zwykły łuk.

Wiatrówka

W tej grze również są karabiny :P ale nie współczesne bo to by już była przesada :D.Jest to broń krótkozasięgowa o szybkim przeładowaniu. Krótkozasięgowa bo im bliżej jesteśmy tym obrażenia są większe.

Muszkiet

Również broń krótkozasięgowa o dłuższym przeładowaniu. Może być on wyposażony w bagnet.

Granat

Broń rzucana,długozasięgowa, rzucana z dalszych odległośći powoduje wieksze obrażenia. Można ją również ulepszyć do tego stopnia że wybuch jest rozpryskowy, czyli wystrzeliwuje strzały wszędzie.

Dynamit

Broń rzucana,Jest to odpowiednik rzucanego TNT.

Hak

nie ma on właściwości bojowych, ale co tam xD. Służy on do wspinania sie po ścianach.

Różdżka

Mają one różne zastosowania. Jedne są podpalające,drugie powodują wichury jeszcze inne mogą unosic potwory i je puszczać z ogromnym wciskiem w ziemie.Co do obrażeń niektóre mogą zabierać z 50 dmg.

Łuk

Już nie chce mi sie wymieniać tych łuków :D ale powiem że są lepsze od zwykłego

Nowe mikstury

I wiele, wiele innych przedmiotów,które może wymienie kiedy indziej jak bede mieć troche więcej czasu ;)

Nowe światy

ulepszony nether

świat hobbitów

Wyrobienie przedmiotów

Kowalstwo

A więc tak... Pewnie wielu z was nie ma zielonego pojęcia jak wyrobić sobie jakąś rzecz,która jest z modyfikcaji MineFantasy,ponieważ nie da sie takiego przedmiotu stworzyć w stole rzemięślniczym.

Już wyjaśniam co i jak trzeba zrobić żeby taką rzecz otrzymać.Powiedzmy że chce sobie zrobić Stalowy Kilof (Steel Pickaxe). Musimy w takim razie posiadać Hot Steel Ingot. A więc zaczynamy.

Najpierw musimy zbudować specjalny piec,z którego otrzymamy pierwszą sztabkę,czyli "Pig Iron". A wygląda on tak.

Ale spokojnie  :D  Teraz wyjaśnie etapowo jak to zbudować. A więc:

Etap 1

wykopanie dołka o wymiarach 3x3 i głębokości 2 klocków.

Etap 2

Położenie na samym dole Bloku o nazwie "Granite" (blok ten znajdziemy pod ziemią na wysokości 21).

Etap 3

wykonać to samo tylko na środku nie ma być tego bloku

Etap 4

wylać lawę na ten środek

Etap 5

położyć na środku blok o nazwie "Furnace Fuel Storage"

Etap 6

Wyłożyć wokół tego pieca znowu granite ale z przodu zostawić miejsce

Etap 7

Przed piecem wykopać dziurę i postawić tam blok o nazwie "Furnace Output"

Etap 8

Nad tym naszym głównym piecem położyć 4 bloki "Furnace Shaft"...

Etap 9

...później "Furnace Input"...

Etap 10

...a na sam koniec 2 bloki "Furnace Shaft"

Ok... Piecyk mamy już zrobiony. Teraz... jeżeli chcemy otrzymać tego naszego pig irona to musimy znaleźć Wrought iron który otrzymujemy po przepaleniu zwykłej rudy żelaza i Limestone który znajdziemy na bagnach.

A rozstawiamy to tak...

na górze pieca w furnace input:

i na dole w furnace fuel storage wsadzamy węgiel

I jeżeli wykonamy te czynnośći to pojawi nam sie na dole napis "Heating..." jak widać na obrazku powyżej a przed tym dolnym piecem bedziemy otrzymywać nasze Pig ironki  ^_^

Sprawa z piecem załatwiona. Ale co dalej zrobić z tymi sztabkami?? otóż teraz przejdziemy do sprawy z drugim piecem,który już jest prostszy od tamtego  :)

a więc,potrzebujemy pieca o nazwie "Bloom" (nie mylić z "Bronze Bloom!). Jeżeli go wytworzymy to ustawiamy na blokach o nazwie "Coblestone Bricks". (Jeżeli np. chcemy aby to stało w jakimś budynku i żeby nam to nie kopciło to możemy wytworzyć "Cobblestone Chimney" i dobudować do pieca) i ustawiamy w taki sposób.

po chwili powinniśmy otrzymać sztabkę stalową:

Teraz przechodzimy do pieca podmuchiwanego (Forge). Wszystkie sztabki które mają na początku wyraz "Hot..." Są otrzymywane właśnie z tego pieca. Składa sie on z "Forge" i  2x "Bellows" a ułożenie wygląda tak:

Aby zacząć ogrzewanie to w przypadku Stalowej Sztabki wkładamy tak:

i podgrzewamy temperature pieca klikając PPM raz w jedną dmuchawkę, a raz w drugą. Takie podgrzewanie przyśpiesza proces otrzymania naszej sztabki:

i po chwili otrzymujemy podgrzaną stalową sztabkę. Zalecam od razu wyjąc po podgrzaniu ponieważ jeżeli już w okienku będą 2 podgrzane sztabki mogą one się nam zbugować i może być tylko jedna.

Teraz przechodzimy do naszej finałowej części czyli wykucia przedmiotu w kowadle. Do tego potrzebujemy już tylko "Iron Anvil","Steel Anvil" lub "Bronze Anvil" (Ja zalecam na sam początek zrobić kowadło z wrought irona) oraz "hammer". Po kliknięciu PPM na kowadło widzimy pole o wymiarach ikonek 5x4. Powiedzmy że chce sobie zrobić Stalowy Kilof. A więc wchodzę do TMI,patrzę na przepis wykonania i układam tak jak tam jest

Teraz bierzemy młotek i bijemy LPM w kowadło. Nie bijemy młotkiem w kowadło jednocześnie trzymając reke na myszce bo nie wykonamy przedmiotu.

W trakcie wykonywania przedmiotu możemy sprawdzać ile nam jeszcze zostało poprzez zapełnianie sie strzałki na biało:

Po dłuższym czasie kucia mamy nasz przedmiot  ^_^

Kowalstwo (wyrobienie czystego żelaza)

Wczoraj dowiedziałem się jak otrzymać czyste żelazo ze sztabki "wrought iron". Do tego będzie potrzebny nam piec z brązu (bronze bloom).

a więc jedziemy z koksem :D

Budujemy nasz piec tak jak wcześniej

i w okienku naszego pieca potrzebujemy naszą czarna sztabke żelaza i węgla które umieszczamy tak

noi mamy nasze żelazo :)

Wyprawa skóry 

A więc. Zastanawialiście się czemu nie wypada wam normalna skóra tylko zamiast tego jakiś "cow hide"? Otóż jest to skóra lecz jeszcze nie zrobiona ;) Tutaj pokaże jak właśnie wyprawić tą skórę,którą otrzymaliśmy z zabitej krówki :)

Będziemy potrzebować "Hide" (czyli skóre jeszcze nie przerobioną z krowy) i "Salt" (sól na papierze)

Jak stworzyć naszą sól? potrzebujemy zwykły papier który trzeba zanurzyć w wodzie klikając PPM.

Teraz bierzemy naszą sól i łączymy z "Hide" w naszym okienku rzemieślniczym. Otrzymamy wtedy "Hide Ball",czyli osoloną skórę

Jeżeli to już wykonamy to idziemy znowu do jeziorka z naszą osoloną skórą i moczymy ją w wodzie klikając PPM aż otrzymamy coś takiego (to co trzymam w ręce).

Ok,mamy już połowę za sobą.Teraz będziemy potrzebować statywu,który bedzie nam trzymał skórę,czyli tzw "Tanning Rack".Trzymamy w ręce nasz "Curred Hide" (oczyszczoną skórę) i klikamy PPM na ten statyw.

Skóra powieszona. Teraz potrzebujemy naszego narzędzia do wyprawy skóry,"Iron Knife" (żelazny nóż). Bierzemy go w rece i klikamy LKM na powieszoną skóre. Uwaga! sytuacja taka jak była z kowadłem. Nie trzymać myszki podczas wyprawiania tylko klikać bo inaczej zniszczymy statyw. Wyprawiamy aż do momentu kiedy krowia skóra zamieni się na zwykłą.

Teraz wystarczy tylko kliknąc PPM aby zebrać skórę. Wyprawiona skóra z krowy wypada x3 z statywu natomiast skórę możemy wyprawić również z minotaura,stosując taką samą metodę jak z krowią skórą. Wtedy wyprawiona skóra z minotaura wypada x8.

Jeżeli chcemy zrobić pewną zbroję a w niej jest wymagany taki przedmiot jak "Leather Belt" (skórzany pas) to wykonujemy wszystkie czynności jak wyżej z tym że jak już wyprawimy naszą skóre to zostawiamy ją na statywie,bierzemy nożyce i klikamy (nie trzymamy myszki!) LPM na skóre aż wyskoczy nam coś takiego.

noi potem już łączymy ten przedmiot z żelazem w kowadle i mamy ten skórzany pas.

Rzeźbienie (możliwe że jutro)

Opublikowano

Fajna paczka godna uwagi.

gdyby nie fakt że po skopiowaniu polskie znaki są numerowane to by było jeszcze lepiej.

Jak narazie musze ten cały syf zedytować :angry:

Opublikowano

Wiem ale paczka niczego sobie myślałem że mam błąd w komputerze.

wiem. Wcześniej miałem taki sam temat ale ktoś sie mnie czepił że mam linka do forum i wyrzucili mi cały temat do kosza :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...