Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OEM i BOX-Czym Się Różni?

miki20011001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!Ostatnio Kupiłem Netbook'a Asus EeePc 1000h z wbudowanym Windowsem 7.W Szafce mam jeszcze Pudełko z płytą Windows 8 Pro.Windows 8 Był już raz aktywowany na obecnym kompie ale po dłuższym czasie został odinstalowany.Windows 8 chciałbym zainstalować na tym Asusie.Wiem ,że jakby W8 był w wersji OEM nie mógłbym go zainstalować na Netbook'u.I Mam do was Pytanie,czy Wersja BOX jest to wersja w pudełku czy jak to można sprawdzić nie mając zainstalowanego danego Systemu.Na Kluczu W Pudełku nie pisze OEM czy BOX.PROSZĘ O POMOC!Za Dobrą Odpowiedź Daję + i oznaczam jako najlepszą Odpowiedź :)

Opublikowano

Witam!Ostatnio Kupiłem Netbook'a Asus EeePc 1000h z wbudowanym Windowsem 7.W Szafce mam jeszcze Pudełko z płytą Windows 8 Pro.Windows 8 Był już raz aktywowany na obecnym kompie ale po dłuższym czasie został odinstalowany.Windows 8 chciałbym zainstalować na tym Asusie.Wiem ,że jakby W8 był w wersji OEM nie mógłbym go zainstalować na Netbook'u.I Mam do was Pytanie,czy Wersja BOX jest to wersja w pudełku czy jak to można sprawdzić nie mając zainstalowanego danego Systemu.Na Kluczu W Pudełku nie pisze OEM czy BOX.PROSZĘ O POMOC!Za Dobrą Odpowiedź Daję + i oznaczam jako najlepszą Odpowiedź :)

Więc postaram się rozwiać Twoje wątpliwości.

Ostatnio Kupiłem Netbook'a Asus EeePc 1000h z wbudowanym Windowsem 7

Ten Windows jest na licencji OEM.

Windows 8 Był już raz aktywowany na obecnym kompie ale po dłuższym czasie został odinstalowany.

Jeśli aktualnie żaden system nie korzysta z tego klucza, można spokojnie założyć, że klucz nie jest aktywowany.

Windows 8 chciałbym zainstalować na tym Asusie.Wiem ,że jakby W8 był w wersji OEM nie mógłbym go zainstalować na Netbook'u.

Nawet jeśli byłby na licencji OEM, masz prawo go zainstalować na tym Asusie. Ważne byś posiadał fakturę lub paragon potwierdzającą zakup oprogramowania i by żaden inny system nie został aktywowany tym kluczem. Licencja OEM jest przypisywana do sprzętu na którym system został zainstalowany i aktywowany podanym kluczem pierwszy raz, więc wymagane jest byś ten sprzęt trzymał.

I Mam do was Pytanie,czy Wersja BOX jest to wersja w pudełku czy jak to można sprawdzić nie mając zainstalowanego danego Systemu.Na Kluczu W Pudełku nie pisze OEM czy BOX.

Wersja OEM i BOX są często sprzedawane w pudełkach. Na nim na 100% znajduje się informacja co do zasad licencjonowania. Podstawowa różnica między tymi typami licencji jest taka, że OEM jest przywiązana do konkretnego sprzętu (wyżej napisałem), a BOX nie.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...