Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Leczenie kanałowe vs wyrywanie zęba

GoldeN:#

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bardzo, bardzo wielka dziure w zębie, nawet nie wiem, czy będzie możliwość leczenia kanałowego, ale jeśli tak, to czy je wybrać? Wyrwanie trwa raz, leczenie kanałowe nie raz a kilka (a własnie, ile?) Bardzo nie lubię bólu, nawet samo wiercenie zęba to dla mnie coś koszmarnego, nienawidzę tego. Ale ząb już mnie tak boli, że nie ma wyjścia, trzeba coś z tym zrobić. Pewnie napiszecie, że lepsze jest leczenie kanałowe, bo lepiej mieć zęba jeżeli jest taka możliwośc, ale ja słyszałem, że leczenie kanałowe bardziej boli, jest gorsze. A jak juz wspomnialem nienawidze bólu.

Temat jest tylko dla osób co miały za równo leczenie kanałowe jak i wyrwanego stałego zęba, wyrwanie może też bardzo boleć, bo to młody ząb, ale boli raz przez kilka sekund (potem tylko krwawienie), a leczenie kanałowe to kilka wizyt

finalrender.png

Opublikowano

Sam miałem zęba wyrywanego bodajże szóstkę o ile się nie mylę. Co prawda bardzo to boli jednak tylko chwilę po wyrwaniu nic nie czułem. ;)

Opublikowano

Wyrwij będziesz miał spokój. Ja już mam wyrwane dwie szóstki. Dziury były jak *************************.... To nie było zwykłe wyrywanie, tylko pokruszenie i wyjmowanie szczątek. Znieczulenie - nic nie czułem. Tylko jak zeszło to z domku pojęczałem trochę, ale tabletka i było szpoczko. Kanałowego nie miałem, ale skoro masz chodzić więcej niż jeden raz to lipka.

Powodzenia. Też się bałem. Srałem.

Yo!

Opublikowano

Kurwa każdy gada, że znieczulenie i nic się nie czuje, a ja miałem znieczulenie na wierceniu zęba i i tak bolało mocno, więc nie uwierze, że nie będzie boleć.

Problem jest jeszcze taki:

nie mam piątki, nie nie mam 4 lat, mleczak piątki już dawno mi wypadł, ale jakimś cudem mi nie urósł, sam się dziwie.

Więc jakby mi wyrwali tą szóstkę to bym nie miał czym gryźć po prawej lewej dolnej stronie ;) No mam jeszcze siódemke, ale taka szpara i tak by była

finalrender.png

Opublikowano

Miałem ostatnio wyrywaną siódemkę i dopiero po drugiej dawcę znieczulenia ból był na tyle średni że dało się dokończyć wyrywanie. Leczenie kanałowe trwa długo i niekiedy jest bolesne np jak trzeba powtórnie zatruwać zeba. Czasami tez po podaniu biopulpu ząb pobolewa ale rzadko. Reasumując, jak uważasz że ząb da się uratować to ratuj, wyrwać miżna w każdej chwili.

Opublikowano

Wdg mnie, to lepiej uratować ząb niż go wyrwać.

Ja miałem leczony kanałowo ostatnio.Był chyba martwy czy coś bo nie dawał mi znieczulenia.Trochę bolało, ale głównie jak oczyszczaj i wypełniał kanaly...

Opublikowano

Leczenie kanałowe przecież może się nie powieść, tymbardziej z moim zębem, wtedy miałbym leczenie kanałowe (nieudane) + wyrwanie zęba.

Jestem pesymista, jakby ktoś pytał. Więc chyba będę wolał wyrwać zęba, bo po prostu jestem przesadnie wrażliwy na ból fizyczny, albo tak mi się wydaje, bo przecież u dentysty nigdy nie jest przyjemnie. A własnie, jak dają znieczulenie przy wyrywaniu to ile dawek? Im więcej tym mniej boli, więc mógłbym poprosić o 3-4?

finalrender.png

Opublikowano

Ja miałem cztery zęby leczone kanałowo, poprzednio miałem jedynie borowane czy jakoś tak i później kanałowe.

Nie pamiętam czy mnie to bolało bo było to dość dawno, byłem chyba dwa lata temu u dentysty i borowała mi chyba piątkę, mówiła mi, że nie będzie bolało bo ząb nie jest w najgorszym stanie ale ja się uparłem o zaszczyk ( rzecz jasna płatny ) i zrobiła mi i od tego czasu mam psychiczny uraz jeśli chodzi o dentyste, robiła mi zęba a ja to wszystko czułem, ból był nie do zniesienia, rzucałem nogami etc. trwało to może 1 min ale do tej pory to pamiętam.

Teraz aktualnie mam trzy zęby do wyrwania lub nawet cztery, po jednej stronie nie jem bo nie mogę, dziura na całego zęba i po prostu nie mogę gryźć na tej stronie :(

Z tego co udało mi się dowiedzieć to choćby jakie znieczulenie to wyrwanie zęba zawsze będzie bolało ;/

Japierdole, czemu zęby się psują... najgorsze co może być...

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Ja miałem cztery zęby leczone kanałowo, poprzednio miałem jedynie borowane czy jakoś tak i później kanałowe.

Nie pamiętam czy mnie to bolało bo było to dość dawno, byłem chyba dwa lata temu u dentysty i borowała mi chyba piątkę, mówiła mi, że nie będzie bolało bo ząb nie jest w najgorszym stanie ale ja się uparłem o zaszczyk ( rzecz jasna płatny ) i zrobiła mi i od tego czasu mam psychiczny uraz jeśli chodzi o dentyste, robiła mi zęba a ja to wszystko czułem, ból był nie do zniesienia, rzucałem nogami etc. trwało to może 1 min ale do tej pory to pamiętam.

Teraz aktualnie mam trzy zęby do wyrwania lub nawet cztery, po jednej stronie nie jem bo nie mogę, dziura na całego zęba i po prostu nie mogę gryźć na tej stronie :(

Z tego co udało mi się dowiedzieć to choćby jakie znieczulenie to wyrwanie zęba zawsze będzie bolało ;/

Japierdole, czemu zęby się psują... najgorsze co może być...

Znam twój ból, też nie chciałem w ogóle chodzić do dentysty, ale teraz tak boli, że nie da się żyć, naprawde, uwierz. Przez tego zęba nawet mam gorączke itp. bo ta próchnica do naczyń krwionośnych się dostało. Ból straszny. A wyrwanie napewno boli, ale wolę mieć wyrwanego, żeby już tak nie cierpić, trudno, że nie będę miał zęba, nie widać go i tak, jest to szóstka.

finalrender.png

Opublikowano

Co!? wyrwać zęba zamiast leczyć go ?? jak masz szanse go wyleczyć to lecz bo kiedyś będziesz żałował ;) ja musiałem zapłacić 400€ za leczenie zęba jak nie to był do wyrwania ale ciesze że go mam :) więc niema co lecz go!

Opublikowano

Jeśli wyrwanie miałoby mi sprawić mniej bólu i mniejszego bólu to mogę wypierdolić tego zęba, mam to w dupie, ważne, żeby bolało jak najmniej się da i trwało jak najkrócej

finalrender.png

Opublikowano

Też mi piątka nie wyrastała przez długi czas. Dopiero na studiach postanowiła wyjść. Wiercenie również mnie cholernie boli (mimo kilkukrotnego podawania znieczulenia). Doskonale Cię rozumiem :P Kiedyś się zraziłam do fotela, ale przed tym człowiek się nie obroni - jak trzeba to trzeba.

Co prawda nie miałam kanałówki, ale kiedyś zasięgałam informacji na ten temat (ciekawość itp.). Jeśli masz możliwość poddania się leczeniu kanałowemu z użyciem mikroskopu, nie wahaj się. Wtedy jest to dokładniej zrobione i jest większa szansa na "uratowanie" ząbka. Miej na uwadze, że nie jest trudno spierniczyć ten zabieg, więc wybierz dobrego stomatologa. Polecam to przemyśleć. Serio. Nie wyrywaj w tak młodym wieku. Rozumiem, że to szóstka, ale jeśli ją stracisz, inne zęby się przesuną i zgryz się zrujnuje.

PS przy dobrym znieczuleniu i odpowiedniej jego dawce oraz prawidłowo zatrutym zębie, kanałowe powinno być do zniesienia

#don't care

Admin Cienia
Opublikowano

Ja nie chciałem dać ósemek wyrywać, ale ostatecznie dałem tylko jedną do wyrwania bo przeszkadzała mi do aparatu ortodontycznego. Prawidłowo wykonane lezenie kanałowe jakoś i bez znieczulenia mnie specjalnie nie bolało, choć obawy był i strach było się wybrać, co rok chodzę na kontrole aby upewnić się czy wszystko gra, i ide tam z uśmiechem a ni kiślem.

Wszystko (prawie :D) da się wyleczyć i poskładać, raz posypała mi się szóstka, z jednej strony połowa do dziąsła, poszły 2 stówki i chodzę już z tym lata i nic się nie dzieje a ząb odbudowany. :)

Moja siostra na przykłąd wgl niema zęba piątki, stomatolog nie mógł wyjść ze ździwienia ale mówił że takie rzeczy się zdarzają.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Kanałówka? Boli jak nie wiem co jakby ci nawalali młotem w zęby a wyrwanie to raz dobrze i chwilka bólu a potem to już ząbek szyuczny i gitara

Opublikowano

Miałem mieć leczenie kanałowe zęba, poszedłem do dętyski za pierwszym razem to mi go zatruła i stwierdziła, że dziura jest zbyt wielka by bawić się w plombowanie... i tyle mnie widziała.....

ostatnio sobie żułem gumę i nagle się taka twarda zrobiła, że nie mogłem jej pogryźć.... wyplułem ją i nagle językiem poczułem, że zęba nie ma a w dziąśle taka dziura jak była taka jest ;d Nie boli, jak zęby myję czy piję coś zimnego też nie... zęba nie ma a jakby był ;d

Opublikowano

Miałem mieć leczenie kanałowe zęba, poszedłem do dętyski za pierwszym razem to mi go zatruła i stwierdziła, że dziura jest zbyt wielka by bawić się w plombowanie... i tyle mnie widziała.....

ostatnio sobie żułem gumę i nagle się taka twarda zrobiła, że nie mogłem jej pogryźć.... wyplułem ją i nagle językiem poczułem, że zęba nie ma a w dziąśle taka dziura jak była taka jest ;d Nie boli, jak zęby myję czy piję coś zimnego też nie... zęba nie ma a jakby był ;d

wspaniała historia, ale co to ma do tematu?

finalrender.png

Opublikowano

Dentysta i tak nikogo nie ominie, dziwna sprawa bo człowiek po prostu musi chodzić do dentysty :)

Ja dziś spytałem się kuzyna o wyrywanie zębów, miał dwa wyrywane zęby i te zęby wyrywał u tego samego dentysty i gdy wyrywał za pierwszym razem to nic nie czuł, za drugim razem już ból czuł.

Heh, pamiętam jak miałem zęby leczone kanałowo, byłem wtedy z mamą i pamiętam jak dentysta wyciągał mi z zęba jakieś długie brązowe jakby nitki, pytałem się i powiedziała mi, że to brud czy coś takiego, później się dowiedziałem, że to są nerwy :D

Ciekawi mnie teraz jedna sprawa, wyszły mi dwie ósemki i kurde obydwie są do połowy wyszły a reszta jest zarośnięta dziąsłem, już tak mam pół roku i dalej nic ...

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Dentysta i tak nikogo nie ominie, dziwna sprawa bo człowiek po prostu musi chodzić do dentysty :)

Ja dziś spytałem się kuzyna o wyrywanie zębów, miał dwa wyrywane zęby i te zęby wyrywał u tego samego dentysty i gdy wyrywał za pierwszym razem to nic nie czuł, za drugim razem już ból czuł.

Heh, pamiętam jak miałem zęby leczone kanałowo, byłem wtedy z mamą i pamiętam jak dentysta wyciągał mi z zęba jakieś długie brązowe jakby nitki, pytałem się i powiedziała mi, że to brud czy coś takiego, później się dowiedziałem, że to są nerwy :D

Dentysty się nie uniknie, więc warto dbać o zęby i leczyć póki jest mała dziura. Tak, tak.. też się boję i też mnie boli, ale nie chcę, by groźba leczenia kanałowego stała się realna (a przez mój strach niemal się o to otarłam). Jednak autora tematu namawiam, by spróbował. Nie ma żadnej gwarancji, że znieczulenie zadziała, ale może być też tak, że zabieg będzie całkiem do zniesienia. To zależy od człowieka, od sposobu podania zastrzyku i od samego zęba. Po co w tak młodym wieku pozbywać się zębów nawet o nie nie walcząc? Taka nauczka na przyszłość.

Ciekawi mnie teraz jedna sprawa, wyszły mi dwie ósemki i kurde obydwie są do połowy wyszły a reszta jest zarośnięta dziąsłem, już tak mam pół roku i dalej nic ...

To normalne. Ósemki mają to do siebie, że potrafią rosnąć "dziwnie". Jedna poszła mi od razu, a inne próbują się wydostać z dziąsła już od kilku lat. Trochę porośnie, przestanie, potem znów porośnie...

lol, feels like a dentist.

#don't care

Admin Cienia
Opublikowano

Te 8-mki tak becznie się wyłaniał z tego dziąsła. :D W wieku 19 lat już miałem wszystkie out.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

Który to ząb ?
Mój wujek ma tak samo. Możesz wziąć znieczulenie kosztuje samo nic, lepiej zapłacić i mieć zęba niż go wyrwać i go już nigdy nie mieć. Swoje to swoje, zapamiętaj.

Opublikowano

A czy miał ktoś z was leczenie kanałowe i wyrwanego zęba stałego?

Dziurę mam bardzo dużą, dentysta powiedział, że może się uda wyleczyć go kanałowo, że warto spróbować, ale i tak najpierw musi mi go zatruć.

Jeśli się nie powiedzie, no to ten ból by był na marne.. Ale nie mam tej piątki i nie będę miał, więc chyba go zostawie.. Już sam nie wiem co zrobić, mam dylemat, chcę, żeby jak najmniej bolało. A właśnie, jeśli to czytasz i miałeś wyrwanego zęba stałego i leczonego kanałowo, to powiedz mi, co jest bardziej bolesne.

I ile trwa wyrywanie, to jest tak ze za jednym pociągnięciem, czy musiałby się troche pomęczyć, przez co sprawić mi więcej bólu, wkońcu to młody ząb

finalrender.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...