Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Leczenie kanałowe vs wyrywanie zęba

GoldeN:#

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To zastanów się czy wolisz "przeboleć" leczenie czy nie mieć zęba.Ja też jak i wszyscy bólu nie lubią ale wolałbym to jakoś przetrzymać ale mieć zęba.

no niby tak, ale czy ten ząb jest mi aż tak potrzebny? Wiem, że jest, ale jestem tak wrażliwy na ból, że jeśli miałbym wybierać mniej bólu a brak zęba to właśnie bym to wybrał

finalrender.png

Opublikowano

Mnie kanał bolał, ale weź go, będziesz miał satysfakcje z zęba i w przyszłości ci się nie popierniczy szczęka (czyt. zgryz itp.).

Opublikowano

no niby tak, ale czy ten ząb jest mi aż tak potrzebny? Wiem, że jest, ale jestem tak wrażliwy na ból, że jeśli miałbym wybierać mniej bólu a brak zęba to właśnie bym to wybrał

Chociażby po to Ci będzie potrzebny, by zgryz się nie rozwalił (przy braku piątki jest to praktycznie pewne). Wyrywanie zębów stałych raczej jest bolesne, ale to zależy od tego, jakie mają korzenie. Nie polega to na tym, że lekarz raz pociągnie i wyjdzie. Często zdarza się tak, że ząb się pokruszy, pęknie, trzeba osobno wyciągać korzenie. Ja przeżyłam ekstrakcję zęba z kości szczękowej (rozcinanie, piłowanie, szycie itp.), to Ty przeżyjesz kanałowe lub rwanie :P Jeśli jesteś wrażliwy, to poproś o większą dawkę znieczulenia. Ja jestem mutantem, na którego jeden zastrzyk nie działa. Ten Twój ząb do leczenia jest na górze czy na dole? Jeśli na dole to trochę gorzej, bo trudniej ucelować tam znieczuleniem w nerw (np. ja mam jakoś dziwnie położony). Ząb musi być dobrze zatruty. Najlepiej jeśli stomatolog sprawdzi i ewentualnie "dotruje" przed leczeniem. Przyznam, że przez mój strach przed wierceniem/bólem musiałam mieć zatrutego zęba i miał iść pod kanałowe. Jednak przy "sprawdzaniu" czy i jak się zatruł, okazało się, że da się go uratować. Dowiercono ciut głębiej (tę podtrutą część) i zalepiono. Teraz ząb jest zdrowy i przede wszystkim go MAM. Nawet gdybym jednak musiała mieć kanał, to nie wahałabym się. Wolałabym trochę pocierpieć/postresować się i nic nie wyrywać. Wniosek z tego taki, że nie opłaca się cudować i unikać gabinetów stomatologicznych. Ból dopadnie tak czy siak.

#don't care

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

To zależy od zęba i czy Cię stać na leczenie kanałowe, gdyż jest dość drogie. Mi było szkoda wyrwać ząb, choć to 6 więc zdecydowałam się na leczenie kanałowe. Poszłam do sprawdzonego dentysty z Wejherowa- dr Beata Lidke, dzięki czemu miałam pewność, że ząb będzie profesjonalnie wyleczony.

Opublikowano

Miałem wyrywane. Myślę że lepsze niż kanałowe, przynajmniej z tego co od kumpli słyszałem. Idziesz raz, dostajesz znieczulenie, trwa chwilkę. Dość nieprzyjemne jest to że słyszysz jak łamie ci się ząb.

Opublikowano

Kanałowe jest lepsze, bo masz zęba :D

A po za tym po usunięciu zęba, kanał też może być chory. Może nie od razu, ale z czasem zaboli. I trzeba będzie leczyć.

Tak więc wyrywanie zębów nie jest dobre.

Opublikowano

Kanałowe lepsze. Ja mam dużo dziur na zębach. Uciekłęm raz z fotela u dentysty xD Potem bolał mnie ząb od razu po wyjściu ale to przez nerwy :P

4043121350.png

Opublikowano

daj sobie spokój z leczeniem kanałowym lepiej wyrwij mniej cierpienia, kiedyś podjąłem się takiego zabiegu, dała znieczulenie po kilku/kilkunastu min. zaczęła wiercić, znieczulenie zadziałał na wszystko inne niż ząb, do tej pory mam sporego stracha przed dentystą

Opublikowano

Napisano 19 pa�dziernik 2013 - 10:59

Wydaje mi się, że autor tematu już podjął decyzję.

Następnym razem patrzcie na daty.

s2c77Oa.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...