Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Zgubienie ogonu

d4wid1998

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to raczej taki mini tut o tym jak zgubić kogoś z ogona. Napisze tu to co sam robię.

Ja mam parę sposobów.

1. Zwolnienie czyli ustawienie mocy silnika na 0% i najlepiej klapy wysunięte i skręcać ostro na boki aby zmniejszyć prędkość. Jeżeli goni was szybki samolot ot często was wyprzedzi a potem wy mu siadacie na ogonie.

2. Kręcenie się w kółko zazwyczaj działa jeżeli macie zwrotniejszy samolot. Kręcicie się w kółko a potem szybko odbijacie w drugą stronę.

3. Leć prosto to góry ty wytracisz prędkość i on też i zaczniecie spadać. Zanim nabierzecie odowiedniej prędkości to możesz mu uciec lub wlecieć mu na ogon.

4. Leć jak najniżej i manewruj czyli skręcaj na lewo i prawo.

Opublikowano

Nie tylko do tego się można przyczepić.

Jest to raczej taki mini tut o tym jak zgubić kogoś z ogona. Napisze tu to co sam robię.

Ja mam parę sposobów.

1. Zwolnienie czyli ustawienie mocy silnika na 0% i najlepiej klapy wysunięte i skręcać ostro na boki aby zmniejszyć prędkość. Jeżeli goni was szybki samolot ot często was wyprzedzi a potem wy mu siadacie na ogonie.

Albo - jeśli jest ogarnięty - odbije w górę, nabierze wysokości i tym samym energii, poczeka chwilę i zastosuje BnZ (przynajmniej ja bym tak zrobił). Ty w tym momencie g*wno mu możesz zrobić, bo przy wytraconej prędkości się raczej nie wepsniesz.

2. Kręcenie się w kółko zazwyczaj działa jeżeli macie zwrotniejszy samolot. Kręcicie się w kółko a potem szybko odbijacie w drugą stronę.

Żadne kręcenie, tylko tzw. klasyczne nożyce. I trzeba uważać, żeby zawsze wcześniej robić zwrot. Zacznij robić poziome pętle, a dopadnie do ciebie trzech przeciwników.

3. Leć prosto to góry ty wytracisz prędkość i on też i zaczniecie spadać. Zanim nabierzecie odowiedniej prędkości to możesz mu uciec lub wlecieć mu na ogon.

Ta technika ma zastosowanie wyłącznie wtedy, kiedy mamy przewagę wysokości, przeciwnik dopiero podejmuje decyzję o ataku, nie ma najlepszej prędkości wznoszenia, leci tak samo szybko jak my lub wolniej i nie ma amerykańskich / niemieckich działek odrywających skrzydła. Wznosząc się poziomo jesteśmy bardzo narażeni na ostrzał. No i oczywiście w okolicy nie może być innych samolotów wroga.

4. Leć jak najniżej i manewruj czyli skręcaj na lewo i prawo.

Wtedy jeden pocisk w stery i już lądujemy w drzewach. Do tej taktyki musimy być cholernie szybcy.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Bardzo ciekawe sposoby, jednak z 4 się nie zgodzę (chyba,że pilot atakujący jest mało doświadczony).

a ja was tutaj zaskocze ;) grajac amerykancami na mapach dominacji bardzo czesto udaje mi sie w taki wlasnie sposob uniknac zestrzelenia i "zgubic ogon". najczesciej wyglada to tak ze, latam nie wiele ponad czubkami drzew czesto wykonuje mocne przechyly samolotem a jak to nie przynosi zadnego rezultatu lekko unosze sie po czym nurkuje nad drzewa z tym tzw "wep" i wykonuje szybka petle ;)

...Vess/4Gen/VanBoogie...

30ab0c774b1bc1d2dac36c06cbfe2c37.png

...WHAT?...

Opublikowano

Moze się komuś przyda, ja tam wychodzę z zalorzenia żeby nie dać sobie wlecieć na ogon wybieram skrajnych przeciwników oddalonych troche od reszty swojej drużyny i poprostu spadam na goscia z gory zawsze robie tylko 1podejscie jesli go nie odstrzele zostawiam goscia w spokoju zanim sie zorientuje co i jak ja jestem juz zbyt daleko by mi mogl cos zrobic, nabieram wysokosci szukam nastepnego celu. Nie rozumiem ludzi pchających sie w tzw "kocioł" nie da sie ogarnac np 5 samolotów wroga latających blisko siebie, jak dla mnie to loteria w takim kotle można zestrzelić ze 3samoloty pod rzad albo żadnego i zginać.

3. Leć prosto to góry ty wytracisz prędkość i on też i zaczniecie spadać. Zanim nabierzecie odowiedniej prędkości to możesz mu uciec lub wlecieć mu na ogon. ----

Nigdy tego nie rob , nie spamiętam ile razy ubijałem Jakami 9K 9T ludzi ktorzy chcieli mnie dosiegnac lecac pionowo w gore w pewnym momecie tracili cala swoja energie i poprostu zawisali w powietrzu a cel ktory porusza sie bardzo powoli latwo trafic tak jak jakieś dzialko naziemne AA. Zwykle 1celny strzal z canona 45mm i z goscia nic nie zostaje

pkt2 "kręć się w kolko" -Tak kręć się jeśli akurat grasz którymś ze spitfire albo japońcem

Opublikowano

wiesz ja tam do góry nie latam ale moj kuzyn mi mówił że tak robi i się udaje. A to że nie wlatywać w 5 wrogów to ja raz z bratem wleciałem chyba w 4 lub 5 i ich zniszczyliśmy a tylko brat padł.

Opublikowano

Więc byli totalnie nieogarnięci, bo już przy 2vs1 można bardzo łatwo rozwalić wroga bez żadnych strat. Co dopiero 5 na 2...

YGsMv3q.jpg
  • 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...