Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie GPU, poziome czarne paski.

piotrek54PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc do rzeczy, wyczytałem że migające (na chwilę) czarne poziome paski na ekranie mające max 2-3mm to oznacza przegrzania/przekręcenia karty graficznej. Mój problem polega na tym że:

• Gdy karta jest zimna (~30C) i podkręcę ją nawet o 1Mhz przy rdzeniu to pojawiają się odrazu (Kiedyś tego nie było...)
  • Gdy karta jest gorąca (~60C) to mogę ją podkręcać nawet o 200Mhz co daje +~10FPS w grach i paski się nie pojawiają.

Co ciekawe paski pojawiają się tylko na jednym monitorze (Mam 2) więc chyba nie jest to oznaka uszkodzenia jej. Ostatnio zaczęły się też problemy z MSI afterburner, otóż sam wraca do domyślnych ustawień, dopiero za którymś razem po kliknięciu "Apply" ustawienia rzeczywiście się zmieniają.

Opublikowano

Jest to chyba HD 5670

Jaki masz zasilacz ? Dokładny model i moc

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Jaka to karta? Są to zapewne arty. Podbij napięcie.

Tąpnięte z L520

Nie mam możliwości kontrolowania napięcia, ani w MSI Afterburner (Opcja w ustawieniach nic nie daje) ani w Catalyst Control Center.

Jest to chyba HD 5670

Jaki masz zasilacz ? Dokładny model i moc

To jest ta karta. Zasilacz to Xilence XP500 500W, rev3 2013 nie jest na czarnej liście.

Opublikowano

Pobierz GPU-TWEAK i zobacz jakie masz napięcie w trybie 2D (pulpit) i 3D(gry)

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...