Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Latka - plik item.epk

Chers

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Dzis chcialbum poprosic jakos osobe o pomoc w usuniecie danych kodow czy jak to sam sie zwie z pliku item.epk z folderu Pack.

Dokladnie chodzi mi o to ze jak ide sobie dropic sztabki oraz sakwy szczescie na serwie Pandora to przy okazji dropi duzo tych smieci m.in ksiazki eq itp. I teraz moje pytanie czy da rade cos z tym zrobic abym usunl wszystkie te smieci ktore dropia (wypadaja na ziemie) i pozostawic tylko sztabki i sakwy szczescia.

Oferuje plusu o ile ktos je zbiera :D

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Oczywiście, że można je usunąć, pod warunkiem, że client nie jest kodowany w jakiś sposób (wiem, że sporo osób potrafi to rozpakować, jednak wtedy musisz poszukać takiej osoby, ja się tym nie zajmuje :)). Jednak niesie to za sobą pewne konsekwencje. Jak usuniesz modele przedmiotów, to gdy wypadnie ci coś innego od sztabki czy sakwy szczęścia, client będzie sypał błędami. Jednak jeśli chcesz usunąć z tego również modele broni i zbroi, to wiąże się to z tym, że nie będziesz ich także widział. Nigdy tego nie robiłam, bo nie było mi to potrzebne, więc nie wiem, czy po usunięciu modelów nie będą ci się pokazywać worki (lub nic jeśli i ten model skasujesz).

Możesz zrobić to sam, wystarczy, że rozpakujesz plik item programem FileArchiver lub innym i usuniesz rzeczy z folderu etc, oczywiście modele sztabek i sakwy zostawiasz (trzeba również skasować wpisy w pliku tekstowym, bo inaczej nie spakujesz tej paczki).

Tutaj masz tuta do takich spraw, jak wejdziesz w "Inne przydatne tutki" będziesz miał tam pokazane, jak używać FileArchivera :)

http://www.mpcforum.pl/topic/580343-tut-megatut-jak-poprawnie-dodac-zbroje-bronie-i-moby-na-serwerclient/

7u31.png

Opublikowano

Client kodowany chyba nie jest bo jest to PandoraMT2.

Bledow czy cus niepowino byc poniewaz znam pare osob co tak dropia ale to sa chytrusy :/

Opublikowano

Chodziło mi o błędy w syserr.txt, po prostu będzie robiło wpisy, że nie ma danego modelu od przedmioty, ale poza tym client będzie działał poprawnie i nic nie będzie się wyłączać i nie będzie sypało żadnych okienek :) Także jak zrobisz tak, jak napisałam to będzie bez problemu ;)

Przypomniał mi się jeszcze jeden, nieco mniej (lub może bardziej, zależy jak na to patrzeć) skomplikowany sposób. Możesz też spróbować rozpakować locale_pl i w nim edytować plik item_list.txt. Do tego jednak potrzebne by były ID wszystkich przedmiotów wyłączając bronie i zbroje (w sumie jak nie chcesz widzieć innych modeli poza broniami, zbrojami, sztabkami i, nie wiem, czy na pandorze są, kostiumami to wystarczy wyszukać te ID i ich nie ruszać). Zawsze jak coś ma model, jest to przypisane jako trzeci wpis przy ID, podam przykład (to jest akurat od broni, ale to nie ważne, przy zwykłych przedmiotach jest tak samo):

10    WEAPON    icon/item/00010.tga    d:/ymir work/item/weapon/00010.gr2

Wystarczy usunąć linijkę

d:/ymir work/item/weapon/00010.gr2

i wtedy modelu nie powinno już pokazywać :) Niestety nie testowałam tego rozwiązania. Poza tym, że gorzej z rozpoznaniem, co trzeba zostawić, ale nie trzeba się zbytnio bawić w szukanie modelu i usuwanie go :>

7u31.png

Opublikowano

Jak to czytam to dla mnie to jest chinska magia :/ Umial bys zrobix gotowy plik/i gotowy do podmianki? ;)

Opublikowano

Jak bd na pcku to podesle. Masz jakis sprawdzony hosting? Czy na pjierwszy lepszy wrzucic??

Opublikowano

@Valdea, niestety ale sposób edycji Item_proto_dump wygląda zupełnie inaczej.

Prosty przykład

item_proto_dump.xml

<Item vnum="3219" name="'Ŕűö°Ë+9'" gb2312name="Ostrze Z Czerw. Stali+9" type="1" subtype="3" weight="0" size="3" antiflag="56" flag="1" wearflag="16" immuneflag="0" gold="20000" buy_price="231000" limittype0="1" limitvalue0="30" limittype1="0" limitvalue1="0" applytype0="7" applyvalue0="25" applytype1="0" applyvalue1="0" applytype2="0" applyvalue2="0" value0="0" value1="0" value2="0" value3="72" value4="109" value5="70" socket0="0" socket1="65008" socket2="127" socket3="64992" socket4="21631" socket5="4855" refine_vnum="0" refine_set="0" magic_pct="15" specular="100" socket_pct="2" />

item_list.txt

3219    WEAPON    icon/item/03210.tga    d:/ymir work/item/weapon/03210.gr2

Jeśli spakowałbym w ten sposób item_proto_dump.xml do item_proto, to wtedy klient widzi tylko RIB +9. Czyli zostawiamy tylko te wpisy które chcemy aby widział klient, reszta idzie w odstawkę.

Nigdy nie kłóć się z głupkiem,bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...