Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Diwna sytuacja, przy uruchamianiu jednostki

Pitagoras333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kiedy dziś (jak co dzień) uruchamiałem komputer zaszłą dziwna sytuacja,

zawsze jak go włączałem to wydawał on pojedynczy sygnał dźwiękowy, w formie "pyknięcia" (nie wiem jak to określić)

Natomiast dziś zaczął "pykać" wielokrotnie i dźwięk był nieco inny, a na ekranie wyświetlił mi się komunikat:

"wybierz system operacyjny, za pomocą którego chcesz uruchomić komputer", ekran tak jak by śnieżył, i było do wyboru win7 (taki jak posiadam)
i coś tam na dole pisało ale nie przeczytałem:( No więc kliknąłem na win 7 i system się uruchomił, Zrobiłem restart kompa, chciałem sprawdzić czy to się powtórzy, ale przy ponownym uruchomieniu było już normalnie,

Wie ktoś czym to mogło być spowodowane, i jakie mogą być tego ewentualne konsekwencje?

Opublikowano

W swoim komputerze posiadasz mały głośniczek i od płyty głównej różne piknięcia oznaczają co innego. Żeby stwierdzić co oznaczały one musiałbyś podać ich długość.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

To znaczy?? Wyobraź sobie, że akurat nie miałem stopera pod ręką :D

No u mnie też jest mały głośniczek, ale długość dźwięków hmn.... każdy trwał jakieś.....0,5 sekundy, i było ich może z 10? Nie wiem dokładnie także to nic nie da.. Ale to może być coś poważnego z kompem?, że np coś się spaliło czy coś?

A nie da się tego gdzieś w necie sprawdzić, jaki dźwięk za co odpowiada? jak bym mój set podał czy coś ?? ;D

ps. sorry za nadużycie słów "czy coś"

Pomoże ktoś?

Opublikowano

Albo błąd systemu, i masz takie piki.

Przykladowo w starych zlomach często jest tak właśnie że pikają i po kopnięciu ( wiem drastyczne posunięcie ) przestaje.

Oczywiście mogę się mylić. Ale mam nadzieje że to tylko wina twoje sprzętu.

graphic.png
Opublikowano

Skoro 10 krótki to bios AMI.

• 7 krótkich - błąd wirtualnego trybu procesora
  • 8 krótkich - błąd wejscia/wyjscia (i/o) pamięci karty graficznej
  • 9 krótkich - błąd podczas sprawdzania sumy kontrolnej biosu
  • 10 krótkich - błąd pamięci cmos
  • 11 krótkich - błąd pamięci cache l2 procesora

Jeśli coś się działo z ekranem obstawiam grafikę.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Nie wiem czy dziesięć czy 9 czy 11, nie zdążyłem policzyć dokładnie, za szybko pikało, a jakie mogą być tego skutki, bo to mnie najbardziej interesuje

Mogło coś "siąść" ? czy się spalic?

Opublikowano

CODER_BEST podał już co jest problemem przy danej liczbie "beepów". Przy 9 jest problem z biosem, a przy 11 z procesorem. Każdy z tych błędów może być również winą płyty głównej.

Ale skoro komputer się długo włączał to za pewne przyczyną jest bios lub płyta główna. I na początek najlepiej zrestartuj bios, wyjmując baterię z płyty głównej i odłączając wtyczkę z zasilacza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...