Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Maszyna pod serwer Minecraft.

Dykone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam pare pytań co do parametrów maszyny pod serwer Minecraft. Może na poszątku powiem że zamierzam go postawić na VPS, a na serwerze będzie średnio 20 osób. I tutaj moje pytania:

1. Jaki dysk pod serwer, ssd (małej pojemności) czy hdd (większej pojemności) i czy różnica między tymi dyskami będzie duża i widoczna?

2. Jaki procek będzie lepszy 2x2.4Ghz czy 1x3.0Ghz?

I to chyba tyle, byłbym wdzięczny za odpowiedź. :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

1. Dysk SSD lepszy ponieważ ma o wiele większą prędkość zapisu co powoduje brakiem cofek

2. Procek 2x2,4GhZ

Opublikowano

Ja polecałbym taki hosting ovh.pl gdyż jest najlepszy i polecam wziąść 16GB

Wiem że chcesz 20 slotów ale tanio jest na ovh.pl

A jak coś to slotowce na pukawka.pl

Też tanioo.

Sorry za błędy pisze z telefonu :D

Opublikowano

Ja polecałbym taki hosting ovh.pl gdyż jest najlepszy

OVH jest tanie a co jest tanie jest do dupy. Sprawdziłem i nie polecam.

Co do VPS - w necie jest pełno opisów, że MC nie wyrabia na VPS'ach. Pojawia się w logu pełno komunikatów o zagadkowym błędzie przestawienia zegara czy jakoś tak. VPS - nie polecam.

Zabawa w MC zaczyna się na serwerze dedykowanym. Można od niedawna w PL znaleźć całkiem dobre ceny. Jeśli kogoś nie stać to niech nie marnuje czasu.

Acha i jeszcze jedno - dyski SSD nie są potrzebne. MC lokujesz w całości w RAM-dysku. Szybciej już się nie da.

By wszystkim żyło się lepiej :)

Opublikowano

Vps pod 20 slotow nie oplaca sie.

Sprawdz oferte cubehost.pl, masz zapewniony support ktory pomoze oraz dobre maszyny, a na vps nie masz takiej opcji zagwarantowanej:)

Polecam hosting cubehost.pl

Opublikowano

OVH jest tanie a co jest tanie jest do dupy. Sprawdziłem i nie polecam.

Acha i jeszcze jedno - dyski SSD nie są potrzebne. MC lokujesz w całości w RAM-dysku. Szybciej już się nie da.

Ovh to tani szmelc

co do dysku ssd to jest konieczny nie wazne jaki sprzet i ile ramu chyba ze kupi xeona 1650 z 128GB ram wtedy procesor jest za cienkii mozna bawic sie w ram dysk tylko po co? dobry SSD jet szybki niemalze jak ram. Na serwerze mam raid 0 z 2x SSD i np predkosc kopiowania to 1.3GB/s ilosc operacji na sekunde wystarczy na 20 serwerow minecraft i jeszcze styknelo by na cale mpcforum w godzinach szczytu.

Robienie ramdysku z ssd jest totalna glupota, szkoda marnowac ram na wkladanie tam mapy. W obecnych czasach nie oplpaca sie kupowac vps pod minecrafta, dodatkowo jak juz od biedy kupuje sie xen z dedykowanymi zasobami a nie szmelc. Autor niech kupi sobie na sloty i bedzie zadowolony, chyba, że ma wielką i nieodpartą ochote pobawić sie nie tylko minecraftem

co do czasu na serwerach, żaden problem ustawic poprawna godzine...

Jestem wesoły Tomek

Opublikowano

Dokładnie, po co Ci kupywać VPS jeżeli o wiele taniej wyjdzie Cię serwer na jakimś hostingu Minecraft ?

Ja miałem na fiberhost.pl lecz przenosze sie na pixelevil.pl.

Maja tanio juz od 59gr slot, stabilne serwery po przetestowaniu.

Polecam pixelevil.pl ;)

Opublikowano

Dokładnie, po co Ci kupywać VPS jeżeli o wiele taniej wyjdzie Cię serwer na jakimś hostingu Minecraft ?

Ja miałem na fiberhost.pl lecz przenosze sie na pixelevil.pl.

Maja tanio juz od 59gr slot, stabilne serwery po przetestowaniu.

Polecam pixelevil.pl ;)

Przenosisz się do "krzaka" który zniknie za 2 miesiące?

Temat o ich "działalności" http://www.mpcforum.pl/topic/1073082-innepixelevilpl-krotko-i-na-temat/

Opublikowano

"Ovh to ..."

Nie rozumiem, to jaką maszynę dostaniecie to zależy jaką kupicie, to że np. serwery z oferty kimsufi, nie są super dobre, to zależy od ich parametrów, nie od hostingu. A co do ceny, to ovh wynajmuje serwery hurtowo, i mogą sobie pozwolić na niższą cenę, a i tak na tym zarobią sporo.

Od jakiegoś czasu obserwuje zachowanie typu "jak coś się robi modne, to napewno *****". Zawsze jest grupa osób, która zawsze chce używać, czegoś innego niż inni. Niedługo wszyscy będą krytykować fiberhost, i polecać inny...

1390684250-U762298.png

Opublikowano

@2up A skąd wiesz że znikną co ?

To że są tu nowi nie oznacza że najgorsi.

Skad wiesz jakie maja zamiary hmm ?

Piszecie takie idiotyzmy że w głowie się to nie mieści.

Trzeba ufać innym ! Ja im zaufam, jezeli oni faktycznie znikną to oni ufać umią.

Ja chociażby w coś wierze, i daje szanse innym, wy nie wieżycie to nie obrażajcir w ten sposób nowych.

Starają się i to widać.

Opublikowano

@2up A skąd wiesz że znikną co ?

To że są tu nowi nie oznacza że najgorsi.

Skad wiesz jakie maja zamiary hmm ?

Piszecie takie idiotyzmy że w głowie się to nie mieści.

Trzeba ufać innym ! Ja im zaufam, jezeli oni faktycznie znikną to oni ufać umią.

Ja chociażby w coś wierze, i daje szanse innym, wy nie wieżycie to nie obrażajcir w ten sposób nowych.

Starają się i to widać.

Twoje multi konto powinno zostać już zbanowane, więc lepiej się nie wychylaj.

Stąd, że oszukują ludzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...