Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kilka pytań i problemów

DostawcaPizzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kilka pytań i kilka problemów z którymi nie potrafię sobie poradzić.

1 Czy jest różnica pomiędzy działaniem win7 a xp( szybkość, wykorzystanie procka)

2 Czy jest odczuwalna różnica między systemem operacyjnym orginalnym a piratem ?

Pytań na razie tyle teraz kilka problemów.

1. Mam głośniki creative( nie wiem jaki model) 2 głośniki + subufer a mój problem wygląda następująco. Jeden z głośników nie wydaje żadnego dźwięku, a drugi gra tylko że raz gra prawy a nie gra lewy lub na odwrót. Głośniki mają 6-7 lat, raz były naprawiane nie wiem co padło.

2. Drastyczne pogorszenie pracy kompa np. wcześniej mając internet 2mb/s mpcforum ładowało mi się w max2-3 sec, teraz gdy mam neta do 10mb/s to czasami strony wczytują mi się o 2-5 sekund dłużej i nie jest to chyba wina dostawcy bo rano, w południe i wieczorem niema różnicy. Neta mam z neostrady podpiętego do kompa przy pomocy kabla ethernet. W grach mam podobnie gram w BFp4f i wcześniej powiedzmy przed wakacjami grałem na full na low i niskiej rodzielczości, a gra chodziła w miarę płynnie, natomiast teraz gram na jeszcze niższej rodzielczości i w oknie i występują takie 2-3 sekundowe sciny i po 10-20 minutach gra się wiesza i muszę menadżerem zadań ją wyłączać bo inaczej nie daje rady jej wyłączyć. Defragmentacja dysków zrobiona była 2-3 dni temu, ccleanera używam regularnie codziennie, średnia temperatura kompa 30C, system operacyjny xp( niewiem ile bitowy).

b6b78815.png

Opublikowano

1. Na starszych komputerach Windows XP lub 8 sprawdzą się lepiej niż Windows 7 z uwagi na to, że są mniej zasobożerne. Jeśli Twój komputer ma ponad 2 GB RAM i dwurdzeniowy procesor możesz spokojnie zainstalować 7. Tak wiem że dla Windows 7 wystarczy jednordzeniowy, ale chodzi mi też o komfort pracy. Pamiętaj też, że za pół roku kończy się wsparcie dla Windows XP.

2. To zależy jakiego aktywatora użyjesz. Niektóre dodają proces który zafunduje Ci 100% obciążenia procesora.

3. Sprawdź w ustawieniach dźwięku ich konfigurację. Jeśli chcesz mieć w wszystkich ten sam dźwięk ustaw Stereo o wszystkie porty na "Wyjście głośników przednich" lub po prostu "Wyjście liniowe".

4. Jeśli niedawno powiększyłeś prędkość to pewnie masz jeszcze niestabilne łącze. To dlatego.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

1 Kolejne pytanie jeśli nie posiadam dużego budżetu na wymianę części przy kompie co kupować w pierwszej kolejności?

Dysk twardy mam prawie nowy sata500 gb

Płytę główną As-rock n68c-s-ucc też stara nie jest

Ram ddr2 1024mb( 2x512mb)

Karta graficzna Radeon X1300/1550 Series

Procesor AMD athylon 64 3500+

Mam powiedzmy 500 zł

2 Jak idzie sprawdzić czy procek jest jedno czy dwu rdzeniowy?

Głośniki zrobiłem tak jak mówiłeś i działają poprawnie więc dziękuje za pomoc. W przypadku drugiego problemu nie chodzi mi aż tak o internet bardziej mnie te 2-3 sekundowe sciny martwią, zaważyłem też że jak pogram trochę 30 minut może mniej to w grach fullscrean wywala mnie z nich błąd związany z kartą graficzną/ jej oprogramowaniem i w gta sa niedziała mi mysz

b6b78815.png

Opublikowano

Najlepiej w pierwszej kolejności zaopatrzyć się w przynajmniej 2GB RAM a resztę wydać na kartę, ale nie wiem jak sprawa stoi z Twoim zasilaczem.

Twój procesor ma jeden rdzeń.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

no więc tak

moc 350W

chyba to będzie model ACinput 230Vac 10A 50-60Hz

A to chyba marka coloFsit

Pytanie czy trudno zamontować ram? orientuje się mniej więcej gdzie są gniazda na ram ale czy cos trzeba dodatkowo zrobić?

b6b78815.png

Opublikowano

VS450 (150 zł)

G1610 (160 zł)

H61M VG4 (135 zł)

4GB RAM DDR3 (120 zł)

Gdybyś taki zestawik kupił to by było dobrze. Ceny orientacyjne. Do tego potem jakaś grafika i mógłbyś w przyszłości wsadzić i5

Ewentualnie nowa grafika do swojego pc'ta wraz z nowym zasilaczem

Opublikowano

nawet by mi kasy starczyło ale czy dam rade to sam zamontować? jestem zielony w montowani części do kompa więc mógł by mi ktoś to lekko opisać i czy będe musiał jakieś oprogramowanie dodatkowe wgrywać a później jaką kartę graficzną by się opłacało dać? Jeszcze jedno pytanie czy gdy ps4 wyjdzie na rynek te ceny mogą się zmniejszyć i kiedy będzie taniej teraz czy np. w styczniu ?

To by te podzespoły były chyba

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/goodram-ddr3-4gb-1333mhz-cl9,2056.html
http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asrock-h61m-vg4-intel-h61-lga1155-oem,39931.html
http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-celeron-dual-core-g1610-lga1155-box,36036.html
http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/corsair-vs-series-450w,35293.html

b6b78815.png

Opublikowano

Zmień sobie RAM na ten:

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/a-data-4gb-4gb2x2gb-1866mhz-gaming-v20-cl9,25118.html
Lub ten:

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/a-data-ddr3-4gb2x2gb-1600mhz-series-cl8,1115.html 

Bo 8GB i tak raczej na tym sprzęcie nie będzie Ci potrzebne.
A co do składania kompa, to żadna filozofia.
Obejrzyj sobie kilka filmików na yt, a jak coś to zawsze możesz napisać i Ci pomożemy :P

436951440626370320491.png

Opublikowano

Dobra a teraz jedno pytanie jeszcze czy pasta termoprzewodząca ma znaczenie( marka,skłąd itd.) jeśli tak to jaką firmę wybrać by być w 100% zadowolony i nie przepłacić

b6b78815.png

Opublikowano

pytanie do tych co zamawiali z techplanet.

Kupując cały zestaw pc( dysk, karta, buda, procek, płyta główna)
to jak wygląda ten montaż kurier przyjeżdża do mnie do domu i dostaje
już złożoną maszynę czy składa na miejscu i jak to jest złożone tak na
odwal się czy kabel są posegregowane i wszystko full profeska?

b6b78815.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...