Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przymusowe bierzmowanie.

Wolfik512

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Wejn Obowiązkiem rodziców jest zmuszanie dzieci do bierzmowania, bo jak nie to kara na komputer, telefony i inne rzeczy plus foch, za to że dziecko ma prawo do wyboru wiary itp. Wątpię żeby bierzmowanie to było kilka godzin. U mnie jest tak że trzeba się przygotowywać 3 lata do bierzmowania i jeszcze 10 tys. modlitw na ocenę, a i tak ci pseudo katolicy zapomną je po miesiącu.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

@Wejn Obowiązkiem rodziców jest zmuszanie dzieci do bierzmowania, bo jak nie to kara na komputer, telefony i inne rzeczy plus foch, za to że dziecko ma prawo do wyboru wiary itp. Wątpię żeby bierzmowanie to było kilka godzin. U mnie jest tak że trzeba się przygotowywać 3 lata do bierzmowania i jeszcze 10 tys. modlitw na ocenę, a i tak ci pseudo katolicy zapomną je po miesiącu.

Pseudo katolicy? Wy z przerosnietym ego i wiedzą przewyższającą wszelkich naukowców i kwestionujący wszystko i szczajacy na wszystko poza ateizmemjestescie lepsi?

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

W temacie coraz więcej gimbusów ...

Ponoć bóg daje wam wolność wyboru między dobrem, a złem. Dlaczego więc, nie dają nam wyboru religii tylko narzucają ją nam chrztem? Osobiście, gdybym nie został ochrzczony i miał wybrać czy chcę iść do chrztu po 18nastce, czy nie to bym nie poszedł.

Ty jesteś chyba numerem jeden.Chrzest baranie bierze się w wieku dziecka pomyliło ci się z bierzmowaniem...Bóg ci niczego nie narzuca tylko rodzice.

49yxrs.png

Opublikowano

Tyler chyba jeszcze nie wiesz co to jest życie, znam parę osób co nie chciało brać dla swoich dzieci chrzcin nie chcieli bierzmowania też nie chcieli ślubu kościelnego.Skończyło się to tak ze ciągle teściowie im wypominają ten ślub cywilny (teraz jakiś gimbus napisze jebać rodziców, miłość się liczy ;) )

Dziwisz się skoro Polska to zbiorowisko wszelkich ograniczonych konserwatystów dla który zmiana jest czymś przerażającym a najważniejszy jest kościół i "patriotyzm"?

I proszę, nie mów mi, że znasz życie lepiej od kogokolwiek mając taki avatar i sygnaturę. To po prostu wygląda przekomicznie :D

W temacie coraz więcej gimbusów ...

Ty jesteś chyba numerem jeden.Chrzest baranie bierze się w wieku dziecka pomyliło ci się z bierzmowaniem...Bóg ci niczego nie narzuca tylko rodzice.

I o tym właśnie rozmawiamy debilu...

Wiara jest nam narzucana, dawana nam jako założenie a często kiedy jesteśmy w stanie ją zweryfikować jesteśmy już zbyt starzy by ją porzucać.

To jest chore. Żeby dziecku, które nic nie wie narzucać coś, co tłumaczone mu przez całe dzieciństwo wsiąknie jak w gąbke. To jest indoktrynacja a nie wybór...

1382800106-U1012385.png

Opublikowano

Ponoć bóg daje wam wolność wyboru między dobrem, a złem. Dlaczego więc, nie dają nam wyboru religii tylko narzucają ją nam chrztem? Osobiście, gdybym nie został ochrzczony i miał wybrać czy chcę iść do chrztu po 18nastce, czy nie to bym nie poszedł.

Jeśli masz w chuju religie to dalej cie boli że ci polali wodą głowę? Jeśli masz wyjebane na religie to możesz sam wybrać a to co przeżyłeś jest dla ciebie niczym bo i tak nie wierzysz..

Ale trzeba sie do religii przypierdolić żeby pokazać swoją mądrość na ten temat a wątpie że nawet Biblie przeczytałeś i zaraz będziesz cisnął po wierzących cytatami z wiki

vayne.png

Opublikowano

Jeśli masz w chuju religie to dalej cie boli że ci polali wodą głowę? Jeśli masz wyjebane na religie to możesz sam wybrać a to co przeżyłeś jest dla ciebie niczym bo i tak nie wierzysz..

Ale trzeba sie do religii przypierdolić żeby pokazać swoją mądrość na ten temat a wątpie że nawet Biblie przeczytałeś i zaraz będziesz cisnął po wierzących cytatami z wiki

Wiesz co boli? Że to "kropienie głowy" przychodzi w zestawie z tymi wszystkimi bzdurami o niewidzialnym gościu w niebie.

I nie mamy co do tego żadnego wyboru, po prostu jest nam to wpajane do głowy bez względu na to czy tego chcemy czy nie.

1382800106-U1012385.png

Opublikowano

Pseudo katolicy? Wy z przerosnietym ego i wiedzą przewyższającą wszelkich naukowców i kwestionujący wszystko i szczajacy na wszystko poza ateizmemjestescie lepsi?

Nie chodzi mi o tych prawdziwych chrześcijan którzy się modlą, chodzą do kościoła nie tylko w niedziele itp. tylko o tych którzy chodzą do kościoła raz na tydzień bo im rodzice każą, a po komunii czy tam bierzmowaniu to omijają kościół szerokim łukiem.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Wiesz co boli? Że to "kropienie głowy" przychodzi w zestawie z tymi wszystkimi bzdurami o niewidzialnym gościu w niebie.

I nie mamy co do tego żadnego wyboru, po prostu jest nam to wpajane do głowy bez względu na to czy tego chcemy czy nie.

Równie dobrze można sie wściekac że jadłeś za młodu banany zamiast jabłek bo ci tak narzucano.

Skoro nie wierzycie w niewidzialnego ludka nie powinny mieć gesty religijne dla was znaczenia.

vayne.png

Opublikowano

Rodzice nie powinni i nie mogę zmuszać swojego dziecka do wyznawania czegoś.Jeżeli nastolatek nie chce wierzyć, to jest jego sprawa.Rodzicie go mogą tylko grzecznie przekonywać, ale nie zmuszać.Po za tym sakramenty przyjmowane na przymus są nieważne.

@

Co do wpajania wyznania od dzieciństwa, to nie jest tak, że jak od dziecka jesteśmy wychowywani na katolików, to już będziemy nimi do końca życia i nie będziemy na to patrzeć krytycznie.Ja np. przeszedłem w wieku 13 lat na luteranizm.

Opublikowano

Dziwisz się skoro Polska to zbiorowisko wszelkich ograniczonych konserwatystów dla który zmiana jest czymś przerażającym a najważniejszy jest kościół i "patriotyzm"?

I proszę, nie mów mi, że znasz życie lepiej od kogokolwiek mając taki avatar i sygnaturę. To po prostu wygląda przekomicznie :D

I o tym właśnie rozmawiamy debilu...

Wiara jest nam narzucana, dawana nam jako założenie a często kiedy jesteśmy w stanie ją zweryfikować jesteśmy już zbyt starzy by ją porzucać.

To jest chore. Żeby dziecku, które nic nie wie narzucać coś, co tłumaczone mu przez całe dzieciństwo wsiąknie jak w gąbke. To jest indoktrynacja a nie wybór...

Chyba nie zrozumiałeś o czym piszę, co ma avatar i sygnatura do wieku ? Ja mam paina z naruto a ty jakiegoś pedzia...

Gadasz jak stara baba "Najważniejszy jest kościół i patriotyzm" nie jestem wierzącym w żadną religie chyba ze swoją :)

A o nic się nie kłócę tylko napisałem jakie są konsekwencje braku bierzmowania ale oczywiście bandą ciołków którzy są nie wierzący wchodzą z tekstami ze bóg nie istnieje a tu nie o to chodzi...

Z tematu o bierzmowania przechodzą na chrzest panieński

Wiara jest podzielona człowiek zawsze w coś wierzy niekoniecznie w religie, wasi rodzice tak was wychowali póki mieszkacie pod ich dachem pewnie nie możecie się im specjalnie postawić w wieku gimnazjalnym bo co zrobicie uciekniecie z domu ?

Jak będziecie starsi to będzie wasz wybór ale póki co z tym nic raczej nie możecie zrobić bo tylko rodzic może was wypisać z religii :)

49yxrs.png

Opublikowano

Równie dobrze można sie wściekac że jadłeś za młodu banany zamiast jabłek bo ci tak narzucano.

Skoro nie wierzycie w niewidzialnego ludka nie powinny mieć gesty religijne dla was znaczenia.

A jakby cię obrzezali (gest religijny) i 20 lat później byś się zorientował, że coś tu nie gra to jakbyś zareagował?

1382800106-U1012385.png

Opublikowano

A jakby cię obrzezali (gest religijny) i 20 lat później byś się zorientował, że coś tu nie gra to jakbyś zareagował?

Wiesz że temat jest o bierzmowaniu?(C H R Z E Ś C I J A Ś T W O)

vayne.png

Opublikowano

Człowieku o czym ty mówisz ?

Zaraz cię zgłoszę za offtop i bezsensowne posty, jesteś właśnie jak te dzieci o których rozmawiamy temat nie był o tym czy bóg istnieje czy nie ale o nakazu bierzmowania ze strony rodziców. Zaraz walniesz znowu jakiś głupi post by pokazać swoje racje bo i tak nie pojmiesz o czym był temat...

49yxrs.png

Opublikowano

Bierzmowanie jest (teoretycznie) w takim wieku w którym człowiek już samodzielnie potrafi myśleć. Jednak wielu rodziców tego nie rozumie i przymusza dzieci do wiary. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że nasi rodzice wierzą bo ich tak w domu nauczyli i tak z dziadków i pradziadków przechodzi ta tradycja a pierwotnie chrześcijaństwo zostało wpojone polakom tylko po to aby był pokój między innymi krajami zachodniej europy. Tak samo teraz ludzie idą do bierzmowania by mieć spokój w domu i wychowają dzieci na katolików po to by rodzice nie mieli do nich pretensji. Czy to nie jest dziwne aby wierzyć dla świętego spokoju?

Ja zrezygnowałem z bierzmowania bo nie wierze w moc Watykanu (czytaj: współczesny katolicyzm). Równie dobrze mogę wierzyć w potwora spagetii i nic nikomu to tego ale to nie powód by zmuszać ludzi do tej wiary tym bardziej, że nie ma żadnego jednogłośnego argumentu na to, że akurat to twoja wiara jest prawdziwa, więc po co robić dzieciom papkę z mózgu.

Sugerowanie wiary - Jak najbardziej

kary za brak wiary (np. szlaban na komputer) - stanowcze nie

Ktoś wcześniej pisał, że nie możemy mieć ślubu kościelnego. Ja uważam, że jeśli dziewczyna nie zrozumie mich poglądów to nie ma sposobu na stworzenie poważnego i udanego związku. Oczywiście to tylko moja opinia. Nie przejmuj się wpisem randoma z internetu.

Opublikowano

Jeśli mówimy o ślubie kościelnym to post pana wyżej powinien rozwiać wszystkie wasze wątpliwości.

Ktoś wcześniej pisał, że nie możemy mieć ślubu kościelnego. Ja uważam, że jeśli dziewczyna nie zrozumie mich poglądów to nie ma sposobu na stworzenie poważnego i udanego związku. Oczywiście to tylko moja opinia. Nie przejmuj się wpisem randoma z internetu.

W związku powinna być w pewnym sensie "równowaga" i wzajemna tolerancja, tymbardziej religi. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...