Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przymusowe bierzmowanie.

Wolfik512

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Znam osoby których rodzice na siłę każą przyjąć bierzmowanie i chodzić na religie.

Z tego co się dowiedziałem większość rodziców mówi, że ich synowie chcą po prostu olać religie bo mają słabe oceny itd... lecz ja myślę, że nastolatek powinien mieć własny wybór ponieważ do bierzmowania można nawet przystąpić gdy ma się 30 lat... więc po co tak wcześnie?

Co o tym sądzicie? Tylko bez wulgaryzmów i starać się trzymać rozmowę na poziomie.

Opublikowano

Taj możesz mieć własny wybór ale kiedy rodzice cię utrzymują masz mało do gadania, bierzmowanie w wieku 30 lat ciekawe czy wtedy znajdziesz na to czas...

49yxrs.png

Opublikowano

Witam.

Znam osoby których rodzice na siłę każą przyjąć bierzmowanie i chodzić na religie.

Z tego co się dowiedziałem większość rodziców mówi, że ich synowie chcą po prostu olać religie bo mają słabe oceny itd... lecz ja myślę, że nastolatek powinien mieć własny wybór ponieważ do bierzmowania można nawet przystąpić gdy ma się 30 lat... więc po co tak wcześnie?

Co o tym sądzicie? Tylko bez wulgaryzmów i starać się trzymać rozmowę na poziomie.

Miałem ten sam problem, lecz zrobiłem to dla rodziców i możliwe, że dla przyszłej żony.

Osobiście jestem nie wierzący, ogólnie nie wyznaje żadnej innej religi, nie chodzę do kościoła ani nie praktykuję żadnej innej religi.

Zrobiłem to dla rodziców ponieważ nie chciałem w późniejszym czasie mieć nie miłych sytuacji, swoje odsiedziałem w kościele bo trzeba było chodzić przed bierzmowaniem, podpisałem jakieś cyrograf, że nie będę pił etc do 18 roku.

4124112_16944776.jpg

Okażmy szacunek dla weteranów.

Opublikowano

Co sie dzieje z tą młodziezą, loool. Jak nie chce chodzic to niech porozmawia szczerze z rodzicami, powie co i jak, jesli nie chce to niech nie chodzi i np nie rozwala lekcji innym (swoim zachowaniem) oraz niech sie nie męczy na nich. To samo jesli chodzi o bierzmowanie. Nie chce-rozmowa-nie idzie. all

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano

i bardzo dobrze :D

ja też na początku nie chciałem iść do bierzmowania ale starsza coś tam mówiła żebym szedł to wkońcu mówię chuj tam ide co mi szkodzi

i ogolnie teraz sobie myślę że dobrze zrobiłem

bo potem w wieku np. 30 lat :D będzie wstyd iść z takimi gnojami do bierzmowania :)

pod przymusem ale niech idą bo Polska wyróżnia się chociaż pod względem religijnym

39224706187380304474.png

DISS - Nakou vs Mastick ( MODERATOR )

www.mpcforum.pl/topic/1056037-diss-nakou-vs-mastick/

Opublikowano

Szczerze? Każdy z nas ma coś takiego jak wolność wyznaniową, więc na jaki chuj jest nam ona narzucana przy np. chrzcie czy innych "obrzędach".

Mam 20 lat, nie mam bierzmowania, byłem świadkiem na ślubie, jestem chrzestnym.
Jeżeli była by taka opcja że moja luba, przyszła pseudo żona etc. chciała by kościelny ślub, nie zawaham się wyciągnąć 50zł dla pedofila.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Ślub cywilny, nie widzę problemu...

Ja tam bym w ogóle nie integrował uroczystości kościelnych ze szkołą (bo przez religię w szkołach tak jest) bo wtedy jest poczucie przymusu i presja.

Dziecko powinno samo decydować, kiedy jest już świadome tego co robi, 15-16 lat to wspaniały wiek na pranie mózgu kościelnymi obrzędami.

1382800106-U1012385.png

Opublikowano

Ślub cywilny, nie widzę problemu...

Ja tam bym w ogóle nie integrował uroczystości kościelnych ze szkołą (bo przez religię w szkołach tak jest) bo wtedy jest poczucie przymusu i presja.

Dziecko powinno samo decydować, kiedy jest już świadome tego co robi, 15-16 lat to wspaniały wiek na pranie mózgu kościelnymi obrzędami.

Serio ?

Wiem, że to jest sprawa każdego człowieka i każdy inaczej będzie to odbierał.

Ja jakoś nie miałem z tym problemu, zrobiłem to dla rodziców i dla własnego spokoju, poco psuć miłe atmosfery w święta etc., nie ma co wkurwiać rodziców na stare lata.

Pewnie i tak wiedzą, że jestem nie wierzący i to szanują, mam swoje lata i nie mówią mi jak młodszemu bratu żebym szedł do kościoła, może i tym nie pomagam bo brat bierze ze mnie przykład ale co zrobić.

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

@up a co jeżeli panienka będzie chciała ślub kościelny cwaniaku ?

To uszanuje, że ty nie chcesz kościelnego i zrezygnuje ze zbędnej ceremonii w imię przekonań swojego narzeczonego. Problem?

1382800106-U1012385.png

Opublikowano

Ja nie chciałem bierzmowania i olewałem ale potem szlabany dostawałem na wszystko to chodziłem.. w nagrodę laptopa dostałem i mam wywalone już na religię (wypisałem się) , a w kościele ostatnio na bierzmowaniu byłem i nie zamierzam tam wracać. Ślub kościelny mi niepotrzebny.

Opublikowano

Miałem ten sam problem, lecz zrobiłem to dla rodziców i możliwe, że dla przyszłej żony.

Cool story bro!

Ja nie mam bierzmowania i mieć nie zamierzam... Po co mi to? Bym miał ślub kościelny? Pffff.... Jak mi rodzice panny w której zabujam się, wyjadą z ślubem kościelnym to środkowy palec i niech se radzi sama... Nie będę robił tego wbrew swej woli.

Opublikowano

Moi starzy wzieli ślub cywilny i jakoś żyją. Ja też to zrobie a jak żadne nie będzie chciała to chuj im w dupsko i będe noł lajfił w grach.

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Opublikowano

@up a co jeżeli panienka będzie chciała ślub kościelny cwaniaku ?

Niedawno od księdza słyszałem, że ktoś wziął ślub kościelny chociaż nie był tego wyznania. Tylko żona wierzyła w Boga.

30 lat i bierzmowanie? Czemu nie? Wcale nie musisz siedzieć przy dzieciach. Zresztą dorośli też są.

Opublikowano

Słabe oceny z religi, lulz to tylko ja trafiam na takich katechetów co mi wystawiają 3 za samo przychodzenie do szkoły ?

Ogólnie kiedy nadszedł czas bierzmowania uznałem że do niego nie przystąpię bo jaki to ma sens jak w kościele ostatni raz byłem na święta 6 lat temu (około), nie wierzę, nie praktykuję. Co do rodziców to zależy jakich masz jak są jacyś skrajni kretyni bez logicznego myślenia to nic nie zrobisz, ja trafiłem na takich z którymi mogę o wszystkim bez problemu porozmawiać i się dogadać.

I raczej nic z tym nie zrobicie.

A księdza mam takiego zjeba co robi zdjęcia ludziom którzy chodzą np z koszykiem do święcenia, jak jakiś tam rodzin nie ma to czyta później na mszy że ich nie było xD

Ogólnie takie imby co on odpierdala to nigdzie nie ma.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Ja tam w kościele byłem ostatni raz w maju 2003 roku, kiedy to jako głupi ośmiolatek przyjąłem komunię

Potem nie chodziłem do kościoła, bo nigdy nie czułem się tam komfortowo

Bierzmowania nie przyjąłem, bo nie czuję potrzeby bycia dotykanym przez jakiegoś pederastę

Elo

s2c77Oa.png

Opublikowano

no i co z tego że nie chcecie chodzić na religie i tak zamiast tego będziecie siedzieć 1v1 z nauczycielem etyki i wkuwać wszystko .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

Tyler chyba jeszcze nie wiesz co to jest życie, znam parę osób co nie chciało brać dla swoich dzieci chrzcin nie chcieli bierzmowania też nie chcieli ślubu kościelnego.Skończyło się to tak ze ciągle teściowie im wypominają ten ślub cywilny (teraz jakiś gimbus napisze jebać rodziców, miłość się liczy ;) )

49yxrs.png

Opublikowano

Tyler chyba jeszcze nie wiesz co to jest życie, znam parę osób co nie chciało brać dla swoich dzieci chrzcin nie chcieli bierzmowania też nie chcieli ślubu kościelnego.Skończyło się to tak ze ciągle teściowie im wypominają ten ślub cywilny (teraz jakiś gimbus napisze jebać rodziców, miłość się liczy ;) )

No bo serio... Dlaczego mam wbrew sobie, brać ślub kościelny? Tylko dlatego że kocham kobietę, to mam dać się zindoktrynować przez jej rodziców i robić bierzmowanie tylko po ślub? Jeez please...

Opublikowano

Cool story bro!

Ja nie mam bierzmowania i mieć nie zamierzam... Po co mi to? Bym miał ślub kościelny? Pffff.... Jak mi rodzice panny w której zabujam się, wyjadą z ślubem kościelnym to środkowy palec i niech se radzi sama... Nie będę robił tego wbrew swej woli.

Ale tak było, wolałem mieć spokój niż jeszcze rodziców dobijać, proste :)

4124112_16944776.jpg

Opublikowano

Jakie to dziwne. Ją jakoś natykam się na samych super księży, byłem w seminarium i ksiądz wziął nas na wycieczkę bo okazalo się że przed mszą jest wykład i nie ma co z nami robić.

Gość zajebisty, miejsce zajebiste, mają siłownię malutkie boiska wewnętrzne zawody itp. :D

Prawie każdy zagorzały katolik jakiego znam to pozytywny, lekko swirniety człowiek ktiry się prawie niczym nie martwi a katecheta to już w ogóle!

Lekcja. Gadamy o teoriach spiskowych, dziewczyny grają na gitarze w rogu, nagle ktoś puka do drzwi. "proszę pana mogę tu przesiedziec bo się spoznilam nie chce siedzieć w szatni bo ktos chodzi" a ten że śmiechem że jasne, a jak dyro wejdzie to "jesteś po dziennik czy coś".

Albo "masz zeszyt ćwiczen?" "mam" "a ty, masz zeszyt ćwiczen?" "nie-" AAAAAAA, czyli zapomniales wziąć! Uśmiecha się rzuca nowiutki na ławkę i tak z kilkoma osobami a jak się spytalem ile kasy mam dac "4.50 kiedy chcesz możesz wpłacac w 10 groszowkach" :D

Dlatego leje już na wypociny ludzi w internecie :p

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Rodzice jeśli sie zgadzają na chrzest zgadzają sie na wychowywanie dziecka w wierze chrześcijańskiej dlatego namawiają proszą żeby iść do bierzmowania to ich obowiązek.

Nie płaczcie jak nie wierzycie a weźmiecie bierzmowanie przecież pare godzin w Kościele wam mózgów nie rozjebie..

/beka z ludzi którzy piszą ksiądz=pedofil 50 zł dla pedofila itp równie dobrze jeśli ktoś z waszej rodziny zgwałci małe dziecko to cała twoja rodzina razem z twoją jest pedofilem takie jest rozumowanie gimbów i ubogich umysłowo..

vayne.png

Opublikowano

Rodzice jeśli sie zgadzają na chrzest zgadzają sie na wychowywanie dziecka w wierze chrześcijańskiej dlatego namawiają proszą żeby iść do bierzmowania to ich obowiązek.

Nie płaczcie jak nie wierzycie a weźmiecie bierzmowanie przecież pare godzin w Kościele wam mózgów nie rozjebie..

Dokladnie zwłaszcza że przez wasze agresywne (ateistów) zachowanie jesteście postrzegani przez starsZych albo katolickich ludzi jako antychrysty i dla wielu rodzicow to katastrofa że ich syn nie wierzy. Poza tym w wieku 15 lat wszystko się zmienia i taka osoba nie może decydować za bardzo o swym życiu.

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

No bo serio... Dlaczego mam wbrew sobie, brać ślub kościelny? Tylko dlatego że kocham kobietę, to mam dać się zindoktrynować przez jej rodziców i robić bierzmowanie tylko po ślub? Jeez please...

Jeżeli kogoś kochasz to zrobisz dla tej osoby bardzo wiele, zawsze warto mieć dobre kontakty z teściami kto wie potem będzie ci potrzebna jakaś pomoc to ci pomogą :)

49yxrs.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...