Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] BF3 a mój komputer.

WaterAqua

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Na wstępie mówię, że pisze tutaj, bo chciałbym, aby odpisał mi ktoś kto się na tym zna, a nie pierwszy lepszy kto wejdzie do działu BF3.

To tak: Chciałbym kupić sobie w tym tygodniu Battlefield 3. Problem jest w tym, że nie wiem, czy gra będzie działać na moim komputerze.

Dodam, że mogę grać na minimalnych ustawieniach, przy rozdzielczości najlepiej 1366x768, jednak w ostateczności mogę grać na mniejszej.

Oczywiście wszystkie programy działające w tle będę miał powyłączane.

Parametry komputera (a dokładnie laptopa)

• Procesor: AMD Quad-Core A6-3400M with Turbo Core Technology up to 2.30 GHz
  • Kartka graficzna: AMD Radeon™ HD 6520g, 512 MB Graphics System Memory
  • RAM: 6 GB DDR3 Memory Installed
  • Dysk twardy: Gra się zmieści na pewno, 750 GB HDD
  • Monitor: 15.6" HD LED LCD

Moje pytania:

• Ile FPS będę miał na multiplayerze ?
  • Ile FPS będę miał na największej mapie w multiplayerze ?
  • Co zrobić, jeżeli tych FPS będzie za mało ? Kupno nowego komputera odpada.

Dodatki:

• Gra Medal of Honor: Warfighter o tych samych wymaganiach co Battlefield: 3, działa bez problemu na komputerze, na średnio-niskich (tylko tekstury są na nisko ustawione) ustawieniach graficznych. Mam wtedy śr. 20-25 FPS, a podczas gry nie mam żadnych spadków FPS (mowa o multiplayerze). Na grafice ustawionej wszystko na minimalne (oprócz rozdzielczości) mam śr. 35 FPS, również bez spadków. Te średnio 20-25 FPS pozwala mi na komfortową grę.
  • Na stronie http://www.systemrequirementslab.com/cyri pokazuje mi również że Battlefield 3 będzie działać.
  • Na YouTube jest trochę filmików, na których ludzie grają na tej samej karcie graficznej co ja, jednak nie wiem, czy to nie fake (chociaż niektóre są od youtuberów którzy mają już troche subów).

Opublikowano

Pójdzie ci. Tylko pamiętaj. Komfortowa gra zaczyna się od 35fps w górę :>

A ile FPS osiągne na największej oraz na najdetaliczniejszej mapie multiplayer ?

P.S. Proszę o wypowiedź jeszcze kogoś.

Opublikowano

A ile FPS osiągne na największej oraz na najdetaliczniejszej mapie multiplayer ?

P.S. Proszę o wypowiedź jeszcze kogoś.

Lonovo y580 na low osiąga 50fps więc twój na największej 20 max ;d

76561198122231440.png

Opublikowano

A po co więcej, dowiesz się jak uruchomisz. Nikt nie jest w stanie powiedzieć ile i tak jak osiągniesz ok 25fps to będzie w normie.

Zoptymalizować tez nikt za ciebie kompa nie potrafi, przeprowadź zwykle optymalizację najpierw a potem inne jak trzeba

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Jeśli niecałe 25 FPS to dla Ciebie komfortowa gra, to powodzenia.

Na twoim miejscu nie kupowałbym BF3, jeśli masz zamiar grać na tak małej rozdziałce i ustawieniach... Już lepiej zainwestuj w BC2. Poza tym albo źle podałeś nazwę karty, albo nas picujesz, bo nawet w BFBC2 na najniższych ustawieniach, w 1024x768 będą problemy z 30 FPS.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Jeżeli wyłączysz AA i AF i Blur to da rade medium możesz próbować

Na 64 graczy minimalne ustawienia okno

FPS Configiem

auto.png

®

Opublikowano

Ile za tego PC dałeś? ( wygląda jak składak ;p ).

Co do bf'a to kiepsko będzie. 25 fps to nie jest normalna gra, komfort zaczyna się 35+ jak ktoś na górze napisał.

Może masz jakieś środki na upgrade PC?

graphic.png
Opublikowano

Ile za tego PC dałeś? ( wygląda jak składak ;p ).

Co do bf'a to kiepsko będzie. 25 fps to nie jest normalna gra, komfort zaczyna się 35+ jak ktoś na górze napisał.

Może masz jakieś środki na upgrade PC?

To jest laptop, a środków na zakup nowego brak. A poza tym fraps pokazuje mi te 25 fps i jakoś nie czuje, by mi się klatkowała gra.

Jeśli niecałe 25 FPS to dla Ciebie komfortowa gra, to powodzenia.

Na twoim miejscu nie kupowałbym BF3, jeśli masz zamiar grać na tak małej rozdziałce i ustawieniach... Już lepiej zainwestuj w BC2. Poza tym albo źle podałeś nazwę karty, albo nas picujesz, bo nawet w BFBC2 na najniższych ustawieniach, w 1024x768 będą problemy z 30 FPS.

Karta graficzna: AMD Radeon™ HD 6520G, 512 MB Graphics System Memory. Dokładnie tak pisze.

Opublikowano

25 fps to ostre klatki w FPS'ach, także się nie spieraj. Płynna gra w BF'a to minimum 45 FPS, najlepiej 60+.

Ile dałeś za tego lapka ? Bo za dobry to on nie jest

Tak btw. skoro masz już BF'a i pokazuje Ci 25 FPS, to po co dalsza dyskusja ?

Opublikowano

Nie znam się na tym. O co chodzi ci z optymalizacją ?

1. Zbędne programy oraz urządzenia wejścia/wyjścia.

Powyłączaj niepotrzebne programy startowe które zmniejszają nam wydajność komputera i szybkość internetu.

konfiguracja-systemu.jpg

Jeżeli chcecie zobaczyć co zżera wam najwięcej, sprawdźcie w menadżerze zadań, a później usuńcie tą usługę/program z programów startowych.

Jednak należy to robić ostrożnie, ponieważ niektóre usługi są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania komputera.

W moim wypadku największą porażką jest Pando Media Boster i jeżeli macie to na komputerze, usuńcie go z programów startowych !

Program jest potrzebny niekiedy do gier, ale jeżeli gra go potrzebuje to go sama włączy, a gdy jest włączony nieustannie zabiera nam troszkę internetu.

Klikamy Klawisz Windows + R i wpisujemy "msconfig" po czym przechodzimy do zakładki "Uruchamianie" bądź "Usługi" gdzie wyświetla nam się lista elementów startowych, gdzie wyłączamy te zbędne, które tylko sprawiają, że nasz komputer jest wolniejszy.

Tam odznaczacie niepotrzebne programy startowe, na koniec klikacie przycisk OK.

Przykładowe niepotrzebne usługi:

- Windows Search (wyszukiwarka w starcie)

- spoolsv.exe (drukarka) jeżeli nie mamy drukarki.

- TabletPC (usługa tablet, gdy macie dotykowy monitor)

- Windows Update (jeśli nie chcecie aktualizacji)

Jeśli ktoś ma z tym problem, wystarczy dać w komentarzu screen, a ja pomogę !

Jeżeli naprawdę macie słaby komputer, podczas gry z procesów w menadżerze zadań powinniście wyłączyć:

- pulpit (explorer.exe)

- windows defender

- anty-wirus

- Java update

- Google update

- Adobe update

- Windows Media Center

- Komunikatory

- Fax

- Windows Live

- TabletPC

- Pando Media Boster

- Wszystkie otwarte okna

Ostatnio zauważyłem tez temat gdzie skutkiem lagów był proces BlackCipher.aes.

U mnie to nie powoduję większego spadku, ale jeżeli wy zauważyliście w menedżerze zadań ubytki z tego powodu, możecie zmniejszyć priorytet tego procesu bo wyłączyć się go nie da jeżeli chcecie pograć.

Ostatnim krokiem który zmniejszy ilość naszych procesów jest wyjęcie wszystkich niepotrzebnych urządzeń wejścia/wyjścia np. Pendrive, dysk CD i inne.

76561198090890807.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...