Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Server

CheaTOver

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio zacząłem grać w Aiona. Nabiłem z 3 lvl i zacząłem się zastanawiać czy warto grać na Barusie.. Jako Polak automatycznie zacząłem grać na Polskim serverze z Polskim tłumaczeniem.. Wiem, jest do dupy i zacznę grac po angielsku tylko nie wiem na jakim serverze ^^ Gdy doszedł nasz język i nasz server na pewno roi się od dzieciarni, a z taką ciężko sobie pograć, a skoro i tak będę grał z tłumaczeniem angielskim to nie ma sensu grać na Polskim serverze. Pierwszym pytaniem jest : Jaki server wybrać? Wchodzą w grę tylko Brytyjskie ( czy tam angielskie.. ), a jest ich aż 7, a tylko na 5 gra powyżej 1000 osób.... Oczywiście wolał bym pograć na serverze który jest najbardziej zaludniony i wychodzi na to że jest nim Spatalos

http://aioninfo.com/

, ale też chciałbym pograć na serverze który nie ma paru lat :) Drugą sprawą jest dogadywanie się z anglikami.. Z anglika jakoś nigdy nie byłem dobry, chociaż jakoś sobie radzę i jak czytanie większych problemów mi nie sprawia tak pisanie u mnie leży :P ( nie wiem czemu, ale jak coś czytam po angielsku to mniej więcej to zrozumiem, a gdybym sam miał to napisać to już nie bardzo :P ). Myślę że mógł bym jakoś sobie poradzić, ale czy nie używają tam bardzo potocznego języka? Nie mówię już o pisaniu U zamiast You czy podobnych.. Wiem że każda gra ma skróty, a łączenie skrótów z potocznym językiem staje się trudne do czytania dla osób które nie są za dobre z danego języka :)

Linki zewnętrzne umieszczamy w code.

/peter711

Zbieram like ;x

Opublikowano

Zastanawiałem się skąd Ci się wzięło 7 angielskich serwerów po czym mi się przypomniało, że przecież jest jeszcze FTS (Rookie) i ten od instancji jako "angielskie". Na te 2 radzę Ci nie patrzeć, ponieważ pierwszy to "PvE serwer" do expienia i robienia q max 55lvl, bez PvP, riftów itp - możesz na niego wejść z angielskich/hiszpańskiego/włoskiego/polskiego i prawdopodobnie tureckiego (niemieckie mają własny FTS, francuzi również), nie możesz tam tradeować i chyba nie ma aktualnych exp boostów - ale expisz bez problemów i obawy, że wroga frakcja Ci wpadnie i Cię zabije. Drugi natomiast to serwer od instancji, tj. według wcześniejszej rozpiski serwerów możesz wejść z ludźmi, z innego serwera na tą samą instancję, arenki, dredgiony, itp. Na FTS raczej nigdy nie będzie 1000 osób bo nie ma tam PvP, a zaludnienie drugiego zależy od godziny. W trakcie arenek będzie więcej ludzi niż powiedzmy o 3 w nocy gdy na pozostałych wciąż będzie masa ludzi.

Patrz tylko na pierwsze 5 serwerów, tj. Spatalos, Telemachus, Perento, Nexus i Anuhart. Ostatni jest najmłodszy, Nexus jest niewiele starszy = obydwa pamiętają wejście AIONa F2P, bowiem Anuhart powstał by zgarnąć ludzi z Nexusa i by zniknęły kolejki po 1h. Teraz jest w sumie trochę lepiej niż wcześniej gdy tworzyłeś postać na 4 letnim serwerze, ponieważ teraz można łatwo zrobić set PvP na 65lvl, co zajmuje koło 2 tygodni (kiedyś trzeba było miesiącami zbierać). Oczywiście ten set nie będzie tak dobry jak to w czym będą biegać ludzie mający 4 letni staż ale nie zabiją Cię na hita. Przy wyborze serwera powinieneś przede wszystkim patrzeć na cenę GP, bowiem jest ona różna. Ja aktualnie bawię się na Asmodian Nexusie (uprzedzając pytania - nie pomagam in-game bo jestem zajęty, tylko odpowiadam na forum) i cena GP na brokerze wynosi 75kk. Jest to sporo, zwłaszcza dla osoby zaczynającej grę. Nie jest to kwota niemożliwa do osiągnięcia w miesiąc gry na end-game - jak już kupisz pierwszego GP to idzie 10x łatwiej, ale trzeba chcieć dotrwać do tego pierwszego GP. W ostateczości możesz kupić GP za PLN, osobiście polecam Paysafecard i opcję za 100 zł bowiem dostajesz 425 Aion Coinów = 4 miesiące na GP wystarczą by wbić max lvl, rozwinąć craft i zacząć zarabiać.

Co do angielskiego to zawsze możesz poszukać PL legionu na serwerze, na którym będziesz grał. Zawsze się jakiś znajdzie, który wytłumaczy co i jak, pomoże i doradzi. Sam kontakt z obcokrajowcami nie jest takim problemem bo w większości są to ludzie z marnym angielskim, przykładowo ruscy piszący jak się wymawia. Da radę to zrozumieć i przywyknąć po paru dniach. Na end-game będziesz bez problemu posługiwał się skrótami, wyrażeniami i Twój angielski nie będzie specjalnie odbiegał od innych ludzi. Tylko musisz chcieć, mieć w sobie wystarczająco samozaparcia by co 5 min alt-tabować na słownik i szukać brakujących słów. Jeśli Ci się to uda i spodoba Ci się AION - będziesz miał (moim zdaniem) dużo lepszą zabawę niż czytając dramy na lfg Barusa itp.

Opublikowano

Czyli najmłodszym serverem jest Anuhart chociaż i na Nexusie też można pograć? Pisząc GP chodzi Ci o Gold Pack? Co on takiego daje oprócz możliwości otwierania sklepów ( przynajmniej tak wyczytałem ).. Jeśli bym kupował to jest on w postaci jakiegoś itemku czy kodu? A może jeszcze coś innego? Co do pomocy w grze to nawet bym nie pytał. Osobiście wolę sam się rozwijać i nigdy nie potrzebowałem pomocy chyba że słownej :) Czy ludzie tak chętnie sprzedają to GP? Jest on w dużych ilościach czy trzeba się targować bo ktoś sprzedaje raz na 2 miesiące? Orientujesz się może jak wygląda cena GP na Anuhart? I szczerze mówiąc chętnie bym zobaczył ruska piszącego jak się wymawia.. Musi to wyglądać komicznie :) Co do kupowania GP za PLN to raczej odpada.. Jakoś nigdy nie wydawałem realnych pieniędzy na grę ( chyba że trzeba było ją kupić by pograć ), poza tym czy max lvl wbiję w 4 miesiące czy rok to różnicy dla mnie nie ma. Gram dla przyjemności ^^ Poza tym z tego co słyszałem i czytałem Aion jest strasznie rozbudowany będzie mnie motywować do dalszej gry..

Zbieram like ;x

Opublikowano

Tak, najmłodszym "angielskim" serwerem jest Anuhart. Nexus jest starszy z 2 tygodnie-max 1 miesiąc. Tak, da się pograć na Nexusie, ludzie są jak na każdym innym serwerze, jak zwykle więcej elyosów, czasem się zdarzy jakaś drama ale można pograć i mieć fun z gry.

Tak, GP to Gold Pack = Złoty Pakiet, czy Pełen Pakiet...

Co do tego co daje i umożliwia GP:

http://www.aionfreetoplay.com/website/featuresdetails/

Jest w postaci przedmiotu in-game, który można tradeować, wystawiać u brokera, na sklepiku itp.

Zawsze będzie popyt na GP ponieważ ponad 50% obecnych graczy ma konta Starter = żeby w pełni się cieszyć grą (jak sprawdziłeś/sprawdzisz w powyższym linku masz krótsze czasy cd instancji, bonusy, handel itp) kupują GP. Zawsze jest przynajmniej z 5 sztuk na brokerze (w chorych cenach, taniej kupisz od gracza ale musisz mieć min. jednego GP odpalonego by móc dać gold) i masa ludzi z sklepikami oraz spamującymi lfg. Jeśli kupisz GP na powiedzmy Barusie za 25kk to będzie ono na całe konto = będziesz miał GP na Nexusie, Anuharcie, Zubabie (czy jak tam się nazywa ten turecki serwer) i wszystkich innych. Dodatkowo GP dają Veteran Rewardsy - dodatkowe bonusy, które możesz przydzielić na każdą postać. Są to między innymi dodatkowe 2 paski w eq, pety, APki, title, itp. Max poziom VR to 50 = musisz odpalić 50 GP by mieć ten lvl, każdy daje coś co ułatwia chociaż trochę grę. No może prawie, jest parę bezużytecznych przedmiotów ale to się pomija.

Nie znam sytuacji na Anuharcie ponieważ nigdy tam nie byłem.

Aktualnie masz spore exp boosty (do środy 25%, później tydzień 50%, następny 75% i ostatni 100%) = bez tego da się wbić max lvl w tydzień, z pomocą Item Shopu w 2 dni. Expiąc jednak na spokojnie w ciągu tego miesiąca powinieneś mieć postać na max lvl i już zebranych trochę BMów na nowe, sety PvP 65lvl słabszego typu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...