Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]Zarobek przez internet a MPC

Gość Menesterowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Piszę ten temat, gdyż Global Moderatorzy nie potrafią udzielić odpowiedniej odpowiedzi na dręczące mnie pytanie.

Otóż, jak to jest z zarobkiem przez internet/inne źródło a MPC Forum?

Seldek powiedział mi, iż nie jest to wskazane, lecz nie jest zabronione,

Makin powiedział, iż jeżeli ktoś zrobi temat o zarobku, to otrzyma perm-bana,

Global Moderatorzy powiedzili, iż 'jest to bez znaczenia'.

Czy można to dokładnie sprecyzować? Wielu użytkowników na pewno ciekawi tematyka zarobku w internecie i nie wiedzą, czy mogą się o niej swobodnie wypowiadać na forum.

Jeżeli jednak jest zabroniona, czy możliwe jest dodanie do regulaminu globalnego punktu nt. zamieszczania treści związanych z zarobkiem na forum?

Przykładowe tematy, które obrazują zarobek w internecie/przez inne źródło:

CLICK

CLICK

Opublikowano

Handel jest na forum zabroniony. Sprzedawanie swoich usług, niezależnie w jakiej kategorii (produkcje, grafika, oferowanie innych dóbr materialnych) jest ściśle z tym handel powiązane, dlatego też jest to zabronione.

Przynajmniej oficjalnie ;-)

Edit: To jest tak, że możesz stworzyć poradnik tego typu, ale nie możesz deklarować/oferować/nagłaśniać na forum, że ty masz z tego korzyści.

Opublikowano

Handel jest na forum zabroniony. Sprzedawanie swoich usług, niezależnie w jakiej kategorii (produkcje, grafika, oferowanie innych dóbr materialnych) jest ściśle z tym handel powiązane, dlatego też jest to zabronione.

Przynajmniej oficjalnie ;-)

Edit: To jest tak, że możesz stworzyć poradnik tego typu, ale nie możesz deklarować/oferować/nagłaśniać na forum, że ty masz z tego korzyści.

Zarobek w internecie oraz nauka o nim innych osób to raczej nie są usługi, a zwykły tutorial odnośnie "czegoś".

Mimo to chciałbym usłyszeć opinię wyższych oraz innych użytkowników na temat zaistaniałej sytuacji ;)

Opublikowano

Zarobek w internecie oraz nauka o nim innych osób to raczej nie są usługi, a zwykły tutorial odnośnie "czegoś".

Mimo to chciałbym usłyszeć opinię wyższych oraz innych użytkowników na temat zaistaniałej sytuacji ;)

Przypominam Ci, że ja kiedyś byłam ta "wyższa" i przez ten czas nie zapomniałam, czego mnie admini nauczyli :P

Według definicji i prawa polskiego Zarabianie na usługach, czy produktach jest formą handlu. SPRZEDAJESZ swoje usługi, czy też swoje wyroby/produkty. A skoro jest popyt, to jest i podaż- zarabianie.

To już Ci Makin, czy Naiko powinni dokładnie wyjaśnić, bo wiąże się to z prawem handlowym.

Najprostszy przykład, który ty jesteś w stanie zrozumieć:

"Stworze grafikę szablonów stron internetowych za pieniądze, zainteresowanych proszę o kontakt".

Handlujesz swoimi produktami w postaci szablonów oraz usługami w postaci usług graficznych.

Opublikowano

Hehe, dobrze tłumaczysz ;) Rzecz jasna to rozumiem, jednakże nadal poczekam na opinię GMów lub admina, wiadomo, chciałbym mieć stu procentową pewność :]

Opublikowano

1368725130-U215643.png

Przypominam Ci, że ja kiedyś byłam ta "wyższa" i przez ten czas nie zapomniałam, czego mnie admini nauczyli :P
Według definicji i prawa polskiego Zarabianie na usługach, czy produktach jest formą handlu. SPRZEDAJESZ swoje usługi, czy też swoje wyroby/produkty. A skoro jest popyt, to jest i podaż- zarabianie.

To już Ci Makin, czy Naiko powinni dokładnie wyjaśnić, bo wiąże się to z prawem handlowym.

Najprostszy przykład, który ty jesteś w stanie zrozumieć:
"Stworze grafikę szablonów stron internetowych za pieniądze, zainteresowanych proszę o kontakt".

Handlujesz swoimi produktami w postaci szablonów oraz usługami w postaci usług graficznych.

Więc Baks łamie regulamin?

Ah, nie. Można to opisać w matematyczny sposób:

Znajomości > regulamin

Opublikowano

@up

Totalnie się zgadzam i jestem też za zezwoleniem. W każdym razie to jest sprawa pomiędzy "sprzedającym" i "kupcem". Nie mogę zrozumieć czemu w ogóle jest to zabronione. Admini, Moderatorzy itd. nie są przecież w ten handel wmieszani.

gj6Xe.png Pomagam na GG ( 9509484 ) i PM. Jeśli masz sprawę to pisz ; )
by Valky

Opublikowano

1368725130-U215643.png

Więc Baks łamie regulamin?

Ah, nie. Można to opisać w matematyczny sposób:

Znajomości > regulamin

@top

Jestem za zezwoleniem na metody pokazujące zarabianie, zawsze coś grosza każdemu wpadnie, kto ma czas.

Można powiedzieć, że łamie regulamin ;-) Nie powinien umieszczać informacji, że robi to odpłatnie.

Opublikowano

Nie widzę problemu, aby tego na forum nie wprowadzić, pod handel nie podchodzi wymiana informacji jak zarabiać w internecie a dzięki działu, ograniczy się ilość tematów związanych z zarabianiem w pogaduszkach.

Opublikowano

wg. mnie to powinno być normalnie dozwolone, jednak z pewnymi ograniczeniami.

Np. zakaz robienia tematów które pozwalają "wzbogacić się" w niekoniecznie legalny sposób. np. pomoce co do używania proxy, jeżeli dana strona ma jakieś tam ankiety dla US, ale niema dla PL, to nie podpowiadamy jak zmienić IP - jeżeli user chce się w takie coś bawić, niech szuka w necie.

No i ofc. brak reflinków w tematach. Jeżeli już, dodać wpis w stylu " Jeżeli chcesz zarobić i przy okazji mi pomóc, napisz na PW" i tam dopiero zabawianie się z refami.

No i fajnie by było gdyby po prostu powstał dział dot. zarabiania w necie, a nie leciał spam po całym forum.

Takie jest moje zdanie.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Np. zakaz robienia tematów które pozwalają "wzbogacić się" w niekoniecznie legalny sposób. np. pomoce co do używania proxy, jeżeli dana strona ma jakieś tam ankiety dla US, ale niema dla PL, to nie podpowiadamy jak zmienić IP - jeżeli user chce się w takie coś bawić, niech szuka w necie.

No i ofc. brak reflinków w tematach. Jeżeli już, dodać wpis w stylu " Jeżeli chcesz zarobić i przy okazji mi pomóc, napisz na PW" i tam dopiero zabawianie się z refami.

No i fajnie by było gdyby po prostu powstał dział dot. zarabiania w necie, a nie leciał spam po całym forum.

Takie jest moje zdanie.

Dokładnie tak.

Owy dział na pewno cieszyłby się niebywałą popularnością.

Opublikowano

Takie jest moje zdanie.

moje tez. Tylko czy to wypali? ;o

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

po co dział, to nie forum o zarabianiu, nie.

W takim razie możesz na to spojrzeć również z tej perspektywy, że skoro na forum istnieje dział 'FanArt', to forum nie jest o grafice,

lub inaczej, dział Pogaduszki - a przecież to nie jest forum ogólno-tematyczne ;)

Opublikowano

W takim razie możesz na to spojrzeć również z tej perspektywy, że skoro na forum istnieje dział 'FanArt', to forum nie jest o grafice,

lub inaczej, dział Pogaduszki - a przecież to nie jest forum ogólno-tematyczne ;)

to jest forum o grach, więc i o grafice, pogaduszki są na każdym forum ;) dużo jest dobrych stron o zarabianiu więc po co?

Opublikowano

to jest forum o grach, więc i o grafice, pogaduszki są na każdym forum ;) dużo jest dobrych stron o zarabianiu więc po co?

Jest też dużo for ogólnotematycznych oraz for graficznych, dlaczego więc znalazły się na MPC?

Grafika do MPC jest jak porównanie Piernika do Wiatraka - a jednak owy dział jest.

Twoje argumenty są całkowicie pozbawione sensu, ja aktualnie proszę (Nadal) o opinię administratora nt. zarabiania w internecie i treści tego dotyczących na MPC, a przy okazji proponujemy dział - bo czemu by nie.

Opublikowano

Jest też dużo for ogólnotematycznych oraz for graficznych, dlaczego więc znalazły się na MPC?

Grafika do MPC jest jak porównanie Piernika do Wiatraka - a jednak owy dział jest.

Twoje argumenty są całkowicie pozbawione sensu, ja aktualnie proszę (Nadal) o opinię administratora nt. zarabiania w internecie i treści tego dotyczących na MPC, a przy okazji proponujemy dział - bo czemu by nie.

Muszę to napisać:

Piernik do wiatraka ma sporo - już tłumaczę:

Rolnik posiał pszenicę, zebrał plony, pojechał do młyna (w młynie jest wiatrak), gdzie przerobiono pszenicę na mąkę, następnie rolnik pojechał do domu, ta wzięła mąkę i upiekła z niej pyszny piernik.

Tak więc bez wiatraka nie ma piernika.

ba-dum-tss.jpg

@top

Jestem za wprowadzeniem, ale osobnego działu, nie sub w pogaduszkach :f

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...