Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Osoby statyus graczy online w grze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawdę mówiąc wolę przez skrypt PHP ze strony głównej sumować graczy, a żeby mieć też ich w grze to tworze dodatkowy rekord w tabeli quest, który będzie aktualizowany stale przez skrypt PHP jako suma all CH:
P6kUSlJ.jpg
(W moim przypadku iValue wynosi 13, ponieważ jest zalogowanych 13 postaci)

Do tego krótki quest:

quest licznik_PHP begin
    state start begin
	when ID.chat."Pokaż graczy online " with pc.is_gm() begin
	    syschat("Graczy Online: "..game.get_event_flag("licznik_PHP"))
        end
    end
end

I nie mam w tym momencie już zbędnych timerów itp. oraz problemów z logout graczy. Wszystko wykonuje skrypt PHP, który jest w tym momencie wydajniejszy i ma bardziej wiarygodne dane. Quest w grze tylko wyświetla wynik. Jak widać, nie wszystko trzeba robić za pomocą questów.

Opublikowano

hmm no z php nie pomyślałem, ponieważ sie nie znam a questy ucze sie pisać dzięki za podpowiedzenie jak z logoutem sprawaa będzie wyglądała

Opublikowano

hmm no z php nie pomyślałem, ponieważ sie nie znam a questy ucze sie pisać dzięki za podpowiedzenie jak z logoutem sprawaa będzie wyglądała

Sęk w tym, że jak już zauważono, "twój" quest nie różni się praktycznie niczym od tego w tym temacie:

http://www.mpcforum.pl/topic/267372-questgracze-online/

Jedyne różnice to timer przestawiony z 12 min na 5 min oraz zmiana "online" na "licze". Oczywiście dodatkową różnicą jest nagłówek:

----------------
--Quest by Rectualek
--Miłego 
----------------

Tak się nie robi... Zamiana nazwy kilku "zmiennych" to nie to samo co napisanie questa.

Opublikowano

quest sie różni pisałem go samemu, jezeli już był podobny to pisałem ze można do kosza wywalić. :)

Można napisać quest podobny ale nie aż tak. To jest idealnie ten sam quest z dokonanymi kilkoma zmianami, by można było się pod tym podpisać. Nie ta droga chłopie...

Opublikowano

Przez to, że jeżeli zamkniesz metina przez zakończenie procesu, dostaniesz runtime error czy inne nieoczekiwane zamknięcia aplikacji to nie wykona się 'logout'.

Ja za każdym logoutem wysyłałem query do bazy. Offałem metina procesami, offałem kompa/prąd(xD), ale zawsze wysyłało mi to query. Tak więc logout zadziała zawsze.

Opublikowano

quest sie różni pisałem go samemu, jezeli już był podobny to pisałem ze można do kosza wywalić. :)

:D:D :D Weź nie troluj, tylko wypierdalaj. :|

Podaj mi 10 różnic (oczywiście nie wymieniaj kropek, tab'ów, przecinków :P etc ce tera..).

Po pierwszym przeczytaniu questa wiedziałem, że nie ty go pisałeś. Pierwsze co mi się rzuciło to "Metin2_Player_Online". Kto normalny daje takie nazwy z każdym wyrazem dużą litera napisany..?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...