Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pisanie questa fabularnego - początek serii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie lepiej napisać to tak:

when 9003.click begin

Wtedy okienko z say`ami wyskoczy od razu po kliknięciu na handlarke :P

Według mnie tak jest prościej :D

Ustaw sobie składnie na Lua, będziesz miał jeszcze bardziej przejrzyście :)

Dla zielonych się przyda :)

Dobra robota ;)

Powodzenia w kręceniu dalszych odcinków :)

Edit

Jeszcze jedno ..

Jak chcesz mieć polskie znaki przekaz innym że kodowanie należy ustawić na ANSI a w say`ach należy stawiać spację pomiędzy cudzysłowiem a literą :)

Prawidłowy przykład:

say(" Jesteś ")

Błędny przykład:

say("Jesteś")

Przy tym drugim zamiast polskiego znaku diaktyrycznego otrzymacie tzw. " krzaczek " :)

I'm here for You, not for myself

Always help You

Opublikowano

Prawidłowy przykład:

say(" Jesteś ")

Błędny przykład:

say("Jesteś")

Przy tym drugim zamiast polskiego znaku diaktyrycznego otrzymacie tzw. " krzaczek " :)

Pierdolisz głupoty.

say("Jesteś ") wystarczy, nie potrzeba spacji na początku, psujesz wygląd say'a.

Po 2. "krzaczek" otrzymasz, jeśli jest ustawione złe kodowanie, brak spacji na końcu say'a spowoduje, iż say się nie wyświetli.

Eh.

Opublikowano

Pierdolisz głupoty.

say("Jesteś ") wystarczy, nie potrzeba spacji na początku, psujesz wygląd say'a.

Po 2. "krzaczek" otrzymasz, jeśli jest ustawione złe kodowanie, brak spacji na końcu say'a spowoduje, iż say się nie wyświetli.

Eh.

Moja pomyłka jeżeli chodzi o spacje na początku. Możliwe że to moja kwestia przyzwyczajenia, zawsze stawiam spację.

Natomiast nie wmówisz mi że brak spacji na końcu tylko i wyłącznie nie wyświetli say`a. Wiele razy miałem krzaczek.

Jak powiesz o kodowaniu to zacznę się śmiać :)

I jeszcze jedno..

Radzę ograniczyć słownictwo. Nie każdy jest twoim szkolnym kolegom z podwórka.

Psuje wygląd say`a ?

Skrypt ma działać, nie wyglądać.

Always help You

Opublikowano

Moja pomyłka jeżeli chodzi o spacje na początku. Możliwe że to moja kwestia przyzwyczajenia, zawsze stawiam spację.

Natomiast nie wmówisz mi że brak spacji na końcu tylko i wyłącznie nie wyświetli say`a. Wiele razy miałem krzaczek.

Jak powiesz o kodowaniu to zacznę się śmiać :)

I jeszcze jedno..

Radzę ograniczyć słownictwo. Nie każdy jest twoim szkolnym kolegom z podwórka.

Psuje wygląd say`a ?

Skrypt ma działać, nie wyglądać.

Mam ograniczyć słownictwo do Twojego poziomu? Wybacz, tak nisko nie spadnę.

Btw. zastanów się, czy szkolny kolega, czy z podwórka <3

Tak, brak spacji nie wyświetli say'a, a krzaczek to efekt złego kodowania <3

Skrypt ma działać i wyglądać, no ale właśnie teraz pełno takich, z podejściem podobnym do Twojego i robią gówno nie serwery, byleby działał i jakoś stan konta na serwisie SMS wzrastał.

Opublikowano

@ Up

Do mojego poziomu to ty nawet nie dorastasz.

Będzie mi sie pluł o spacje.

Poczytaj co to pomówienie mój drogi.

Serwis SMS ? :D

Dawno dokonałem postępu technologicznego obsługującego tzw. "przelewy"

Btw. Twój szkolny kolega może być również z twojego podwórka. Włącz myślenie. To nie boli.

Always help You

Opublikowano

@ Up

Btw. Twój szkolny kolega może być również z twojego podwórka. Włącz myślenie. To nie boli.

Odradzam wdawania się w dyskusje jeśli można to tak nazwać, Pavecio to zwykły troll, przeciętny użytkownik internetu który próbuje udowodnić reszcie ż czego tak naprawde nie(?) potrafi.

Opublikowano

A nie lepiej napisać to tak:

when 9003.click begin

Wtedy okienko z say`ami wyskoczy od razu po kliknięciu na handlarke :P

Według mnie tak jest prościej :D

Ustaw sobie składnie na Lua, będziesz miał jeszcze bardziej przejrzyście :)

Dla zielonych się przyda :)

Dobra robota ;)

Powodzenia w kręceniu dalszych odcinków :)

Edit

Jeszcze jedno ..

Jak chcesz mieć polskie znaki przekaz innym że kodowanie należy ustawić na ANSI a w say`ach należy stawiać spację pomiędzy cudzysłowiem a literą :)

Prawidłowy przykład:

say(" Jesteś ")

Błędny przykład:

say("Jesteś")

Spacja przed kończącym " w say("") tylko wtedy gdy ostatni znak to polski znak specjalny. Jeśli tego się nie zrobi, to quest się nie uruchomi w grze a przynajmniej cały "when" w którym jest użyty owy znak.

Krzaki są przy złym kodowaniu pliku jak już to zauważyli inni. Funkcja .click jest bez sensu w tym przypadku, ponieważ używając ID.chat zabezpieczamy się przed sytuacją gdy u danego NPC mamy większą ilość questów/dialogów.

Btw. Nie pisz tekstów "dla zielonych", bo jak dla mnie sam jesteś żółtodziobem piszącym mega głupoty, który na siłę chce otrzymać poklask od innych. Pech, bo chyba każdą swoją wypowiedzią udowadniasz jak bardzo jesteś "zielony".

Opublikowano

@ Up

Człowieku jesteś naprawdę śmieszny wiesz ? :D

Do funkcji click wystarczy dopisać selecty i w tym momencie nie tracimy reszty questów/dialogów mistrzu ;>

Można też połączyć wszystkie questy w 1 za pomocą wyboru.

Jeszcze coś masz do powiedzenia ?

Zacznij myśleć zanim coś napiszesz -.-

Always help You

Opublikowano

@ Up

Do funkcji click wystarczy dopisać selecty i w tym momencie nie tracimy reszty questów/dialogów mistrzu ;>

Przecież Inkscape dobrze napisał więc o czym Ty mówisz?

Twoja metoda "nie ważne jak wygląda byle działało" jest bez sensu, wiesz?

0LsM05U.png

Opublikowano

@ Up

Wtedy wszystkie questy, wszystkie dialogi u danego NPC musisz mieć w jednym quest. Jest to totalnie bez sensu jak i niewykonalne w questach, w których działasz na state (np. w fabule). Z myśleniem u mnie jest w porządku, po co utrudniać sobie życie, skoro jest dedykowana funkcja do właśnie takich sytuacji?

Opublikowano

Nie oglądałem tego filmu dokładnie, ale myślę, że czytanie tekstu bardziej wpada do mózgu niż słuchanie. Po prostu nie lubię tego typu poradników, uważam, że jeżeli ktoś nie potrafi nauczyć się z poradnika tekstowego nie powinien za to się brać.

I co tu dużo mówiąc metinowskie Lua to chyba najprostszy język skryptowy, nie wiem czy poprawnie jest nazywanie tego językiem Lua. Można powiedzieć jedynie, że jest to przerobiona wersja Lua z przed potopu.

Opublikowano

Każdy powinien mieć szacunek dla drugiej osoby :)

Nie oglądałem tego filmu dokładnie, ale myślę, że czytanie tekstu bardziej wpada do mózgu niż słuchanie. Po prostu nie lubię tego typu poradników, uważam, że jeżeli ktoś nie potrafi nauczyć się z poradnika tekstowego nie powinien za to się brać.
I co tu dużo mówiąc metinowskie Lua to chyba najprostszy język skryptowy, nie wiem czy poprawnie jest nazywanie tego językiem Lua. Można powiedzieć jedynie, że jest to przerobiona wersja Lua z przed potopu.

Każdy inaczej się uczy :P To nasze "lua" jest takie proste bo nie piszemy w nich gier tylko małe questy. Lua jest stworzone po to by było proste

Opublikowano

@ Up

Ty i jakiś postęp technologiczny? Kolega ma rację bo pierdolisz głupoty. Znak polski przy zakończeniu cudzysłowia psuje questa i wówczas trzeba stawić po nim spację. Natomiast kodowanie, to wiadomo, ANSI.

gwo9.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...