Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak (nie)segregować kable w komputerze

Gość Menesterowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

zastanawialiście się kiedyś po co segregować i ustawiać w kable w obudowie? Ja kiedyś nie, ale zrozumiałem, że ma to duży wpływ na funkcjonowanie komputera po tym, gdy odpowiednio to zrobiłem.

Musicie zdawać sobie sprawę z tego, że dzięki odpowiedniemu posortowaniu kabli w obudowie jesteśmy w stanie obniżyć temperatury podzespołów naszego komputera.

Na początku 'teoria':

- Im więcej wolnych otworów na przemieszczenie kabli w obudowie - tym lepiej.

- Jeżeli wpływ powietrza znajduje się na dole obudowy, to w tamtym miejscu nie powinniśmy umieszczać żadnego okablowania.

- Gdy tylko mamy możliwość przeniesienia kabli na 'drugą stronę' obudowy, nie zastanawiamy się, tylko to robimy - zwiększymy miejsce i przejrzystość w obudowie!

- Istnieją dwa typy zasilaczy, z odłączanymi kablami, oraz z wbudowanymi, podłączonymi kablami. Do porządkowania kabli w obudowie lepsze są zasilacza z odłączanymi kablami.

- Podczas segregacji kablów bardzo pomocne, a wręcz wymagane są opaski zaciskowe/rzepowe, które pomogą spiąć wszystko do kupy.

- Nie należy ustawiać kabli naprzeciwko strumienia powietrza np. z wentylatora, coś takiego zmniejszy przepływ powietrza.

Przykład obudowy dobrej do porządkowania kabli:

a7f1.png

Strzałkami zaznaczone są miejsca, przez które wydostają i dostają się kable. Jak widać, wszystko jest ładnie uporządkowane. Nie dość, że wygląda to ładnie, to nie sprawia jakichkolwiek problemów w przepływie powietrza i zdecydowanie poprawia funkcjonalność naszego sprzętu.

Przykład obudowy, w której kable są źle ułożone i dobrane:

yQVes2t.png

W obudowie tej może i nie ma otworów oraz miejsca po drugiej stronie obudowy na odpowiednie uporządkowanie kabli, jednakże kable w tej obudowie są zdecydowanie złej długości, dodatkowo wałają się po całej obudowie, co zdecydowanie przeszkadza w przepływie powietrza. Kable powinny być krótsze oraz być 'upchane' w innych miejscach, nie wspominając rzecz jasna o tym, iż obudowa wyżej przedstawiona jest bardzo niskiej klasy.

Garść porad i trików:

- Kable należy (Lub też można, zależy od gustu) przytwierdzać do części obudowy opaską zaciskową jak najciaśniej, w ten sposób wszystko będzie się trzymało, a także będzie się lepiej prezentować.

- Lepiej kupować zasilacze z odłączanymi kablami, pamiętajcie!

- Opaski rzepowe są bardzo dobrym wyjściem dla komputerów z dużą (lub grubymi) ilością kabli, są one mocne oraz dobrze trzymają okablowanie w kupie.

- Jeżeli ktoś wciąż posiada obudowę z miejscem zasilacza na górze, to polecam się jej pozbyć w celu kupna innego modelu obudowy, zasilacz na górze sprawia, że jest nam bardzo trudno zorganizować kable, chyba, że mamy na górze otwór, przez który możemy poprowadzić kable na dół i na środek, wtedy można jeszcze z tym żyć.

- Poleca się segregowanie kabli po danej tematyce (Np. kable od front panelu zacisnąć jedną opaską), w ten sposób łatwiej połapiemy się gdzie co jest.

- Kable można przytwierdzić do ścianki obudowy, w ten sposób nie będziemy ich widzieć i nie będą walać się po obudowie.

To tyle, mam nadzieję, że komuś się przyda :)

Opublikowano

6f4n.jpg

Tak wyglądają uporządkowane kable, a nie ten rozpierdziel na pierwszym obrazku. EPS za kartą graficzną ? NIGDY, szpetne to.

wręcz wymagane są opaski zaciskowe/rzepowe

Nie są wymagane, przydają się raczej w przypadku obudowy, w której nie możesz poprowadzić kabli za tacką MOBO.

Opublikowano

6f4n.jpg

Tak wyglądają uporządkowane kable, a nie ten rozpierdziel na pierwszym obrazku.

Nie są wymagane, przydają się raczej w przypadku obudowy, w której nie możesz poprowadzić kabli za tacką MOBO.

chyba odpięte kable xD

Opublikowano

chyba odpięte kable xD

Gdzie są odpięte ? Właśnie na tym polega dobre ułożenie - niemalże ich nie widać ;).

@DOWN No raczej...

@2DOWN - Nie moja, to przykład. Ale przyznam, że ta ze zdjęcia to coś pięknego ;3

Opublikowano

Szczerze? Nic nie wyjaśniłeś. Wziąłeś sobie za zadanie temat dość trudny do dobrego wytłumaczenia, zapewne dla -% bo pierwszy pomysł, który wymyśliłeś, i nie był zajęty. Myślę, że powinieneś to całkowicie zedytować.

@Jesus

To twoja buda? Jak tak to gratuluję porządku ;)

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

@Sweet co to za obudowa (model) ? ;o ktos kto tak poukladal kable to naprawde szacunek wyglada jakby ich nie bylo

To jest normalny cable menagement, tylko z przedłużkami w oplotach (te kosztują majątek, można jednak bardzo tanio wykonać samemu przy odrobinie cierpliwości).

Jak by je wywalić, to kable od razu raziły by w oczy ;).

Buda to chyba jakiś NZXT, nie pamiętam modelu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sweet wrzucił po prostu fotkę z workloga z Benchmarka i strasznie boi się do tego przyznać :D

Co do bud, w których "nie ma" możliwości puszczenia kabli pod MOBO, to polecam wyciąć samemu otwory, jeśli mamy na tyle miejsca między MOBO a ścianką boczną.

Jak dla mnie to największą zmorą układania kabli jest przewód do USB 3.0, jest bardzo twardy i ciężko z nim cokolwiek zrobić.

Jak chcecie mieć idealny porządek z kablami tak, jak w zdj. od Sweeta, to musicie zainwestować w oploty, wtedy wszystko idzie ładnie ułożyć, ale jest to droga, czasochłonna i precyzyjna zabawa, ale gra jest warta świeczki ^^

436951440626370320491.png

Opublikowano

Sweet wrzucił po prostu fotkę z workloga z Benchmarka i strasznie boi się do tego przyznać :D

Co do bud, w których "nie ma" możliwości puszczenia kabli pod MOBO, to polecam wyciąć samemu otwory, jeśli mamy na tyle miejsca między MOBO a ścianką boczną.

Jak dla mnie to największą zmorą układania kabli jest przewód do USB 3.0, jest bardzo twardy i ciężko z nim cokolwiek zrobić.

Jak chcecie mieć idealny porządek z kablami tak, jak w zdj. od Sweeta, to musicie zainwestować w oploty, wtedy wszystko idzie ładnie ułożyć, ale jest to droga, czasochłonna i precyzyjna zabawa, ale gra jest warta świeczki ^^

@2DOWN - Nie moja, to przykład. Ale przyznam, że ta ze zdjęcia to coś pięknego ;3

Oploty to tylko kwestia estetyki, do poprawnego ułożenia kabli nie są wymagane.

Co do "twardych" USB3 - wystarczy wepchać na siłę w najbliższe przejście kabli i przytrzymać powyginano o 90 stopni. Po jakimś czasie tak zostanie i po problemie ?

Opublikowano

Oploty to tylko kwestia estetyki, do poprawnego ułożenia kabli nie są wymagane.

Co do "twardych" USB3 - wystarczy wepchać na siłę w najbliższe przejście kabli i przytrzymać powyginano o 90 stopni. Po jakimś czasie tak zostanie i po problemie ?

Niby tak, tylko ja już nie mam zaufania do wyginania tych kabli, bo nigdy nie wiadomo kiecy Ci coś w środku strzeli i potem zabawa z naprawianiem :P

A co do oplotów, to masz rację, jednak wydaje mi się, że pojedynczo oplecionymi kablami lepiej się zarządza, niż sztywną wiązką, chociaż może tak mi się tylko wydaje, bo własne oploty zawsze inaczej wyglądają, niż standardowe i nawet jak są w nieładzie, to ładniej się prezentują, niż w miarę dobrze poukładana 1 wiązka.

Ja u siebie jakoś super porządku w kablach nie mam, ale tragicznie też nie jest, może kiedyś się w to pobawię, ale to jak już uzbieram większą kwotę, to się zajmę odrazu całością, a nie tylko kablami.

Poradnik nawet spoko, jak na te forum to bardziej rozbudowanego nie trzeba, bo niestety nie ma tu takich zapaleńców, a jak nawet i są, to z funduszami nie zawsze jest wesoło ;x

436951440626370320491.png

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...