Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Błąd po zmianach w ms config

Kemis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj chciałem uruchomić grę scarface, jednak mam windows 7, przeczytałem w necie żeby pozmieniać ustawienia w ms config, przestawiłem parę opcji, i gdy zrestartowałem komputer to podczas ładowania się okna z windowsem mam do wyboru "uruchom system windows normalnie " "uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania (zalecane), klikałem to zalecane już 4 razy i ciągle nic, komputer się ciągle resetuje.

Opublikowano

Wejdź w tryb awaryjny (F8) podczas ładownia BIOSu i przywróć komputer do stanu przed modyfikacją (Strat - Wszystkie programy - Akcesoria - Narzędzia systemowe - Przywracanie systemu). Jeśli komputer nie uruchamia się nawet w trybie awaryjnym włóż płytę Windows 7 do napędu po czym ustaw w BIOSie by bootowanie odbywało się najpierw z niej.

1. Włączamy komputer i przy uruchamianiu wciskamy Del lub F2 zależy to od biosu.

2. Gdy już dostaliśmy się do biosu wybieramy opcję "Advanced BIOS Features"

I już na tym kroku możesz wybrać żeby twój komputer bootował się z CD/DVD.

3. I już na tym kroku możesz wybrać żeby twój komputer bootował się z CD/DVD,
Wystarczy wybrać opcję "First Boot Device" i wybrać CDROM.

4. Jako drugą opcję bootowania możesz wybrać Hard Disk to znaczy jak nie będzie żadnej bootowalnej płyty w napędzie CD/DVD Rom to system odpali się z dysku twardego.

5. Na koniec trzeba zapisać ustawienia bo inaczej nasza cała praca była na darmo.
Wybieramy opcję "Save & Exit Setup".

6. I potwierdzamy zapisanie wciskając klawisz Y i Enter.

W Instalatorze systemu Windows który załaduje się z płyty wybierz opcję Napraw a następnie przywróć system.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Próbowałem wejść do biosa, jednak pisze żebym podał hasło ale za cholerę nie wiem jakie to jest. Oczywiście mam oryginalnego windowsa, bo jeszcze mam na kompie nalepke z kodem

Opublikowano

By zresetować hasło BIOSu najprościej wyjąć baterię.

Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.

Czynność tą wykonujemy gdy komputer jest wyłączony.
Na każdej płycie głównej znajduje się 3 Volt-owa bateria wielkości monety 1 zł, której zadaniem jest zachowanie aktualnych ustawień BIOS-u płyty głównej oraz daty i godziny, gdy komputer jest wyłączony. Umiejscowienie baterii na płytach głównych jest różnorakie.
Wyciągamy baterię na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wkładamy baterię z powrotem na swoje miejsce i włączamy komputer. Ot cała filozofia ;)
Niektórzy zapewne stwierdzą, że 30 minut to za długo. W niektórych płytach głównych rzeczywiście wystarczy wyciągnąć baterię na kilka sekund, po czym BIOS resetuje się. Osobiście spotkałem się z płytami głównymi, w których reset następował po 10, 30, a w jednej nawet po 40 minutach. Zatem uznajmy 30 minut za optymalny czas, po którym reset BIOS-u w 99% przypadków nastąpi.

Opublikowano

cichy, jk to pomoże, i do jutra do wieczora to zrobie to masz doładowanie za 50 do sieci jakiej chcesz

Nie musisz. Pomoc na forum jest bezinteresowna. Jak chcesz możesz dać lajk. ;)

Jeśli wszystko zrobisz poprawnie i przywrócisz system z poziomu instalatora wszystko powinno działać, jak nie to odśwież temat i będziemy dalej szukać rozwiązania. :)

Opublikowano

Cichy, jesteś zajebisty, zrobiłem tak jak napisałeś i wszystko działa. Codziennie gdy wejdę teraz na kompa zalajkuje Ci post ;P

Opublikowano

Cichy, jesteś zajebisty, zrobiłem tak jak napisałeś i wszystko działa. Codziennie gdy wejdę teraz na kompa zalajkuje Ci post ;P

Cieszę się, że wszystko działa. Jakby co odświeżaj temat i pisz. :)

Opublikowano

jednak moja radość była zbyt wczesna, podczas włączania się systemu widziałem wszystkie ikonki na pulpicie, jednak były białe, wszystko raczej za pare chwil mogłoby się ustosunkować i działać poprawnie, lecz na moim osiedlu przez 15 minut nie było prądu i teraz gdy chcę ponownie zrobić to samo z biosem to nie mogę wybrać żadnego dysku to odczytania danych, oraz nie mogę po prawej stronie biosu wybrać praktycznie żadnej z opcji tylko wyjśćie i zapisanie. Nie wiem co teraz zrobić

Opublikowano

jednak moja radość była zbyt wczesna, podczas włączania się systemu widziałem wszystkie ikonki na pulpicie, jednak były białe, wszystko raczej za pare chwil mogłoby się ustosunkować i działać poprawnie, lecz na moim osiedlu przez 15 minut nie było prądu i teraz gdy chcę ponownie zrobić to samo z biosem to nie mogę wybrać żadnego dysku to odczytania danych, oraz nie mogę po prawej stronie biosu wybrać praktycznie żadnej z opcji tylko wyjśćie i zapisanie. Nie wiem co teraz zrobić

Tzn teraz BIOS nie widzi dysku? A komputer się włącza tzn system się ładuje?

Opublikowano

tak, bios nie widzi dysku twardego bo nie moge zatwierdzić żadnej operacji, system ładuje się normalnie lecz teraz mam to co w 1 poście " uruchom system normalnie oraz uruchom narzędzie do naprawy.

tutaj załączam ss, na tym nie mogę wybrać tych 3 opcji

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f03cd874b2760219.html

oraz drugi ss, nie mogę kliknąć w dysk twardy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c9c7be9adf974c5.html

sorka że takie białe światło na zdjęciach ale zapomniałem wyłączyć w telefonie opcji światła xD

Opublikowano

Nigdy się z czym takim nie spotkałem... hmm. Może wyjmij baterię jeszcze raz i odepnij a następnie podepnij dysk i włóż baterię.
Jak prąd nagle zgasł to możliwe, że dysk został uszkodzony, ale przecież bootuje system normalnie z tego co mówisz... Dziwna sprawa jednym słowem. :)

Opublikowano

Okej, już naprawilem. Niestety komputer w jakiś sposób ustawił mi maksymalny dopuszczalny limit ramu do 256, wziąłem powyczyszczałem dysk oraz baterie i mogłem wejść do pulpitu niestety z cholernie ogromnymi problemami, przestawiłem ram, zresetowałem i działa jak ta lala. Jeszcze raz dzięki cichy za pomoc, naprawde jesteś w porządku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...