Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wielki poradnik do ROM

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1379983353-U247153.png

RASY

human.png
Człowiek:
Polegają oni na swoich wrodzonych umiejętnościach znajomości świata oraz naukowej eksploracji. Dzięki tej wiedzy idealnie operują siłami natury, czy też wspomagają swoich towarzyszy w walce.
Opcjonalne profesje to:
1379956628-U247153.png- Priest/Kapłan
1379956699-U247153.png- Elemental Mage/ Mag

giant.png
Aex/Giant:
Jest silnym wojownikiem, a w jego duszy drzemie bestia. Jest bardzo silny, ale przy tym równie zwinny.
Opcjonalne profesje to:
1379956657-U247153.png- Berserker
1379956684-U247153.png- Rycerz/ Knight
1379956644-U247153.png- Łucznik/ Archer

nightgod.png
Atheria/Nightgod:
Istoty te kochają spokojne noce, lubią przebywać same na większych przestrzeniach. Mimo to nie stronią od walki i w razie potrzeby, są w stanie popędzić swoim kamratom na ratunek.
Opcjonalna profesja to:
1379956684-U247153.png-Rycerz/Knight
1379956628-U247153.png- Priest/Kapłan
1379956644-U247153.png- Łucznik/Archer

dwarft.png
Eio/Dwarft:
Są to bardzo malutkie istoty posiadające wielki umysł. Posiadają dużą wiedzę na temat elementów natury oraz magii. Posiadają na wysokim poziomie wiedzę oraz przyjazny stosunek do świata.
Opcjonalna profesja to:
1379956628-U247153.png- Kapłan/Priest
1379956699-U247153.png- Elemental Mage/Mag

nightdemon.png
Kairon/NightDemon:
Wyglądem przypominają ludzi, jednak niech to nikogo nie zmyli. Nie są tak pokojowo nastawieni.
Opcjonalna profesja:
1379956684-U247153.png- Rycerz/Knight
1379956644-U247153.png- Łucznik/Archer

panda.png
Zeta/Panda:
Przypomina bestię mimo to charakterem ma do niej daleko. Posiada ona wyjątkowo dużą mądrość i jest bardzo przyjazna. Jest to starożytna istota, która jest tajemnicza i zarówno potężna.
Opcjonalne profesje to:
1379956684-U247153.png- Rycerz/Knight
1379956628-U247153.png- Kapłan/Priest

PROFESJE

warrios.png
Berserker
Jest to urodzony wojownik idealnie nadający się do walki. Jest w stanie władać dużym mieczem, toporem, czy młotem. Dla niego unicestwienie przeciwnika to bułka z masłem. Jego umiejętności są w stanie powalić na kolana nie jednego wroga w pobliżu. Profesja ta posiada największą siłę ataku.

arrow.png
Łucznik
Bezwzględny zabójca. Na polu bity decydują o jej rozpoczęciu. Każdy rusza do boju, kiedy usłyszy dźwięk napiętej cięciwy. Ich atak jest precyzyjny i mogą atakować wroga z dużych odległości, pomagając tym swoim sprzymierzeńcom. Dla nich łuk jest niczym przedłużenie ręki. Lepiej nie spotkać się z nim oko w oko. Profesja posiada jedne z najsilniejszych skili i jest idealne do pvp.

rider.png
Rycerz
Ze wszystkich profesji jest on najbardziej wytrwały. W walce staje się nieustraszony i niezwyciężony. Dzięki tarczy jest w stanie bez problemu odeprzeć ataki wroga i przyjąć na siebie pierwsze ciosy podczas walki. Profesja ta posiada największa obronę.

elementmagic.png
Mag
Posiada on zdolność posługiwania się 4 żywiołami. Jego ataki mogą nieźle dopiec i są wręcz nieraz śmiertelne. Lepiej nie znajdować sie w pobliżu wody, czy też ognia, kiedy spotka się go osobiście...
Postać idealna do pvp i pve.

priest.png
Kapłan
Posiada ogromną wiedzę i chętnie dzieli się nią z towarzyszami. Obecność kapłana podczas wojen jest bardzo ważna. To on leczy swoich towarzyszy i pomaga im w walca dzięki swoim umiejętnością.
Profesja ta nastawiona jest na buffy.

DODAWANIE ZNAJOMYCH W GRZE

Żeby dodać przyjaciela należy użyć skrótu SHIFT+I ewentualnie nacisnąć na ikonkę "społeczności" na dolnym pasku w grze.
friend%201.png

Następnie klikamy na button "Dodaj znajomego" i wpisujemy jego nick.
friend%202.png

Po naciśnięciu na nick przyjaciela PPM myszy możemy:
1. Wysłać do niego PM
2. Zaprosić do grupy
3. Usunąc znajomego
4. Skopiować jego nick (?)

friend%204.png

Niestety, można mieć tylko 100 przyjaciół i po osiągnięciu takiej ilości nie można ich już dodawać.

Możemy również dodawać graczy na czarna listę (druga zakładka), dzięki temu nie mogą wysyłać do nas wiadomości, czy dodawać nas do grupy/przyjaciół.
friend%205.png

GRUPY PT

Do naszego zespołu możemy dodać maksymalnie 5 osób. Jej minimalna ilość to dwie osoby. Jeżeli grupa osiągnie maksymalną ilość graczy, jej lider nie będzie mógł już dodawać kolejnych.

Jak stworzyć drużynę?

Naciśnij PPM myszy na gracza i wybierz "Zaproś do drużyny" (邀请组队)

Uprawnienia lidera:

Kapitan może dodawać lub odejmować członków zespołu w specjalnym okienku do tego służącym. Mamy tam przy okazji wszystkie informacje o danym graczu.
team%201.png

Może również przekazać władzę innemu członkowi grupy:
team%202.png

To nie wszystko! Kapitan może swoja grupę przekształcić na większą poprzez fuzje z innymi grupami.
team%203.png
team%205.png

Taki większy zespół może pomieścić do 20 osób. Jest to bardzo przydatne w wojnach.

CRAFTING

W grze możemy zbierać różnego rodzaju materiały, rośliny, łowic ryby, czy "polować na moby".

1003545_515717548499183_2071652313_n.png
Te przedmioty potrzebne są nam między innymi do misji, ale możemy ich użyć również do wytwarzania zbroi, broni, potraw, potionów, akcesoriów alchemicznych i wielu innych!

Maksymalny lvl

Według plików z chińskiego clienta maksymalny lvl w grze to 300.

ARCHIVEMENT (STATYSTYKI OSIĄGNIĘTYCH CELÓW)

W grze występuje archiwum osiągnięć naszej postaci. Po zabiciu odpowiedniej ilości graczy, mobów, wbicia lvl, otrzymujemy punkty (które są prawdopodobnie później do wydania w specjalnym sklepie) oraz tytuł.

• Zdobycie 50 punktów myśliwskich - 10 pkt- tytuł: Ekspert Myśliwski
  • Zdobycie 100 punktów myśliwskich - 10 pkt- tytuł: Ekspert Hunting (nie wiem, czemu w jednym i w drugim jest tylko zmieniona nazwa na ang..)
  • Zdobycie 150 punktów myśliwskich - 10 pkt- tytuł: Elite Hunting
  • Zdobycie 200 punktów myśliwskich - 10 pkt- tytuł: Expert Hunting (?)
  • Zdobycie 250 punktów myśliwskich - 10 pkt- tytuł: Master myśliwych
  • Zdobycie 300 punktów myśliwskich - 10 pkt- tytuł: Guru Polowania
  • Zdobycie 50 punktów górnictwa- 10 pkt-tytuł: Ekspert Górnictwa
  • Zdobycie 100 punktów górnictwa- 10 pkt-tytuł: Ekspert Mining
  • Zdobycie 150 punktów górnictwa- 10 pkt-tytuł: Elita górnictwa
  • Zdobycie 200 punktów górnictwa- 10 pkt-tytuł: Ekspert wydobycia
  • Zdobycie 250 punktów górnictwa- 10 pkt-tytuł: Master górnictwa
  • Zdobycie 300 punktów górnictwa- 10 pkt-tytuł: Guru górnictwa

GILDIA

Gracze mogą stworzyć własna gildie lub tez dołączyć do jakiejś istniejącej.

Tworzenie gildii:
Po zdobyciu określonej ilości poziomu(?), czy też zakup w specjalnym sklepie odpowiedniej ilości takiego itemu:
tu1.jpg
Możemy założyć gildię. Robimy to w następujący sposób:
Na pasku skrótów otwieramy "Stowarzyszenie" lub używamy skrótu klawiszowego SHIFT+G

tu2.jpg
Otworzy nam się takie okno:
tu3.jpg
Wpisujemy nazwę naszej gildii w odpowiednie pole i klikamy "Utwórz"

tu4.jpg

ULEPSZANIE ITEMOW I MODYFIKACJA

Zeby moc ulepszyć jakiś item lub dodać do niego sloty/gemy nie potrzebujemy udawać się do żadnego npc. Wszystko robimy poprzez naciśniecie na 4 ikonke od lewej na pasku zadań (ta z młotkiem):
ysix.jpg

W pierwszej zakładce możemy prawdopodobnie wytwarzać np potiony z ziół, czy tez innych surowców, które wydropilismy/zebraliśmy. Prawdopodobnie potrzebujemy do tego albo samych przedmiotów albo specjalnego przepisu.

tu1.jpg

W 3 zakładce (powyższy link jest z netu bo nie miałam żadnych przepisów) możemy prawdopodobnie ulepszać nasz przedmiot. Na dole pokazuje się, co jest potrzebne do ulepszenia oraz koszt tego.

unbt.jpg

W przedostatniej zakładce dodajemy sloty do naszego itemu. Ja dodałam 2 i, jak widać, mamy w itemku 2 miejsca, prawdopodobnie na kamienie/gemy. (ten po prawo)

xouq.jpgibqi.jpg

ARENA

Wchodząc do gry mamy możliwość kliknięcia na ikonkę oznaczająca arenę do walk.

1G414M09-0.jpg

Polega ona na niczym innym, jak walce pomiędzy dwoma graczami. W specjalne pole możemy wpisać nick drugiego gracza, z którym chcemy się pojedynkować.

1G414B27-1.jpg

W drugiej zakładce możemy tworzyć "pokoje" do walk.

1G41410T-2.jpg

Po utworzeniu pokoju czekamy na gotowość drugiego gracza oraz areny "gladiatorów".

Źródło:
Pliki clienta i

http://www.iahgames.com/chaosgate

Jak doszukam się więcej informacji, będę na bieżąco tłumaczyć i uzupełniać poradnik.

Wszystko co tutaj zostało napisane dotyczy chińskiej wersji, mimo to sądze, że przy aktualnych informacjach, nie ma to znaczenia.

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mam pytanie, czy rasa wpływa na wybraną profe? Chodzi mi o to czy ta panda knight jest taka sama jak nightgod kinght? Czy dają jakieś + te rasy czy to tylko kwestia wyglądu?

Jaką se myszke kupić? Mam obecnie z logitecha, żeby była z kablem USB, tak do 120zł. Kształ jak najzywklejszy, żeby to nie był"kloc" z 120 guzikami dodatkowymi. Pisać PW lub na statusie profilu. Pozdrawiam

Opublikowano

Mam pytanie, czy rasa wpływa na wybraną profe? Chodzi mi o to czy ta panda knight jest taka sama jak nightgod kinght? Czy dają jakieś + te rasy czy to tylko kwestia wyglądu?

Mi się zdaje że to tylko kwestia wyglądu , ale mogę się mylić :)

xxx

Opublikowano

Pytanko, na chinolu ujdzie grać?

Jaką se myszke kupić? Mam obecnie z logitecha, żeby była z kablem USB, tak do 120zł. Kształ jak najzywklejszy, żeby to nie był"kloc" z 120 guzikami dodatkowymi. Pisać PW lub na statusie profilu. Pozdrawiam

Opublikowano

Rasa ma wplyw na profesje, nie pamietam dokladnie ktoa gra ma tak samo ( WoW ? Allods ? Aion ? nwm ) Kazda rasa ma na start dana ilosc przykladowo kondycji, defa, inteligencji czy inne. Panda knight a nightgod knight beda sie roznily statystykami startowymi.

1386175744-U112610.png
Opublikowano

Akurat w tym wypadku wybierając rasę, automatycznie masz z góry narzucone profesje dla niej. Przykładowo w Nightdemonie, czyli Kaironie, nie możesz wybrać innych profesji, jak Berserker, rycerz, czy łucznik. Oznacza to, że ta rasa ma po prostu odpowiednie statystyki do takich profesji.

Opublikowano

Moim zdaniem bez sensu że wybierając klasę masz narzuconą profesję ;) Ale cóż .

Podobno i tak europejska wersja ma się różnić , ma być bardziej podobna do obecnego metina2.

r3ePj8E.png

Opublikowano

Dodano informacje o prawdopodobnie maksymalnym lvl w grze (na chińskiej wersji)

W przygotowaniu system statystyk i tytułów możliwych do osiągnięcia w nim.

Edit: Kilka archivement dodane, muszę ogarnąć chińskie kanji bo jeden znak może mieć 10 znaczeń i przy tłumaczeniu wychodzą jakieś idiotyzmy :D

Opublikowano

Dzięki wielkie za poradnik, gdyby nie ty, to pewnie zaraz zniechęciłbym się do dalszej gry :) Mam pytanko, jak często będziesz aktualizował poradnik i co zamierzasz wrzucić w najbliższym czasie ?

Opublikowano

Dzięki wielkie za poradnik, gdyby nie ty, to pewnie zaraz zniechęciłbym się do dalszej gry :) Mam pytanko, jak często będziesz aktualizował poradnik i co zamierzasz wrzucić w najbliższym czasie ?

Wiesz, ja trochę ogarniam azjatyckie kanji, więc staram się systematycznie tłumaczyć to, co jest napisane na oficjalnej stronie dystrybutora gry w chinach, więc czasami takie tłumaczenie trochę czasu zajmuje. (nie polecam translatora, wychodzą często idiotyzmy bo czasami jeden znak może mieć 20 znaczeń). Średnio raz dziennie coś uzupełnię w poradniku.

Widać ,że ktoś interesuje się przyszłością metina :-)

Niestety, z tego co mi wiadomo, nie ma to nic wspólnego z mt2, poza nazwą ;-)

Opublikowano

Wiesz, ja trochę ogarniam azjatyckie kanji, więc staram się systematycznie tłumaczyć to, co jest napisane na oficjalnej stronie dystrybutora gry w chinach, więc czasami takie tłumaczenie trochę czasu zajmuje. (nie polecam translatora, wychodzą często idiotyzmy bo czasami jeden znak może mieć 20 znaczeń). Średnio raz dziennie coś uzupełnię w poradniku.

Niestety, z tego co mi wiadomo, nie ma to nic wspólnego z mt2, poza nazwą ;-)

Poczekaj na wersje EU wtedy mozesz komentowac i wystawiac opinie czy ma cos wspolnego czy tez nie :D.

Opublikowano

Poczekaj na wersje EU wtedy mozesz komentowac i wystawiac opinie czy ma cos wspolnego czy tez nie :D.

Jak już pisałam w jednym temacie, musieliby zmienić wszystkie pliki, by stworzyć coś, co przypomina metina.

Informacje w tym tutku nie są zebrane tylko z oficialnej strony chińskiego dystrybutora, ale również z plików gry.

Opublikowano

Piękniee ;)

Ładnie opisane i jest przejrzyste, mimo wszystko dalej uważam, że jest to kopia 4story, wowa itp

Tego kopią nazwać nie można ;-) Jak napisał Zero -CM Rise of metin: Prawie wszystkie tworzone teraz gry MMO opierają się na tym samym silniku. Oznacza to, że ciężko stworzyć coś innego, co by się wyróżniało. Przykładowo ktoś stworzy grę, która będzie zawierała same postacie "Pand" i jej fabuła będzie w jakiś sposób nawiązywała do nich. Tak, czy inaczej wiele jej aspektów będzie przypominało inne gry i ludzie będą je porównywać do tych, które powstały wcześniej. Tak to wygląda. Jest to po prostu nowe MMO, które kto wie, jak wyjdzie w Polskiej wersji może zrobić furore. Na razie nie znamy wszystkich jej plusów, czy minusów. To się okaże dopiero w marcu lub w listopadzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...