Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowe mob_proto/item_proto w db. OPIS I WYJAŚNIENIE.

Phoenix.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisanie query zajmuje tyle samo czasu co formułka w Excelu a łączenie z bazą to góra 2 sekundy. :P

No to tylko moje zdanie :D Mi się lepiej np w tym dodaje nowe bronie i zmienia im dmg.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie napisałem że nie zrobisz ;) A o możliwości to znaczy że wystarczy wpisać formułkę która zajmie mniej czasu.

I nie trzeba sie laczyc do bazy, wystarczy odpalony program + kopiuj i wklej.

Totalna głupota. Po pierwsze, żeby coś zmienić tym sposobem musisz nie dość, że importować to do excela i później eksportować to jeszcze przy każdej zmianie musisz łączyć się z sftp i aktualizować proto. W mysql to wszystko robisz raz.

Jakie wyrażenia są łatwiejsze i krótsze w excelu niż sql?

Opublikowano

Totalna głupota. Po pierwsze, żeby coś zmienić tym sposobem musisz nie dość, że importować to do excela i później eksportować to jeszcze przy każdej zmianie musisz łączyć się z sftp i aktualizować proto. W mysql to wszystko robisz raz.

Jakie wyrażenia są łatwiejsze i krótsze w excelu niż sql?

Ey pany.. Nic nie trzeba... A takiś ogarnięty ;)

Aktualizacji także nie trzeba. 

@żebyś nie popadł w ... Wystarczy skopiować i samo się zaktualizuje to tak samo jak kilniesz proces i wznowisz. też zajmie tyle co połączenie do mysql. 

Łatwiejsze: Przykład dopasowywanie org dmg szukaj pionowo do nowych dmg.

Opublikowano

Ey pany.. Nic nie trzeba... A takiś ogarnięty ;)

Aktualizacji także nie trzeba.

@żebyś nie popadł w ... Wystarczy skopiować i samo się zaktualizuje to tak samo jak kilniesz proces i wznowisz. też zajmie tyle co połączenie do mysql.

Łatwiejsze: Przykład dopasowywanie org dmg szukaj pionowo do nowych dmg.

Słucham? Jak to nie potrzeba aktualizacji? Nie musisz wrzucać wygenerowanego txt na serwer? ^^

Opublikowano

Słucham? Jak to nie potrzeba aktualizacji? Nie musisz wrzucać wygenerowanego txt na serwer? ^^

Jak ty to nazywasz: Aktualizacją to o Kurwa. 

PS; mozna jeszcze inaczej jak problemem jest skopiowanie do sftp. Otwierasz w katalogu tymczasowym exelem i nie musisz Kurwa kopiować czy jak ty to nazywasz:

Aktualizować. Dziękuje pozdrawiam. 

Opublikowano

Jak ty to nazywasz: Aktualizacją to o Kurwa. 

PS; mozna jeszcze inaczej jak problemem jest skopiowanie do sftp. Otwierasz w katalogu tymczasowym exelem i nie musisz Kurwa kopiować czy jak ty to nazywasz:

Aktualizować. Dziękuje pozdrawiam.

Kolego drogi, czy "czynienie czegoś aktualnym, odpowiadającym nowym realiom", nie równa się z zastąpieniem STAREGO pliku NOWYM, ZAKTUALIZOWANYM? Bo to, co podałem, to właśnie definicja AKTUALIZACJI. Więc "o Kurwa" mogę powiedzieć jedynie o Twojej bystrości.

Opublikowano

Kolego drogi, czy "czynienie czegoś aktualnym, odpowiadającym nowym realiom", nie równa się z zastąpieniem STAREGO pliku NOWYM, ZAKTUALIZOWANYM? Bo to, co podałem, to właśnie definicja AKTUALIZACJI. Więc "o Kurwa" mogę powiedzieć jedynie o Twojej bystrości.

Pierdol Pierdol ja posłucham. Nikt tu nie mówił o czynieniu czegoś aktualnym.. Może to bedzie zwykła kopia.

Opublikowano

Pierdol Pierdol ja posłucham. Nikt tu nie mówił o czynieniu czegoś aktualnym.. Może to bedzie zwykła kopia.

Pierdolenie to każdy twój post. Inaczej tego nazwać się nie da. Mówimy cały czas o wykorzystaniu excela do proto, więc zawsze, nasze wrzucane, AKTUALIZOWANE proto będzie inne, zawierające pożądane przez nas zmiany.

Opublikowano

Pierdolenie to każdy twój post. Inaczej tego nazwać się nie da. Mówimy cały czas o wykorzystaniu excela do proto, więc zawsze, nasze wrzucane, AKTUALIZOWANE proto będzie inne, zawierające pożądane przez nas zmiany.

Sam jesteś Zaktualizowany. Na -

Opublikowano

Sam jesteś Zaktualizowany. Na -

To jest dopiero pierdolenie. Nie da się zaktualizować na minus, to sprzeczność. To tak jakbyś chciał podskoczyć w dół ;) Kończę dyskusję, nie dogadamy się.

Opublikowano

To jest dopiero pierdolenie. Nie da się zaktualizować na minus, to sprzeczność. To tak jakbyś chciał podskoczyć w dół ;) Kończę dyskusję, nie dogadamy się.

Wiesz co. Gónwo wiesz bo może da się podskoczyć w dół tylko tu kurwa o tym nie wiesz. Proste. Tak samo jak ty Kurwa wiesz czy jutro będziesz żył. 

Raczej logiczne myślenie a nie... Co się da czego się nie da...

Opublikowano

Wiesz co. Gónwo wiesz bo może da się podskoczyć w dół tylko tu kurwa o tym nie wiesz. Proste. Tak samo jak ty Kurwa wiesz czy jutro będziesz żył. 

Raczej logiczne myślenie a nie... Co się da czego się nie da...

Tyle, że definicja jest taka, a nie inna i o ile prawa fizyki być może się zmienią, to definicja po prostu JEST. Porównanie tego do mojej wiedzy o tym, kiedy umrę jest kolejnym aktem pierdolenia.

Opublikowano

Co ciekawego zrobisz w excelu czego ja nie zrobię w mysql?

Przychodzi do niego kolega, przyjaciel który gówno ma o tym pojęcie - a ten odpala sobie excelem! Kurwa, respekt na dzielni!

taki tam sysadmin

Opublikowano

Jak dla mnie txt do przechowywania danych z bazy to jedna wielka pomyłka. Co do edycji danych w SQL lub w Excel... zależy co chcemy zrobić. Niektóre rzeczy typu dodanie nowych wpisów, a właściwie ich stworzenie to mi osobiście wygodniej robi się w Excel gdzie mam opcje przeciągania pionowego. Spolszczanie item_proto i mob_proto też za swoich czasów wygodniejsze było w Excelu. Ctrl + A, Ctrl+C,  Ctrl+V czyli jakieś 10 sek i cała tabela była w excelu, wiec importowanie nie było problemem (w drugą stronę tak samo). Lecz są czynności, których sobie nie wyobrażam robić w Excelu, bo w SQL wszystko załatwi małe zapytanie. Nie zmienia to faktu, że dane w txt to dla mnie głupota.

Opublikowano

Żartujesz? Proto są ładowane tylko przy odpalaniu, jednorazowo, dalej są używane jednakowo.

/reload proto również działa dla wersji tekstowej, ale ja również uważam, że proto w txt nie jest najlepszym wyjściem, choć dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, to muszę przyznać ;)

57199140501148694665.png

Opublikowano

/reload proto również działa dla wersji tekstowej, ale ja również uważam, że proto w txt nie jest najlepszym wyjściem, choć dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, to muszę przyznać ;)

Wiem, ale reloadowanie proto przy sporej ilości graczy to przy obu wersjach głupota, a na serwerze testowym /reload proto przy proto w mysql trwa... sekundę?

Opublikowano

Wiem, ale reloadowanie proto przy sporej ilości graczy to przy obu wersjach głupota, a na serwerze testowym /reload proto przy proto w mysql trwa... sekundę?

nie rozumiem. za stary jestem chyba  :huh:

taki tam sysadmin

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem dlaczego, ale mi nawet po zrobieniu wszystkiego tak jak na filmie nadal navi nie działa na różne zmiany w item i mob proto

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

SS'y nie chodzą.

dodaj liba i będziesz miał o wiele lepiej bo nie będzie trzeba co chwile konwertować.  :angry:

mimo że ssy nie działają jest to easy, w dodatku macie na końcu tematu filmik...v;

would u miss me? 1105814451671351221478.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...