Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowe mob_proto/item_proto w db. OPIS I WYJAŚNIENIE.

Phoenix.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Jak pewnie wielu twórców serwerów MT2 z plików by Terenzo. zauważyła, że baza danych nie działa poprzez MySQL.

Dzieje się tak dlatego, że baza została zastąpiona plikami .txt, które znajdują się w ścieżce: /usr/home/mt2/db .

Pliki, które można zmieniać w FTP to:

- item_names.txt

- item_proto.txt

- mob_names.txt

- mob_proto.txt

Pliki _names to najzwyczajniej w świecie nazwy itemów/mobów.

Natomiast pliki proto - baza danych.

Wygląda to dość nietypowo, dlatego odradzam edycję plików .txt:

1.PNG

Najprostszym sposobem jest edytowanie starym MySQL'em, niestety nasze zmiany nie zapiszą się na serwer, gdyż po komendzie /reload baza się wykasuje z ostatnich zmian.

Żeby zmiany na serwerze zostały wprowadzone, musicie zedytować sobie wszystko w bazie, zapisujecie. Nie wpisujecie nic w grze. Następne kroki opiszę screenami (i nie tylko) w spoilerze:

Po edycji bazy robimy tak:

Zaznaczamy item_proto i wciskamy Export Wizard:

2.PNG

Następnie ukarze się nam takie okienko, klikamy następująco:

3.PNG

4.PNGWybieramy miejsce i zapisujemy pod nazwą: item_proto_sql (format .txt)

5.PNGZaznaczamy 'All Fields' i klikamy Next,

6.PNGWybieramy w Row Delimiter 'LF' a później 'Semicolon', kliamy Next,

7.PNG Na koniec klikamy Start i czekamy aż się plik skompresuje.

W miejscu który wskazaliśmy do zapisu pojawi się plik 'item_proto_sql'.

Aby odpowiednio przekonwertować go by działał na naszym serwerze, zapraszam do kolejnego punktu.

Aby plik, który zapisaliśmy działał w naszym FTP, potrzebny będzie konwerter plików txt. Polecam 'Metin2 Ultra Tool by JachuPL' (link do tematu na końcu tutorialu).

A więc, gdy pobraliśmy Ultra Tool'sa by JachuPL musimy go spatchować poprzez plik z folderu.

Dalej otwórzcie spoiler i zobaczcie całą instrukcję:

Po włączeniu programu wybieramy:

MySQL > Konwerter item_proto do Nowego Formatu txt (lub mob_proto wedle zmian),

8.PNG

Klikamy Plik > Wczytaj i wybieramy nasz plik 'item_proto_sql.txt'.

Po wczytaniu pliku tekstowego wybieramy:

9.PNG

I zapisujemy pod tą nazwą.

Gdy ukończyliśmy powyższe punktu wchodzimy do naszego FTP do ścieżki /usr/home/mt2/db i podmieniamy nasze pliki .txt.

Zostaje nam tylko wpisać /reload z postaci GM i cieszyć się nowymi zmianami :)

Jak widać nie jest to wcale takie trudne, a na pewno przyjemniejsze niż zwykłe edytowanie tekstu.

Link do Metin2 Ultra Tool by JachuPL:

W tym poradniku to na tyle, myślę, że w jakimś stopniu ułatwiłem Wam sprawę dot. nowego proto.

Pozdrawiam i miłego użytkowania.

Lub jeśli nie chcesz czytać tego poradnika, obejrzyj vTut by JachuPL:

http://www.youtube.com/watch?v=V4mP8TGzzHk&feature=player_embedded

727881401622271220780.jpeg
  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A co do plików .txt w db, wiecie może w jakim celu zostało zrobione z mysql do .txt ?

A temacik może być chociaż ja robiłem na inne sposoby i też działało ;P

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

A co do plików .txt w db, wiecie może w jakim celu zostało zrobione z mysql do .txt ?

A temacik może być chociaż ja robiłem na inne sposoby i też działało ;P

Jasne, że inne sposoby będą działać.

W temacie przedstawiłem jeden z prostszych sposobów, można kombinować na własną rękę.

Opublikowano

Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest .txt , excel + trochę głowy ;) Ogólnie tut przydatny dla tych, którzy nie potrafią kombinować ;p

^^

Opublikowano

Fajny i przydatny, jest kilka rozwiązań ten jest chyba jednym z lepszych jeżeli chodzi o edytowanie rat serwera na tym game.

Oczywiście najlepszym sposobem jest wklejenie libów jednak wolę pobawić się w txt. ^^

xb4c9CP.png

Serwer, który sprawi, że przypomnisz sobie dlaczego zacząłeś grać w metina :) 

Specjalista
Opublikowano

No,bardzo ładny poradnik dużo mi pomógł :)

Dzięki wielkie i plusa zostawiam ;)

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Phoenix9332 a co myślisz o podpięciu liba pod db żeby wszystko było jak na game 2089M?

Ja uważam, że lepiej jest mieć 34 niż 28, bo zawsze jest lepiej mieć oryginalne rzeczy niż jakieś podróbki, które mogą się później okazać niewypałem :D

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja uważam, że lepiej jest mieć 34 niż 28, bo zawsze jest lepiej mieć oryginalne rzeczy niż jakieś podróbki, które mogą się później okazać niewypałem :D

Wiesz każdy ma swoje zdanie ale ja uważam jednak że najlepszym sposobem jest wgrać lib pod game 34k i mieć baze tak jak dawniej w navikacie nie trzeba się od nowa przyzwyczajać ani nic konwertować. A co do libka to działa on świetnie i stabilnie na pewno nie jest jakimś "niewypałem".

791f747188ac8.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wersja w mysql jest lepsza. Zwłaszcza, że nam CSV nic nie daje, a na dodatek pod każde game nietrudno jest wrócić do proto ze SQL.

Moim zdaniem nie. Wystarczy Exelem albo Accesem sobie otwierać pliczki i mamy większe możliwości edycji itp :D

Opublikowano

Moim zdaniem nie. Wystarczy Exelem albo Accesem sobie otwierać pliczki i mamy większe możliwości edycji itp :D

Co ciekawego zrobisz w excelu czego ja nie zrobię w mysql?

Opublikowano

Dość w ciekawy sposób zrobione ułatwienie.

Dobra robota  

Battlefield Heroes pod inną nazwą całkowicie odświeżone ! Już Niebawem 

rglinepolska3.png

Opublikowano

Co ciekawego zrobisz w excelu czego ja nie zrobię w mysql?

Nie napisałem że nie zrobisz ;) A o możliwości to znaczy że wystarczy wpisać formułkę która zajmie mniej czasu.

I nie trzeba sie laczyc do bazy, wystarczy odpalony program + kopiuj i wklej.

Opublikowano

Jak byś mógł to bym prosił o Aktualizację zdjęć na nowe bo nie ma już ich. Chodz ja nie widzę.

Niestety obecnie nie mam plików ani serwera u siebie, natomiast myślę, że z samych opisów również idzie się domyślić.

W razie czego polecam film od JachuPL.

Opublikowano

Nie napisałem że nie zrobisz ;) A o możliwości to znaczy że wystarczy wpisać formułkę która zajmie mniej czasu.

I nie trzeba sie laczyc do bazy, wystarczy odpalony program + kopiuj i wklej.

Napisanie query zajmuje tyle samo czasu co formułka w Excelu a łączenie z bazą to góra 2 sekundy. :P

0LsM05U.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...