Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AMD czy INTEL + Podkręcenie + (zestaw) Porada.

kavu25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.
1. No więc na wstępie mówię z góry nie mówcie Mi nic o pieniądzach, że mam odkładać pytam się co na teraz dla Mnie będzie lepsze. :)
Mam dwie płytki:
- Gigabyte GA-M57SLI-S4 (2.0)
- Intel DQ965GF
I tu nachodzi moje pytanie, jaka płyta będzie lepsza ? Patrząc na to, że jest Mi bardziej potrzebna do gier bo do pracy będę miał lapka.
2. A zestaw jak na razie mam taki.
Procesor do:
- Gigabyte: AMD Athlon X2 64 4400+ 2.30 GHz (i tutaj także dorzućmy te podkręcenie proca on z 2.30 na 3.20 podobno może a Mi maksymalnie udawało się do 2.70)
- Intel: E6300 1.88 GHz (pytając znajomego podobno moge go podkręcić do 2.30 lekko)
3. I reszta zestawu.
Zasilacz - 400
Karta graficzna - Gigabyte HD 5570 1 GB DDR3 (niedawno zakupiona - z 2 tygodnie temu, ta karta musi się rozchodzić ?)
Procesory - wymienione wyżej
RAMki - 3,25 GB
DYSK 160 (dysk będzie 500)
4. System Windows 7 Professional 32 bit (mam procek 64 lecz Win 32 bo lżej będzie chodzić chyba)
5. Mam pytanie jedno. Jeśli procesor teraz na płycie jest podkręcony do 2.70 GHz a w "prawy na mój komputer" nie pokazuje go a w Evereście jest to dlaczego tak to jest ? Wgl on działa, jak go nie ma pokazane w okienku specyfikacji od "Mój komputer" ?
6. Widziałem gdzieś na stronie, że podobno Gigabyte jest lepsze jak do takiej mojej pracy, ale wolę się sam poradzić Was + (zestaw)

Proszę odpowiadać. Będę bardzo wdzięczny.
Dziękuję.

Opublikowano

Oba zestawy są stare, słabe.

Jak już musisz wybierać między tymi dwoma (tak zrozumiałem) to weź ten oparty na C2D. Nie wierzę, że kręci się tylko do 2,3ghz, ale nie poszalejesz zbytnio na tej płycie i chłodzeniu BOX.

Do gier... DNO. Lepiej będzie, jak uzbierasz sensowną kwotę np. 800-900zł i będzie można pomyśleć o jakimś LOW-END do grania złożonym w połowie z używanych, w połowie nowych części.

Opublikowano

Oba zestawy są stare, słabe.

Jak już musisz wybierać między tymi dwoma (tak zrozumiałem) to weź ten oparty na C2D. Nie wierzę, że kręci się tylko do 2,3ghz, ale nie poszalejesz zbytnio na tej płycie i chłodzeniu BOX.

Do gier... DNO. Lepiej będzie, jak uzbierasz sensowną kwotę np. 800-900zł i będzie można pomyśleć o jakimś LOW-END do grania złożonym w połowie z używanych, w połowie nowych części.

Dziękuję za pomysł.

A wiesz.. Co do gier to większość

nowych ładnie chodzi. Chodzi o takie jak np. WoW itp :) Po prostu zależy

Mi by wycisnąć z jakiegoś tego kompletu maksymalnie jak się da.

Tak, uzbieram, ale to dopiero od Grudnia. Mam coś do załatwienia - głupia

sprawa nie warto mówić. Także dopiero od Grudnia zacznę zbierać :)

Wliczając w to, że też były inne wydatki a kasy wiele nie ma, sprawy rodzinne...

Dzięki za pomysł.

Możesz Mi powiedzieć co do punktu 5 ?

Zasilacz do wymiany, nic na nim nie pociągniesz dobrego.

Okej to postaram się, ale co do Niego to wszystko ładnie ciągnie jak na razie.

Opublikowano

Jak będziesz grał w WoWa i podobne, mało wymagające gry to taka jednostka wystarczy, jednak zasilacz idzie do wymiany na Corsair Vs-450 (będzie na następny zestaw, bo to porządny zasilacz).

Co do pokazania podkręcenia - JEST podkręcony nawet, jeśli Everest tego nie pokazuje, tam masz stock.

Opublikowano

Jak będziesz grał w WoWa i podobne, mało wymagające gry to taka jednostka wystarczy, jednak zasilacz idzie do wymiany na Corsair Vs-450 (będzie na następny zestaw, bo to porządny zasilacz).

Co do pokazania podkręcenia - JEST podkręcony nawet, jeśli Everest tego nie pokazuje, tam masz stock.

Dziękuję ze szczegółowością Ci i Wam.

To wszystko, ale mam jeszcze jedno pytanko.

Jak do karty mojej Gigabyte HD 5570 1 GB DDR3 to opłaca się ściągać sterowniki w wersji BETA ? - 13.10 czy lepiej zwykłe 13.9 - tak jak mówiłem ze sprzętu chcę mieć wszystko w Maksie. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...