Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zaoszczędzić mb

Qentinios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam zajebiście lepsze pomysły xdd

Mówisz muza ~100mb?

Z 100mb można do 30mb *(kompresja której nasze ucho nie jest w stanie bez profesjonalnego sprzętu rozpoznać) Chodzi mi o format.

Wszelkie pliki graficzne .dds .tga można na .jpg z kompresją 100% (Nasze zmysły nie są w stanie rozpoznać tak małych zmian) Np 100mb p.graficznych do 40mb

No i tak jak piszesz xdd Klient tworzony od 0. Czyli same skrypty i jazda!

Zmień format grafik i zobacz jedną wielką pikselozę ^^ Wiesz, że jpg i tga tej samej wielkości ważą tyle samo?

Muzykę powiadasz bardziej skompresować? Można wrzucić do bgm.epk/eix i to tyle bo nic więcej z tym nie zrobisz.

1011932_514376648616209_1943977858_n.png
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zmień format grafik i zobacz jedną wielką pikselozę ^^ Wiesz, że jpg i tga tej samej wielkości ważą tyle samo?

Muzykę powiadasz bardziej skompresować? Można wrzucić do bgm.epk/eix i to tyle bo nic więcej z tym nie zrobisz.

I prawdopodobnie w bgm.eix, epk, bedą ważyć tyle samo, bo z tego co wiem packer nie kompresuje plików audio (chyba że się mylę).

sygnatura2.png

Opublikowano

I prawdopodobnie w bgm.eix, epk, bedą ważyć tyle samo, bo z tego co wiem packer nie kompresuje plików audio (chyba że się mylę).

Z tego co widziałem to jakaś tam malutka kompresja jest.

Opublikowano

hahhahaha hahahahh hahahah

Nic nie zrobię z muzyką ? Aleś ty pusty jesteś. Pobeirz program WAV mp3 Conventer. Masz tam al formaty ścieżek dźwiękowych i kurwa je kompresujesz pajacu ty.

Wymądrzasz się i na chuj? Chyba wiem bo sm to robiłem packo.

Co do .jpg że nie obsługują przezroczystości ok. Można pobrać z neta konw na png i rozmiar także ulegnie zmianie.

Opublikowano

Nic nie zrobię z muzyką ? Aleś ty pusty jesteś. Pobeirz program WAV mp3 Conventer. Masz tam al formaty ścieżek dźwiękowych i kurwa je kompresujesz pajacu ty.

Co do .jpg że nie obsługują przezroczystości ok. Można pobrać z neta konw na png i rozmiar także ulegnie zmianie.

Png nie ejst optymalnym formatem do metinów, jak przeczytasz temat, będziesz wiedział dlaczego - packer praktycznie go nie kompresuje. Najlepszy jest dds.

sygnatura2.png

Opublikowano

Png nie ejst optymalnym formatem do metinów, jak przeczytasz temat, będziesz wiedział dlaczego - packer praktycznie go nie kompresuje. Najlepszy jest dds.

heh, ale główką mozesz ruszyć ok?

Co ci ma skompresować z .png skoro on już jest skompresowany? .dds nie więc co ty za przeproszeniem (głupoty) pierdzielisz?

Opublikowano

Widzę, że kolejne przyjebane konto ujmorki.

wav'y możesz dać jako odgłosy postaci itp ale nie normalnego podkładu bo tak to mija się to z celem bo po co komuś charczące gówno?

Co ci ma skompresować z .png skoro on już jest skompresowany? .dds nie więc co ty za przeproszeniem (głupoty) pierdzielisz?

Najpierw odpal PNG w metinie a potem porozmawiamy, chyba zapomniałeś, że metin nie czyta png.

Chcesz jeszcze coś dodać?

Opublikowano

Widzę, że kolejne przyjebane konto ujmorki.

wav'y możesz dać jako odgłosy postaci itp ale nie normalnego podkładu bo tak to mija się to z celem bo po co komuś charczące gówno?

Najpierw odpal PNG w metinie a potem porozmawiamy, chyba zapomniałeś, że metin nie czyta png.

Chcesz jeszcze coś dodać?

Ja pierdole ale ty jesteś paprochem.

Wav cioto można tak podrasować że bedzie jak mp3 ale nie bedzie tyle ważyło. Ci co zajmują się muzyką to potrafią i znam takie osoby. Ustawiły mi przykładowo mp3 o wadze 5mb do wav o wadze 1.25mb. Nie słyszałem różnicy pajacu.

Ty jesteś tępy ale uważasz że znasz sie na wszystkim. Wchodzisz w al tematy i pierdolisz nowe teorie wyssane z twojego kutasa pajacu.

Co za problem zmienić rozszerzenie .png na .tga .dds? aha wiem ty nie potrafisz kliknąć >zmień nazwę i dodać na końcu nazwy .tga .dds

Ty kurwa paprochu, zastanów sie co pierdolisz.

Opublikowano

Wav cioto można tak podrasować że bedzie jak mp3 ale nie bedzie tyle ważyło. Ci co zajmują się muzyką to potrafią i znam takie osoby. Ustawiły mi przykładowo mp3 o wadze 5mb do wav o wadze 1.25mb. Nie słyszałem różnicy pajacu.

Ty jesteś tępy ale uważasz że znasz sie na wszystkim. Wchodzisz w al tematy i pierdolisz nowe teorie wyssane z twojego kutasa pajacu.

Co za problem zmienić rozszerzenie .png na .tga .dds? aha wiem ty nie potrafisz kliknąć >zmień nazwę i dodać na końcu nazwy .tga .dds

Przy sprzęcie 2.0 jasne, że nie zauważysz różnicy ale tak się składa, że ja mam sprzęt 9.2 więc niestety by charczało. :)

No to zmień sobie tak rozszerzenie, powodzenia.

Piksel piksela pikselem pogania.

Opublikowano

Ja jeszcze wpadłem na pomysł usunięcia z etc.epk/.eix plików .dds tych "949_guild.dds" oraz w podfolderach są chińskie nazwy map, też można je usunąć :), zaoszczędziłem 10mb bo etc ważyło mi 18mb :PP

8910814572903361049127.png

Opublikowano

Ogólnie zastanawia mnie po co w root/etc/uiscript/inne figurują pliki o nagłówku 9xx_xxx skoro one są chińskie i client ich nie używa.

gwo9.jpg

Opublikowano

nom polecam obeznanie się z terminem jakim jest "kompresja"

64562221938.png

Opublikowano

Najlepiej jest pobrać całego czystego clienta PL 2010, usunąć wszystkie patchy + wpisy z indexu. Dodać tylko co potrzeba na swój serwer. Możesz również usunąć zbędne śmieci z clienta, a poprzez kompresje dzięki packer'om możesz zejść poniżej 500mb na cliencie 2010 ;). Wystarczy posiadać full rooty, locale_pl i uiscript z 2013 roku, wkleić do 2010 i wystarczy dodać grafikę/pliki do clienta 2010 i wszystko mamy to czego nam trzeba, a jeżeli chcemy więcej to dodajemy ręcznie bez zbędnych śmieci, które zalegają w patchach.

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

nom polecam obeznanie się z terminem jakim jest "kompresja"

Kompresja jest to 'spakowanie' informacji (pliku) tak aby zajmował mniej miejsca - wydaje mi się że tak też działa packer metina, jestem w błędzie?

sygnatura2.png

Opublikowano

Kompresja jest to 'spakowanie' informacji (pliku) tak aby zajmował mniej miejsca - wydaje mi się że tak też działa packer metina, jestem w błędzie?

Jeżeli się nie mylę to każdy packer/unpacker ma inną wartość kompresji. Jeden kompresuje lepiej, a inny gorzej.

da5e9f82fbb05240438e374847f4a6f9.gif

Opublikowano

Zaczynając od muzyki to tak, masz racje, jeśli się z głową dokona kompresji to zmniejszy się bitrate ale też waga pliku. Przykład takiego zabiegu masz na YouTube gdy zmieniasz jakość filmiku z HD na jakąś słabsza jakość.

Jeśli chodzi o jpg / png... litości. Zastanów się dlaczego używa się plików TGA i DDS zamiast wymienionych przez ciebie. TGA i DDS maja kanał alpha! Bez niego nie zrobisz interface oraz połysku na zbrojach/broniach. Najlepiej jest używać plików DDS, natomiast gdy nie jest wymagany kanał alpha to zapisujemy bez niego.

PNG nie zastąpi DDS/TGA w cliencie Metin2. "za przeproszeniem (głupoty) pierdzielisz"

Zmiana rozszerzenia .png na tga... litości. Tak się można bawić zmieniając rozszerzenie plików tekstowych ale nie grafiki. Zaraz zaczniesz pisać, że najlepiej jest jeszcze odpalić plik PNG w notatniku i wywalić zbędny kod...

Później się człowiek dziwi, skąd ludzie takie głupoty biorą, a wystarczy, że ucząca się wszystkiego osoba przeczyta takie komentarze i powtarza głupoty innym.

Od siebie mogę podpowiedzieć, że można całą muzykę z BGM.epk/eix wrzucić do folderu BGM w cliencie. Graczom wtedy można spakować Clienta bez tego folderu i dać oddzielny link do folderu z muzyką (BGM). Kto nie chce, to nie musi pobierać muzyki, natomiast pozostali pobierają folder BGM, wrzucają do clienta i nic nie tracą (nawet zyskują, bo muzykę pobierają jednocześnie z clientem, więc zanim client się pobierze, to muzyka już dawno jest pobrana).

Opublikowano

Zaczynając od muzyki to tak, masz racje, jeśli się z głową dokona kompresji to zmniejszy się bitrate ale też waga pliku. Przykład takiego zabiegu masz na YouTube gdy zmieniasz jakość filmiku z HD na jakąś słabsza jakość.

Jeśli chodzi o jpg / png... litości. Zastanów się dlaczego używa się plików TGA i DDS zamiast wymienionych przez ciebie. TGA i DDS maja kanał alpha! Bez niego nie zrobisz interface oraz połysku na zbrojach/broniach. Najlepiej jest używać plików DDS, natomiast gdy nie jest wymagany kanał alpha to zapisujemy bez niego.

PNG nie zastąpi DDS/TGA w cliencie Metin2. "za przeproszeniem (głupoty) pierdzielisz"

Zmiana rozszerzenia .png na tga... litości. Tak się można bawić zmieniając rozszerzenie plików tekstowych ale nie grafiki. Zaraz zaczniesz pisać, że najlepiej jest jeszcze odpalić plik PNG w notatniku i wywalić zbędny kod...

Później się człowiek dziwi, skąd ludzie takie głupoty biorą, a wystarczy, że ucząca się wszystkiego osoba przeczyta takie komentarze i powtarza głupoty innym.

Od siebie mogę podpowiedzieć, że można całą muzykę z BGM.epk/eix wrzucić do folderu BGM w cliencie. Graczom wtedy można spakować Clienta bez tego folderu i dać oddzielny link do folderu z muzyką (BGM). Kto nie chce, to nie musi pobierać muzyki, natomiast pozostali pobierają folder BGM, wrzucają do clienta i nic nie tracą (nawet zyskują, bo muzykę pobierają jednocześnie z clientem, więc zanim client się pobierze, to muzyka już dawno jest pobrana).

Popieram w 100%.

Sam mam zamiar tak zrobić na swoim serwerze (patent z folderem BGM)

Zastanawialiście się co zrobić, żeby nie było runtime error C++ po dodaniu rzeczy z Metin2Beta?

Pytam dla upewnienia się czy sam już to dobrze załatałem u siebie. :P

0LsM05U.png

Opublikowano

Popieram w 100%.

Sam mam zamiar tak zrobić na swoim serwerze (patent z folderem BGM)

Zastanawialiście się co zrobić, żeby nie było runtime error C++ po dodaniu rzeczy z Metin2Beta?

Pytam dla upewnienia się czy sam już to dobrze załatałem u siebie. :P

Ten błąd wyskakuje, gdy client zbyt bardzo obciąża PC (lub wg. niektórych chodzi o obciążenie granny - jeden gwint w sumie). Na to natomiast składa się cała masa czynników. Osobiście polecam pobranie clienta 2010, zapoznanie się z jego strukturą i według niej tworzenie swojego clienta. Pozbycie się zbędnych plików i zmniejszenie wagi samego clienta też wpływa na poprawę działania clienta. Zmniejszenie ilości plików EPK/EIX w folderze PACK też ma znaczenie. Jak można z tego tematu wyczytać istnienie plików lod.gr2 oraz używanie tekstur w formacie DDS, gdzie tworzone są mipmapy podczas zapisu też mają swoje znaczenie. Na ten temat mogłaby powstać książka, bo czynników składających się na ten błąd jest cała masa :D.

//Edit:

(nie wliczam modeli robionych przez osoby które nie znają się na tym kompletnie)

Np. modele broni lub obiektów z dodaną animacją :D.

Opublikowano

Ten błąd wyskakuje, gdy client zbyt bardzo obciąża PC (lub wg. niektórych chodzi o obciążenie granny - jeden gwint w sumie). Na to natomiast składa się cała masa czynników. Osobiście polecam pobranie clienta 2010, zapoznanie się z jego strukturą i według niej tworzenie swojego clienta. Pozbycie się zbędnych plików i zmniejszenie wagi samego clienta też wpływa na poprawę działania clienta. Zmniejszenie ilości plików EPK/EIX w folderze PACK też ma znaczenie. Jak można z tego tematu wyczytać istnienie plików lod.gr2 oraz używanie tekstur w formacie DDS, gdzie tworzone są mipmapy podczas zapisu też mają swoje znaczenie. Na ten temat mogłaby powstać książka, bo czynników składających się na ten błąd jest cała masa :D.

To co tutaj napisaliście w temacie i dyskusji już od ponad roku wiedziałem.

Paczek w pack może być około 140 a błąd wyskakuje przez zbyt duże zjadanie ramu (550mb ram i błąd Cię powita z otwartymi rękami)

Ogólnie głównym powodem tego błędu są tekstury a nie modele itp.

(nie wliczam modeli robionych przez osoby które nie znają się na tym kompletnie)

0LsM05U.png

Opublikowano

Propos, ma ktoś może instalkę do czystego clienta 2010? Bo na necie teraz w sumie jest dość ciężko znaleźć, jeżeli ktoś ma, to byłbym postokroć wdzięczny.

gwo9.jpg

• 1 miesiąc temu...
Specjalista
Opublikowano

A ja mam pytanie,otóż czy jak mamy pliki w icon.epk/eix to czy można wszystkim plikom zmienić rozszerzenie z .tga na .png ?

Nie zaburzy to pracy clienta,ani nic nie rozdupczy ?

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...