Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kolega Na Twoim Navicat'cie I Odwrotnie

Jobis

Przydatność poradnika  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy poradnik si? przyda??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Robię tego tutka z nudów :D

Więc tak:

Jeśli ty chcesz, aby twój kolega mógł się podłączyć do twojego navicat'a musisz:

a) Uruchomić serwer.

b ) Uruchomić portmapa.

Następnie wykonaj następujące czynności:

1. Po uruchomieniu serwera poczekaj aż poprosi cię o login i hasło.

2. Wpisz:

ID: root

hasło: mcncc.com (pod warunkiem, że nie zmieniałeś go. Jeśli zmieniłeś wpisz odpowiednie hasło)

3. W portmapie utwórz 2 porty:

a) 3306

b ) 10060

4. Każdy port musi być ustawiony pod TWÓJ adres z hamachi z koncówką .100 np.

5.225.165.100

5. Uruchom porty aby kropka osiągnęła zielony kolor.

Teraz twój kolega powinien:

1. Uruchomić navicat'a

2. W navicat wejść w zakładkę Connections i wpisać wszystko w następujący sposób:

a) W polu "Connection Name" wpisać co uważa za słuszne, np. Nazwę Twojego Serwera.

b ) W polu "Host name/IP address" wpisać TWÓJ adres z hamachi z normalną końcówką.

c) W polu "port" wpisać port: 3306

d) W polu "User Name" wpisać: root

e) W polu "Password" wpisać twoje hasło do twojej bazy MySQL. Domyślnie jest hasło: 123456

f) Może zaznaczyć pole "Save Password" i następnie nacisnąć OK.

g) Teraz może już zalogować się do TWOJEJ bazy MySQL. Może to zrobić tylko, gdy ty na VPC jesteś co najmniej przy etapie pisania ID i hasła.

Jeśli twój kolega chce abyś mógl się podłączyć do jego navicat'a musi:

a) Uruchomić serwer.

b ) Uruchomić portmapa.

Następnie musi wykonać następujące czynności:

1. Po uruchomieniu serwera poczekac aż poprosi go o login i hasło.

2. Wpisać:

ID: root

hasło: mcncc.com (pod warunkiem, że nie zmieniał go. Jeśli zmieniał niech wpisze odpowiednie hasło)

3. W portmapie niech utworzy 2 porty:

a) 3306

b ) 10060

4. Każdy port musi być ustawiony pod JEGO adres z hamachi z koncówką .100 np.

5.225.165.100

5. Niech uruchomi porty aby kropka osiągnęła zielony kolor.

Teraz ty powinieneś:

1. Uruchomić navicat'a

2. W navicat wejść w zakładkę Connections i wpisać wszystko w następujący sposób:

a) W polu "Connection Name" wpisać co uważasz za słuszne, np. Nazwę Jego Serwera.

b ) W polu "Host name/IP address" wpisać JEGO adres z hamachi z normalną końcówką.

c) W polu "port" wpisać port: 3306

d) W polu "User Name" wpisać: root

e) W polu "Password" wpisać jego hasło do jego bazy MySQL. Domyślnie jest hasło: 123456

f) Możesz zaznaczyć pole "Save Password" i następnie nacisnąć OK.

g) Teraz możesz już zalogować się do JEGO bazy MySQL. Możesz to zrobić tylko, gdy on na VPC jest co najmniej przy etapie pisania ID i hasła.

Cały poradnik (tutorial) is created by ME. (chyba dobrze zapisałem :D)

ZAKAZ KOPIOWANIA BEZ ZGODY AUTORA! ^^

65994253024037513199.png
Opublikowano

Dobry poradnik. Teraz spokojnie podepnie się do mnie kolega ;D

18706.png21939.png10610.jpg32282.gif25994.jpg30264.png

1 post ■ | 50 ■ | 100 ■ | 150 ■ | 200 ■ | 250 ■ | 300 ■ | 350 ■ 400 ■ | 450 ■ | 500 ■ | 550 ■ |                          ETAP 1 UKOŃCZONY

600 p. □ | 650 □ | 700 □ | 750 □ | 800 □ | 850 □ | 900 □ | 950 □ 1000 □ | 1050 □ | 1100 □ | 1150 □ |

Opublikowano

Dobry poradnik, ale jest jedno ale ;) Navicat to program, a MySQL to zupełnie coś innego. Ty opisałeś jak się podłączyć do czyjegoś MySQL za pomocą Navicata.. Nie każdy korzysta z Navicata. Ale poradnik dobry, gdybym z kimś tworzył serwer, przydałby się ;)

Opublikowano

Gratuluję. Napracowałeś się na darmo. Wystarczyło napisać, że trzeba odblokować te dwa porty, by ktoś inny mógł się zalogować. Reszta jest wiadoma.

Bo pisanie, że w polu "password" trzeba wpisać hasło to branie absolutnie wszystkich za idiotów.

Btw. Jak dla mnie poradniki są nie po to by 7-latek mógł zrobić serwer, tylko po to by osoby, które mają już ogólne pojęcie o jego funkcjonowaniu mogły sobie wzajemnie pokazać odkryte przez siebie nowe funkcje.

A ten poradnik wygląda jak dla 7-latka.

Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.

Opublikowano

Przydatny TuT...Zasługuje na podpięcie ;] Większość żółtodziobów ma z tym problem.

@UP

Człowieku...po to jest to forum. Jest coraz więcej nowych userów i jest coraz więcej takich pytań. Zważ na to, że nie wszyscy potrafią stworzyć serwer prywatny. Ja wiem że jesteś geniuszem z IQ równemu lodówce, ale nie krytykuj. Gdybyś też był zielony, dziękowałbyś, że ten tut się pojawił. Autor się napracował. Uszanuj to ;)

Opublikowano

@Katafalk: O co ci chodzi?

Po pierwsze napisałem, że robię go z nudów, więc nie dziw się, że się rozpisałem (z reszta prawie wszystkie moje wypowiedzi są dłuższe. Czasem zdarzają się krótsze jak na przykład ta :D)

A po drugie opisałem wszystko dokładnie, żeby każdy mógł zrozumieć bo później pełno tematów niepotrzebnych, jak np. Witam... Może ktoś mi wytłumaczyć tego tutka? bla bla bla itd. itd :P

Sam często tłumacze innym tutoriale ze spisu tutków ;P (bez urazy dla tych co je tworzą).

Sorka za ten spam :(

To tyle ode mnie.

65994253024037513199.png
Opublikowano

Ja się z tym poradnikiem nie zgadzam bo jak ja bym miał się łączyć z kolegi navicatem to ja musze wpisać jego ip bez końcówki .100 i w tedy działa a z końcówką .100 jest błąd!

Opublikowano

@UP

Człowieku...po to jest to forum. Jest coraz więcej nowych userów i jest coraz więcej takich pytań. Zważ na to, że nie wszyscy potrafią stworzyć serwer prywatny. Ja wiem że jesteś geniuszem z IQ równemu lodówce, ale nie krytykuj. Gdybyś też był zielony, dziękowałbyś, że ten tut się pojawił. Autor się napracował. Uszanuj to ;)

Jakbyś nie zauważył - jeśli ktoś potrzebuje, żeby inna osoba miała dostęp do jego bazy mysql to sam potrafi się do niej dostać, tak? Co za tym idzie wie jak się zalogować, co i gdzie wpisać.

Jak to nazwałeś 'zielony' nic nie zrozumie z tego, póki nie nauczy się używać navicata, a gdy go pozna będą mu z tego przydatne tylko dwie informacje. W ogóle logiczne jest, że jeśli Navicat używa portu 3306 to trzeba go otworzyć, by ktoś z zewnątrz miał dostęp, a ip to już bardziej oczywiste być nie może.

Kwestię o lodówce pozostawię bez komentarza.

Ps. 90% graczy metin2 ma 7-15 lat wiec....

Wiem i ubolewam.

@Katafalk: O co ci chodzi?

Po pierwsze napisałem, że robię go z nudów, więc nie dziw się, że się rozpisałem (z reszta prawie wszystkie moje wypowiedzi są dłuższe. Czasem zdarzają się krótsze jak na przykład ta :D)

A po drugie opisałem wszystko dokładnie, żeby każdy mógł zrozumieć bo później pełno tematów niepotrzebnych, jak np. Witam... Może ktoś mi wytłumaczyć tego tutka? bla bla bla itd. itd :P

Sam często tłumacze innym tutoriale ze spisu tutków ;P (bez urazy dla tych co je tworzą).

Sorka za ten spam :(

To tyle ode mnie.

Chwała Tobie, że Ci się chce!

Ale Twój poradnik to ponad 2 tysiące znaków, z czego tylko te składające się na 'port 3306' i 'adres z hamachi' są ważne. Dobry poradnik to taki, który opisuje te najistotniejsze rzeczy, a pomija te oczywiste. Uwierz, że najważniejsze są konkrety.

Ja szanuję to, że się napracowałeś, ale w tym poradniku jest bardzo wiele zbędnych rzeczy.

Pozdrawiam i dziękuję za minusy, którymi nagradzacie moją szczerość.

Btw. Nie robią one na mnie żadnego wrażenia :).

Precyzja odpowiedzi zależy od precyzji pytania.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mój kolega ma taki błąd :

"2003-Can't connect to MySQL server on '5.52.66.100' (10060)"

Poradzi ktoś ? ;/ Proszę :(

Jeśli dalej szukasz pomocy to słuchaj twój kolega w navicacie powinien wpisać końcówke twojego hamachi nie .100 tylko twojego hamachi np5.111.111.43

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...