Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Da się odinstalować Windows 8?

marcinkloc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Na komputerze mam zainstalowanego Windowsa 7 i Windowsa 8. Przy starcie systemu, mam do wyboru oba systemy. Da się odinstalować Windowsa 8, aby od razy komputer wczytywał Windowsa 7?

Opublikowano

Oba systemy masz na innych partycjach? Jeśli tak sformatuj tą jedną na której jest Windows 8 (najlepiej z poziomu Linuxa bo nie wiem czy można to zrobić z poziomu Windows), a następnie usuń wpis związany z wyborem go prze uruchamianiu się komputera. Znajdź na dysku C: plik boot.ini (jest systemowy - może być ukryty). Usuń atrybut ReadOnly, otwórz (np. w notatniku) i znajdź sekcję [operating systems]. Masz tam multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=... Ty masz dwa takie wpisy, jeden jest błędny - usuń go i jeśli domyślnym systemem nie był ten właściwy, to popraw to w sekcji wyżej. Zapisz i zrestartuj.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Oba systemy masz na innych partycjach? Jeśli tak sformatuj tą jedną na której jest Windows 8 (najlepiej z poziomu Linuxa bo nie wiem czy można to zrobić z poziomu Windows), a następnie usuń wpis związany z wyborem go prze uruchamianiu się komputera. Znajdź na dysku C: plik boot.ini (jest systemowy - może być ukryty). Usuń atrybut ReadOnly, otwórz (np. w notatniku) i znajdź sekcję [operating systems]. Masz tam multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=... Ty masz dwa takie wpisy, jeden jest błędny - usuń go i jeśli domyślnym systemem nie był ten właściwy, to popraw to w sekcji wyżej. Zapisz i zrestartuj.

Wszystko ok do momentu usuwania jednego z Windows;ów z ekranu bootowania. Takie coś robiło się przy Windows XP. Teraz wystarczy wejść w:

1. prawym na mój komputer właściwości

2. Po lewej zaawansowane ustawienia systemu

3. 3 zakładka

4. ostatnia ramka (uruchamianie i przywracanie) (piszę z pamięci)

5. Klikasz ustawienia

6. i masz w pierwszej ramce do wyboru z rozwijanego menu domyślny system operacyjny, który będzie startował jeśli nic nie wybierzesz podczas wyświetlania boot screenu.

Pod tym masz jeszcze tick możesz wybrać czy ma się to okienko pojawiać czy nie jeśli zaznaczysz to się pojawi jeśli odznaczysz od razu uruchomi się domyślny system wybrany z rozwijanej listy.

Lub możesz też skrócić czas wyświetlania boot screenu do ilu sekund chcesz. Oczywiście na końcu wszystko musisz zatwierdzić ;)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Wszystko ok do momentu usuwania jednego z Windows;ów z ekranu bootowania. Takie coś robiło się przy Windows XP. Teraz wystarczy wejść w:

1. prawym na mój komputer właściwości

2. Po lewej zaawansowane ustawienia systemu

3. 3 zakładka

4. ostatnia ramka (uruchamianie i przywracanie) (piszę z pamięci)

5. Klikasz ustawienia

6. i masz w pierwszej ramce do wyboru z rozwijanego menu domyślny system operacyjny, który będzie startował jeśli nic nie wybierzesz podczas wyświetlania boot screenu.

Pod tym masz jeszcze tick możesz wybrać czy ma się to okienko pojawiać czy nie jeśli zaznaczysz to się pojawi jeśli odznaczysz od razu uruchomi się domyślny system wybrany z rozwijanej listy.

Lub możesz też skrócić czas wyświetlania boot screenu do ilu sekund chcesz. Oczywiście na końcu wszystko musisz zatwierdzić ;)

Zrobić to na Windowsie 8, czy 7?

Opublikowano

Nie ma to żadnego znaczenia bo na każdym jest tak samo.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Brawo za radę, jak przy okazji to jest dysk C to i pozbędzie się bootloaderem w katalogu boot.

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...