Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stworzenie gry

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Postanowiłem stworzyć jakąś grę. W przyszłości mogę na tym sporo zarobić, więc lepiej zacząć jak najwcześniej. Szukam programu do stworzenia gry 2D, 3D zostawię sobie na pózniej. Musi być bezpłatny, dobrze by było gdyby był z możliwością zastosowań komercyjnych (nie wykluczam że jak stworzę coś dobrego, wypuszczę to za symboliczną opłatę, ale na to się aktualnie nie zapowiada).

Wiem że stworzenie gry nie jest łatwe, do tego trzeba ekipy itd, ale nikt mi nie zabroni eksperymentować i tworzyć coś dla siebie lub wypuszczać za darmo do internetu.

Opublikowano

Dołączam się do pytania, też chciałbym stworzyć jakąś gierkę, 2D później lepsze :).

Jano jakbyś chcial napisz PW możemy zrobić razem.

Słyszałem coś o RPGmaker ale nwm czy to dobre

Jak na razie pobieram FPS Creator Free. Gigantycznych możliwości nie ma ale można bez znajomości programowania stworzyć własnego FPS'a. Mam zamiar stworzyć coś dla beki, bo na tym raczej nic nie zarobię.

Opublikowano

RPG Maker nie jest darmowy moi drodzy. : )

A jak się nie nauczycie programować, to na gotowych skryptach

i gotowych "darmowych silnikach" nic nie zarobicie i nic porządnego nie zarobicie.

Polecam sobie odpalić jakąś serie poradników programowania, stworzyć autorski silnik lub wydać spore dolary na

zakup czyjegoś silnika (np. Unity3D (polecam)) i zacząć tworzyć.

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Weteran
Opublikowano

Żaden dobry silnik nie jest w pełni darmowy do komercyjnych zastosowań, a bez znajomości programowania, nawet nie uda ci się stworzyć gry, którą dałoby się sprzedać.

Opublikowano

Mówi, że się chce pobawić, a wy piszecie, że gówno zrobi :D

Sam się kiedyś tym interesowałem trochę. CryEngine ogarnij, RPG Maker tak samo. GameMaker, Unity, FPS Creator Free, Game Editor, Adventure Game Studio.

Pooglądaj poradniki, poczytaj trochę na internetku - może coś z tego będzie, powodzonka xD

Opublikowano

Jak na razie szukam darmowego silnika na którym da się cokolwiek zarobić. Programowanie to co innego, w tym temacie o tym nie mówimy. Wiem że jakaś firma zrobiła jakąś grę na darmowym silniku i nawet na tym coś zarobili.

Edit

Aczkolwiek mam wrażenie że bez ekipy dobrej gry nie zrobię, dlatego najlepiej coś do stworzenia gry 2d. Tam żadnego dubbingu nie trzeba.

Opublikowano

Zależy czy potrafisz w ogóle programować a jak tak to w czym, bo bez tego ani rusz :)

Zasadniczy problem jest taki że w ogóle. Ale i tak najpierw potrzebny silnik.

P.S

Ten silnik co tą grę zrobili to darmowa wersja silnika id Tech.

Opublikowano

To zasadniczo polecam ci się najpierw nauczyć jakiegoś jezyka sam zaczołem się uczyć np c# na początek .

a tak do tematu to może torque 2d open source? ;d

Opublikowano

To zasadniczo polecam ci się najpierw nauczyć jakiegoś jezyka sam zaczołem się uczyć np c# na początek .

a tak do tematu to może torque 2d open source? ;d

Ale np. nauczę się tego c# a potem się okaże że ten silnik wymaga javy (podaję przykład) i będę musiał na nowo się uczyć.

Opublikowano

Nie na nowo, każdy jezyk jest do siebie podobny jedynie dokomentacje są różne, szybko można się przedstawić z jezyka na inny jezyk.

a tak ps takie silniki w 90% są napisane w c#,c++,html5,javascript jeśli chodzi o 2d

Opublikowano

Zasadniczy problem jest taki że w ogóle. Ale i tak najpierw potrzebny silnik.

P.S

Ten silnik co tą grę zrobili to darmowa wersja silnika id Tech.

Nie najpierw silnik, tylko najpierw programowanie.

Na początek polecam C# ew. C++.

Potem sobie znajdziesz silnik, bo na razie co z tego,

że będziesz go miał jak gunwo zrobisz?

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Nie na nowo, każdy jezyk jest do siebie podobny jedynie dokomentacje są różne, szybko można się przedstawić z jezyka na inny jezyk.

a tak ps takie silniki w 90% są napisane w c#,c++,html5,javascript jeśli chodzi o 2d

To chyba faktycznie się za to wezmę, może ten c#.

Opublikowano

C#

- dobry wybór :D

Mój PC:

Opublikowano

takie gry to bez przyszlosci, tak dla zabawy dla pozadnej gry trzeba ogromny team:)

No wiadomo, kokosów na tym nie zbiję, ale np. zrobię dobrą grę, i wystawię ją za 5 zł. Kupi ją np. 100 osób i już mam 500zł.

Tylko teraz rodzi się pytanie - gdzie ja mam tym c# programować? Wiem że trzeba jakiegoś Visuala c#. Tylko w tym poradniku co znalazłem jest wersja 2005. Pobrałem 2013 a ten mi mówi że explorera 10 nie mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...