Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Tablet graficzny - wybór

Xshiq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Rozważam zakup jakiegoś tabletu graficznego. Jestem początkujący jeśli o grafikę chodzi, ale chcę jakoś zacząć i mieć już jak "tworzyć". Zastanawiałem się nad takimi:
Wacom INTUOS5 Touch L (1.400zł)
Wacom INTUOS5 Touch S (918zł)
Wacom Intuos5 M (1124zł)
Wacom Intuos5 S Touch (839zł)
Wacom Bamboo (polecacie jakieś? są tanie i nie wiem który mógłby być optymalny jak na taką małą cenę)

Kompletnie nie ogarniam czym się różnią, jeśli chodzi o L, S, M. Wiem co to znaczy, ale tutaj odpowiada to za rozdzielczość ekranu, wymiary? Widzę że są niekiedy rozmiary A6, A5 i A4. Z mojego punktu widzenia wynika, że A5 jest bardziej odpowiedni, bo nie za mały. Co byście poradzili początkującemu, który nie miał styczności z tabletami? Bo nie wiem czy mi się one spodobają, a nie chcę wydawać pieniędzy w błoto. :) Prosiłbym żeby ktoś mi objaśnił te dziwne nazewnictwo etc. Dodam, że mam monitor około 23 cali, a gdzieś czytałem, że rozmiar tabletu musi być jakoś proporcjonalnie, by jednakowo wychodziło na ekranie. Jeśli macie jakieś pytanie to piszcie, a odpowiem, bo zdaję sobie sprawę z tego, że mogłem nie napisać jakiejś pomocnej dla was informacji.

PS: Czy wy też korzystacie z takich tabletów czy w pełni wystarcza wam PC'towy PS? ;)

Tutaj macie kilka linków jakie patrzyłem:

Opublikowano

Osobiście uważam że kupowanie tabletu od Wacom z serii INTUOS5 to z leksza przesada - ja na początek, dopiero od tygodnia - jestem posiadaczem tabletu graficznego Wacom Bamboo Fun Pen & Touch A6 (Cena 350 zł.)
Te rozmiary A6 itd. to rozmiary obszaru roboczego - czyli to na czym faktycznie działa "długopis" oraz ma funkcje TouchPad-a.
L,S,M to same w sobie rozmiary:
L - Large
M - Medium
S - Small
A na początek uważam że właśnie wypłacenie ponad 1 tyś. zł. na tablet graficzny do tego nie znając tego perfekcyjnie - to właśnie wyrzucenie kasy w błoto.
Ale jak to się mówi - kto bogatemu zabroni?
No i przede wszystkim - to czy Ci się spodoba ogólnie Painting/Drawning.
A co do skalowania...nie wiem jak to było kiedyś - ale teraz to działa tak że każdy tablet nawet te jedne z mniejszych idealnie odwzorowują to co się robi na nich, rzucają nam na ekran monitora.
Pamiętaj że rozmiary podane tabletu to nie obszar roboczy - obszar roboczy to takie wyznaczony punktami na tablecie obszar na którym faktycznie coś możemy robić.

PC-towy PS właśnie służy do rysowania - choć są też inne programy specjalnie stworzone do tego, ale osobiście uważam że PS spełnia wszystkie wymagane funkcje a ma ich nawet więcej, jeśli by Cię interesowało
to takimi programami są m.in:
Corel Draw
Corel Painter X3
PainTool SAI - bardzo ubogi program do rysowania Mangi, anime i ogólnie prostych rysunków.

Co do tabletów...ze względu na informatyczny bełkot którym się posługuję - nie będę ich opisywał ale w skrócie mówiąc:
Jeśli nie wiesz czy nadajesz się do tego, czy chcesz właśnie to robić w życiu czy jako hobby, czy Ci się to spodoba itd.
To na początek coś tańszego z serii Bamboo polecam, oczywiście też od Wacom - mają jedne z najlepszych tabletów, jak nie najlepszych :)

5gubmKI.png

Opublikowano

Zacznijmy od tego ile kasy chcesz na taki sprzęt przeznaczyć? No i jakie zastosowanie miałby mieć ten tablet, digital painting czy projekty stron internetowych/logo/etc? Ja osobiście posiadam Wacom Bamboo3 Pen A6 (za 200zł można go kupić) i nie narzekam, spełnia swoją role i jak na razie wystarcza mi. Ogólnie intuos5 jest już profesjonalnym sprzętem a różni się od bamboo tym że ma 2048 poziomów nacisku (bamboo ma tylko 1024) i więcej guzików funkcyjnych. Ten mój bamboo za 200zł nie posiada żadnych, ale nie uznałbym tego za wadę, po prostu jak tablet posiada te klawisze to do klawiatury lewą ręką nie trzeba sięgać, ale to kwestia przyzwyczajenia.

Te 1024 poziomów nacisków co do projektowania layoutów/logo czy robienia sygnatur spokojnie mi starcza do digital paintingu dla początkującego też się sprawdzi, jednak jak już się jest sprawnym rysownikiem to można poczuć lekki dyskomfort, ponoć na intuos'ie jest takie czucie że na kartce z papieru się podobnie rysuje :)

Dodam, że mam monitor około 23 cali, a gdzieś czytałem, że rozmiar tabletu musi być jakoś proporcjonalnie, by jednakowo wychodziło na ekranie. Jeśli macie jakieś pytanie to piszcie, a odpowiem, bo zdaję sobie sprawę z tego, że mogłem nie napisać jakiejś pomocnej dla was informacji.

Dzięki sterownikom można ustalić pole robocze tabletu, więc nie ma problemu z tym.

Dużo grafików korzysta z myszki i klawiatury, to tylko kwestia przyzwyczajenia i gustu, niektórym lepiej się pracuje na tablecie innym na myszce.

NE8h1XT.png

Opublikowano

[...]

Pamiętaj że rozmiary podane tablet to nie obszar roboczy - obszar roboczy to takie wyznaczony punktami na tablecie obszar na którym faktycznie coś możemy robić.

PC-towy PS właśnie służy do rysowania - choć są też inne programy specjalnie stworzone do tego, ale osobiście uważam że PS spełnia wszystkie wymagane funkcje a ma ich nawet więcej, jeśli by Cię interesowało

to takimi programami są m.in:

Corel Draw

Corel Painter X3

PainTool SAI - bardzo ubogi program do rysowania Mangi, anime i ogólnie prostych rysunków.

[...]

Czyli na całym ekranie w tablecie rysować nie możemy? Bo rozumiem, że wymiary biorą pod uwagę obramowanie i np. miejsce na przyciski. Interesuje mnie nie za mały ekran, bo coś na nim muszę zmieścić. :D

Jeśli chodzi o rysowanie w programie komputerowym, to kwestia myszki. Myślę, że łatwiej jest takim "piórem" niż myszką, bo wiadomo jak to z nią jest. Po kupnie któregoś tabletu można za darmo pobrać Adobe Photoshop Elements 10 (lub 11?), Corel Painter SketchPad lub Autodesk Sketchbook Express 2011. Także co byłoby tutaj lepszym wyborem, jeśli chodzi o te trzy możliwości? Chodzi o proste rysowanie swoich konceptów lub bawienie się w lekkie przerabianie grafik. No i jeszcze jakbyś mógł napisać czym różni się Corel Draw od Corel Paintera X3 (wiem, że mogę sprawdzić, ale jestem ciemny i latać po różnych stronach jest męczące).

Zacznijmy od tego ile kasy chcesz na taki sprzęt przeznaczyć? No i jakie zastosowanie miałby mieć ten tablet, digital painting czy projekty stron internetowych/logo/etc? Ja osobiście posiadam Wacom Bamboo3 Pen A6 (za 200zł można go kupić) i nie narzekam, spełnia swoją role i jak na razie wystarcza mi. Ogólnie intuos5 jest już profesjonalnym sprzętem a różni się od bamboo tym że ma 2048 poziomów nacisku (bamboo ma tylko 1024) i więcej guzików funkcyjnych. Ten mój bamboo za 200zł nie posiada żadnych, ale nie uznałbym tego za wadę, po prostu jak tablet posiada te klawisze to do klawiatury lewą ręką nie trzeba sięgać, ale to kwestia przyzwyczajenia.

Te 1024 poziomów nacisków co do projektowania layoutów/logo czy robienia sygnatur spokojnie mi starcza do digital paintingu dla początkującego też się sprawdzi, jednak jak już się jest sprawnym rysownikiem to można poczuć lekki dyskomfort, ponoć na intuos'ie jest takie czucie że na kartce z papieru się podobnie rysuje :)

[...]

Jeśli chodzi o fundusze to myślę, że do 1000zł, ale nie chcę za bardzo w ciemno. Na początek może być coś lekkiego, aby potem się przenieść na lepsze maszynki, zależy mi tylko by się nie zrazić opcjami i po prostu wziąć się za np. rysowanie, czyli szkic, a potem dokładanie kolorów (uproszczona wersja). Zastosowanie bardziej pod digital painting, bo projekty to już na komputerze można opracować, a nawet chyba taki tablet do paintingu chyba mógłby co nieco pomóc w projektach web. Co do intuos5 to wypisałem je, bo akurat one wyświetliły mi się na pierwszej stronie z tej firmy i spodobały mi się po części wyglądem, jak i charakterystyką.

Czyli polecacie coś od siebie na początek za max. 500zł od Wacom? Może być jakieś Bamboo, ale żeby dało się coś tworzyć (mini projekty, szkice w wysokiej rozdzielczości). I czy można mieszać rysunki z tabletu z PSem na kompie (na logikę wydaje mi się że tak)?

Opublikowano

Czyli na całym ekranie w tablecie rysować nie możemy? Bo rozumiem, że wymiary biorą pod uwagę obramowanie i np. miejsce na przyciski. Interesuje mnie nie za mały ekran, bo coś na nim muszę zmieścić. :D

Jeśli chodzi o rysowanie w programie komputerowym, to kwestia myszki. Myślę, że łatwiej jest takim "piórem" niż myszką, bo wiadomo jak to z nią jest. Po kupnie któregoś tabletu można za darmo pobrać Adobe Photoshop Elements 10 (lub 11?), Corel Painter SketchPad lub Autodesk Sketchbook Express 2011. Także co byłoby tutaj lepszym wyborem, jeśli chodzi o te trzy możliwości? Chodzi o proste rysowanie swoich konceptów lub bawienie się w lekkie przerabianie grafik. No i jeszcze jakbyś mógł napisać czym różni się Corel Draw od Corel Paintera X3 (wiem, że mogę sprawdzić, ale jestem ciemny i latać po różnych stronach jest męczące).

Hmm...Faktycznie po części jest to kwestia myszki - osobiście zszedł mi cały dzień zanim się przyzwyczaiłem do korzystaniu z tabletu zamiast myszki - a teraz posługuję się prawie tak dobrze tabletem jak myszką ;)

Co do rysowania na całym tablecie - to tak hmmm...jakby to wytłumaczyć...to akurat w przypadku tabletu z serii Bamboo - bo nie wiem jak jest z tabletami z ekranem LCD

Mamy tablet, ma on jakiś tam ten "obszar" na którym da się pracować, ale nie wykorzystujemy CAŁEJ powierzchni tabletu - jakaś tam idzie na te ExpresKey'e, na obudowę itd. - to jasne.

A sam obszar roboczy to miejsce wyznaczone "punkcikami" na tablecie, ta grafika to przedstawi lepiej, mam nadzieje że zauważysz takie szare/czarne kreseczki które wyznaczają ten obszar:

154166.jpg

To akurat jest ten sam tablet z którego ja korzystam ^_^ :D

I tak, faktycznie - po kupieniu chociaż takiego taniego tabletu graficznego jak mój: Wacom Bamboo Fun Pen & Touch w pakiecie miałem dostęp do 2 programów:

Adobe Photoshop Elements 11 oraz o ile pamiętam do SketchBook'a

A różnica między programami Corel Draw Graphics Suite X6 a Corelem Painterem X3 jest przede wszystkim ich przeznaczenie.

Corel Draw służy raczej do projektowania "jako tako" stron, ubrań, rysowania modeli samochodów itd. ogólnie grafika koncepcyjna ale nie taka którą możemy stworzyć w Painterze.

Painter służy typowo do grafiki koncepcyjnej takiej jaką widujemy przy tworzeniu gier, landscape-u (zapomniałem jak to się tłumaczy xD).

Tutaj masz przykładowe galerie,

Dla Corel-a Draw'a:

http://www.corel.com/corel/product/index.jsp?pid=prod4260069&cid=catalog3610071&segid=7500019&storeKey=pl&languageCode=pl#tab5

A tutaj galeria dla Corel-a Paintera:

http://www.corel.com/corel/product/index.jsp?pid=prod5090087#tab3

Inaczej niżeli tymi galeriami nie potrafiłbym Ci pokazać różnicy między tymi programami - zapewne jest też różnica między funkcjami oraz narzędziami jakimi dysponują obydwa te programy.

Osobiście korzystam z Corel'a Paintera X3, Adobe Photoshop CC do prac - z czego po kilku godzinach pracy na tym i na tym przy pomocy tabletu - osobiście stwierdzam że bardziej się nadaje Photoshop.

Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia :)

5gubmKI.png

Opublikowano

To akurat jest ten sam tablet z którego ja korzystam ^_^ :D

I tak, faktycznie - po kupieniu chociaż takiego taniego tabletu graficznego jak mój: Wacom Bamboo Fun Pen & Touch w pakiecie miałem dostęp do 2 programów:

Adobe Photoshop Elements 11 oraz o ile pamiętam do SketchBook'a

A różnica między programami Corel Draw Graphics Suite X6 a Corelem Painterem X3 jest przede wszystkim ich przeznaczenie.

Corel Draw służy raczej do projektowania "jako tako" stron, ubrań, rysowania modeli samochodów itd. ogólnie grafika koncepcyjna ale nie taka którą możemy stworzyć w Painterze.

Painter służy typowo do grafiki koncepcyjnej takiej jaką widujemy przy tworzeniu gier, landscape-u (zapomniałem jak to się tłumaczy xD).

[...]

Osobiście korzystam z Corel'a Paintera X3, Adobe Photoshop CC do prac - z czego po kilku godzinach pracy na tym i na tym przy pomocy tabletu - osobiście stwierdzam że bardziej się nadaje Photoshop.

Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia :)

A jeśli miałbyś wybrać pomiędzy darmowym Adobe Photoshop Elements 10, Corel Painter SketchPad lub Autodesk Sketchbook Express 2011 (tylko jeden z tych), to co byś najbardziej wolał? MI zależy na rysowaniu własnej grafiki, ale także jakieś loga (np. forumowe), mogą być małe ikony lub duże postacie.

Z tego co się orientuje to twój tablet schodzi po +700zł, więc nie wiem czy się opłaca, bo za niewiele większą cenę (+800-900zł) są już Intuosy5, chyba że ja źle szukam. Ale patrząc na stronie producenta to dodają do niego "Adobe Photoshop Elements oraz ArtRage; Fun M zawiera także program Corel Painter Essentials", więc ubogo nie ma. U intuos5 trzeba już wybrać i zastanowić się nad jednym.

Co do wyboru pomiędzy Painterem a Draw'em, to bardziej jednak wybrałbym Paintera. Jednak on bardziej się nadaje do ręcznego rysowania, tylko że X3 nie ma w zestawie, są starsze wersje.

Nadal myślę nad tanią alternatywą... Bo nie ma chyba co liczyć na dobry tablet z Photoshopem i Painterem + formatu A5 (czyli chyba medium) za mniej niż 500zł co by długo służył? :) Bo zależy mi na możliwościach rysunku i wydajności (czy 1024 poziomy nacisku to nie wada? gdy można mieć łatwo 2x więcej)...

Opublikowano

Można powiedzieć że Photoshop jest na równi z Painterem :) Co do tabletu to ja na twoim miejscu kupiłbym Wacom Intuos5 M Touch (1400zł), nie ma co zastanawiać się nad oprogramowaniem, jak nie masz zamiaru sprzedawać swoich prac.

NE8h1XT.png

Opublikowano

1.Wacom INTUOS5 Touch M (lub L) ma swój własny wyświetlacz? Bo tak patrzyłem na niego w użyciu i po nim ktoś rysował, a patrzył się na monitor komputera. Więc jeśli bym chciał narysować coś z dala od komputera (bez połączenie z nim, tylko ja i tablet), to nie zadziała?

2. Jest jakaś tańsza, dobra alternatywa dla ww tabletu?

3. W zestawie z tabletem lub programem do niego są już jakieś pędzle czy inne materiały?

4. Konkretnie to myślałem już na tym modelem: http://intuos5.wacom.pl/

Wacom Intuos5 Touch L w cenie M (50zł droższy). Niby jest promocja 400zł taniej, ale nie wiem do kiedy będzie trwała. Chcę aby tablet starczył mi na lata. :)

Opublikowano

1. To nie jest tablet LCD, jak chcesz taki lcd to Wacom Cintiq najlepiej, ale takie chodzą po 1,5tyś++. Intuos to zwykły tablet graficzny, patrzysz na monitor rysujesz na tablecie, na początku było mi ciężko się przyzwyczaić, ale to kwestia czasu, po prostu machasz piórkiem i widzisz kursor na monitorze, to nie takie trudne :D

2.Raczej nie, ale poszukaj na sklepach internetowych allegro etc. to na pewno w trochę niższej cenie znajdziesz

3.Każdy program zawiera podstawowy zestaw pędzli, można na pewno dodawać w lepszych programach takich jak Photoshop/Painter i tworzyć własne kolekcje.

4.Jak jest promocja to bierz większy 50zł to nie dużo :) a co do Intousa to porządny tablet na pewno starczy na długo. Tylko rysiki trzeba do niego wymieniać, bo ponoć szybko się kończą. W zestawie pudełkowym chyba z 5 dostajesz na początek, każdy to inny rodzaj z tego co się orientuje od miękkich po twarde.

NE8h1XT.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wracam z nową porcją pytań. :)

Teraz rozmyślam nad rzeczywistym kupnie taniego modelu, a mianowicie zastanawiam się pomiędzy:

Wacom Intuos Pen S (A6) (CTL-480S-RUPL)

a

Wacom Intuos Pen&Touch S (A6) (CTH-480S-RUPL)

https://sklep.wacom.pl/?page=sprodukt&znajdz=WACCTH480S+WACCTL480+WACCTH680S+WACCTH480S+WACPTH651S

Różnią się tym, że jeden ma funkcje Touch. Czy ona ma znaczenie w normalnym funkcjonowaniu? Dużo daje jeśli chodzi o jakość i swobodę pracy czy da się bez tego żyć i się nie denerwować? Pierwszy kosztuje 250zł, a drugi 340zł, więc to kwestia 100zł, ale chcę po prostu poćwiczyć na początek i się sprawdzić, więc nie jestem pewien czy przyda mi się ta zmiana.

Po drugie jaka jest różnica pomiędzy tańszymi tabletami z serii Bamboo i Intuos? Ogólnie to wiem, że droższe intuosy są lepsze, a jak to jest z tańszymi wersjami? Różnice wyglądu znam, ale jak to się ma do parametrów?

Po trzecie A6, to czasem nie jest takie niby 5 cm (cyfra z kosmosu) w jedną stronę i tyle z rysowania? Bo na zwykłej kartce to tyle co nic.

Na zachętę będą lajki, a z całym sercem nagradzam wypociny. ^_^

Opublikowano

Jeśli chodzi o różnice między Bamboosami a Intousami, to nie wiem, ale na dzień dzisiejszy kupiłbym jednak Intousa ;-) (posiada pare ciekawych nowości)

Co do Touch'a, to dla mnie tej funkcji mogłoby nie być. Jeżeli będziesz go używał do rysowania, to w programie jest to zbędna funkcja. Używając jako myszka (touchpad) jest dość nie wygodny.

Jest to funkcja przeznaczona do jakiś prezentacji, pokazów zdjęć itp. bo ułatwia poruszanie sie po interface'ie systamu. Jeżeli masz zamiar rysować i kożystać z pióra, to funkcja jest naprawde zbędna.

Pozdr.

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

Co do wielkości...rozmiary tabletu tak jak tam są napisane to jakieś 21x18 cm tak + -
Lecz pamiętaj że rozmiar faktycznego "Pola roboczego" tam gdzie działa piórko i Touch - jest mniejszy - jest to jakieś 15x10 cm.

Osobiście używam funkcje "Touch" jedynie do obracania obrazków i całych projektów jeśli robię to w Photoshopie - przydaje się w trakcie rysowania czasami :P
Gdzie na twoim miejscu skusiłbym się na tą tańszą wersje Intuosa za 269 zł. ponieważ w momencie jak Ja kupowałem tablet był albo Intuos Pro albo Bamboo.
Gdzie pamiętaj - tłumaczę to już po raz któryś:
Pole robocze odzwierciedla TWÓJ monitor - czyli np. moje kilkadziesiąt cali jest odzwierciedlanych na tych parunastu centymetrach.
Działa to zawsze tak samo, obojętnie jaki tablet ;)

5gubmKI.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...