Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Tablet graficzny!

WebMasters

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim, a zwłaszcza MGT :D

Myślę, że osiągnąłem już dosyć spory etap jeżeli chodzi o grafikę, a następnym etapem jaki sobie wziąłem za cel to zakup tabletu graficznego.

I otóż kolega chce mi sprzedać ten:

http://tablica.pl/oferta/tablet-graficzny-wacom-bamboo-a5-ID3sshB.html

Jednakże mam co do niego wątpliwości odnośnie jego stanu i czy taka cena 210 zł za niego to dobra cena. Boję się również ponieważ ten kolega chce mi wysłać to poprzez kuriera z zapłatą przy odbiorze, jednakże wczoraj nasłuchałem się tyle o tej tablicy w telewizorze, że...

No i rzecz w tym, czy kupić tego czy A6 (bo A5 nigdzie nie widziałem) WACOM nowego za 260 zł ok.?

Jak Wredna, czy Atcama wejdziesz w ten temat to proszę podaj swój model ;D

Opublikowano

Ja posiadam Wacom Bamboo Pen A6 (CTL-470K PL) i spisuje się znakomicie, chodź bardziej do Digital paintingu się nadaje to można też nim projektować layouty i loga, ale w robieniu tego typu rzeczy lepiej pracuje mi się ze zwykłą myszką, to bardziej kwestia gustu i przyzwyczajenia :) Jeśli masz już coś kupować to nowe, używane są zazwyczaj ostro porysowane i gorzej się z nich korzysta.

bamboo A6 219zł:

https://sklep.wacom.pl/?page=produkt&show_id=WACCTL470KPL&cat=dys&sid=h6q0fktlc6eiscbu6otlc63v84&sid=h6q0fktlc6eiscbu6otlc63v84

Nowa wersja intuos, trochę droższa, ale jak dla mnie wygląda lepiej:

http://graficzne.pl/index.php?p3053,tablet-piorkowy-wacom-intuos-pen-s-ctl-480s-bitdefender-gratis

Ten tablet kolegi to ze starej generacji jest >_> nie warto hajs w niego inwestować

NE8h1XT.png

Opublikowano

Touch ma funkcje dotykowe, w sumie może do przybliżania się przydać, ale ten sam efekt ma się w większości programów pod skrótem Z+click i przesunięcie piórkiem(Na pewno w Photoshopie CS5+ jest).

NE8h1XT.png

Opublikowano

Czyli jeżeli mam PS CS6 nie opłaca się touch kupować? ;D

'+' w sensie że wszystkie wersje z tą i następne czyli CS6 też CC też, na wcześniejszych wersjach PS'a nie wiem, bo nie testowałem.

NE8h1XT.png

Opublikowano
Ja mam Bamboo Pen & Touch i szczeże...

Jeżeli nie prowadzisz żadnych prazentacji multimed., pokazów zdjęć itp. to kompletnie się to nie opłaca. Funkcja dotykowa, używana jako zwykły TouchPad, jest dość nie wygodna,

Pomaga jedynie nieco w przemieszczaniu się po interface'ie systemu, poprzez odpowiednie pociągnięcia.

W Programie graficznym wg. mnie, nie jest przydatna, ponieważ gdy funkcja jest włączona, ręką zakłucasz pracę pióra.. (chyba że posiadasz rękawiczke "Smudge guard")

A nie warto tracić czasu na ciągły ON/OFF funkci, przy każdym zbliżeniu.

Lecz do Pen & Touch dostajesz pióro z wbudowaną gumką, co mi się bardzo przydaje... oczywiście możesz dokupić pen (ale to bez sensu).

Pozdr.;-)

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

Kiedyś naczytałem się dużo o Wacom Bambo Pen 3 i nie widziałem wielu negatywnych opinii (chyba wcale nie widziałem), ale pozytywów było mnóstwo. Sam planuję kupić ten tablet.

Opublikowano

Każdy Wacom jest genialny. Mam bamboo i chwalę sobie, leci już chyba trzeci czy czwarty rok i działa bez zarzutów. A co do wielkości, to tak czy siak w ustawieniach skalujesz go sobie pod monitor, żeby gdy zbliżamy się piórem do końca tabletu, myszka również była przy końcu monitora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...