Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop z i5 czy z i7 ?

KristoferPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zastanawiam się nad kupnem laptopa!

Lenovo y580 z 8 gb ram!

http://allegro.pl/laptop-lenovo-y580a-i5-8gb-1tb-gtx660m-160zl-i3523474584.html

Lecz... hmm mam do inwestycji ok. 3tys. zł

Więc nie wiem czy kupować z i5 czy i7.

Lapptop będzie do "grania" jeśli taki może być .

Nie wiem słyszałem ,ze i7 strasznie sie grzeją !

Zostawiam wam do dyskusji pozdrawiam

sygnanampc2.png

Opublikowano

Do grania i5 spokojnie starczy.... Dlaczego? Bo mało która gra jest zoptymalizowana do tego aby obsłużyć 4 rdzenie. i5 posiada dwa rdzenie + 4 wątki i do gier jest lepsza.

A co do i7 ilość rdzeni ppff żadna gra ich nie wykorzysta (są wyjątki jak BF czy GTA). i7 polecam osobom, które pracują z programami takimi jak adobe premiere, Sony Vegas, photoshop czy inne programy gdzie w trakcie obróbki musi być wszystko nakładane w czasie rzeczywistym. A w trakcie renderingu np. filmu, który ma 1h w 1080p i7 nada się świetnie.

i5 = gry

i7 = praca.

@edit:

Procek może mieć i 50 rdzeni ale to nic nie zmieni jeśli gra nie będzie zoptymalizowana do ich wykorzystania.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

@UP

To tak jak i3 vs i5, jest ogromna różnica w tych dwóch fizycznych rdzeniach. i7 w lapkach to 4 rdzenie 4HT, jeśli o dekstopowe chodzi to jest to 4/8 więc faktycznie tylko do renderu etc.

Co do samego lapka, tu znalazłem tani:

http://allegro.pl/laptop-do-gier-y580-i7-8gb-640gb-gtx660-2gb-ddr3-i3516146289.html

Opublikowano

Do grania i5 spokojnie starczy.... Dlaczego? Bo mało która gra jest zoptymalizowana do tego aby obsłużyć 4 rdzenie. i5 posiada dwa rdzenie + 4 wątki i do gier jest lepsza.

A co do i7 ilość rdzeni ppff żadna gra ich nie wykorzysta. i7 polecam osobom, które pracują z programami takimi jak adobe premiere, Sony Vegas, photoshop czy inne programy gdzie w trakcie obróbki musi byś wszystko nakładane w czasie rzeczywistym. A w trakcie renderingu np. filmu, który ma 1h w 1080p i7 nada się świetnie.

i5 = gry

i7 = praca.

Teraz wychodzi coraz więcej tytułów korzystających z 4 rdzeni. Tu nie chodzi o 8 wątków (HT) tylko właśnie jajca fizyczne, których w i5 brakuje.

@:F

Opublikowano

Ale jeśli będę np. chciał nagrać jakiś filmik na i5 to rendering tego filmiku będzie o wiele dłuższy niż na i7 ? czy tu jest kwestia 5-10min ?

sygnanampc2.png

Opublikowano

Z tego co słyszałem to w laptopach jest inaczej niż w pc. Tam procesor odgrywa większą role. Bo np. przy procesorze 2rdzeniowym karta nie wykorzystuje swojego potencjału, a przy 4 wygląda to znacznie lepiej. Coś takiego xD

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...