Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem 'Jeden z dysków wymaga sprawdzenia'

Katseu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam dosyć nietypowy problem.

Podczas włączania komputera wyskakuje mi okienko "Jeden z dysków wymaga sprawdzenia", bla bla bla, itp. Żeby to wyłączyć trzeba kliknąć jakiś klawisz na klawie i normalnie się odpala komputer. Jednak wejście od klawiatury, i myszki zarazem, mi się zepsuło. Kupiłem myszkę z innym wejściem - działa i klawiaturę z wejściem USB, także działa. Jednak nie wyskakuje mi ten napis "Żeby zakończyć wciśnij jakiś przycisk na klawiaturze". Jakby mi tej klawiatury nie czytało. Sprawdzanie nie zajmuje dużo czasu, raptem 10-15 sekund. Sprawdzało mi dotychczas tylko jeden dysk - C. Od wczoraj zaczyna mi sprawdzać także drugi dysk - E - ni stąd, ni zowąd. Nic nie instalowałem, nic nie odinstalowywałem. Czekanie, aż sprawdzi drugi dysk, jest dosyć długie, bo zajmuje ponad 15 minut .. Po odpaleniu komputera wszystko chodzi wolno. Strony internetowe ładują się z minutę. Czekanie jest dość frustrujące. Gdy sprawdzało jeden dysk to wszystko chodziło jak marzenie. I tu rodzi się pytanie - czy można zrobić coś, by tego dysku (E) nie sprawdzało ? A jeżeli się nie da, to czy da się to jakoś ominąć ?

Proszę o pomoc - daję +

Z Góry Dziękuję.

Opublikowano

@UP Sekundą przede mną.

Dzieje się tak gdy np. Wyjmiesz wtyczkę z gniazdka i nie prawidłowo wyłączysz komputer/zamkniesz system.

I wtedy system sprawdza spójność danych. Uruchom cmd i wpisz komendę

CHKSDK

może pomoże.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

zrób plik tekstowy w notatniku , wpisz tam

chkdsk :LITERA_DYSKU /F
pause

zapisz jako plik z rozszeżeniem bat albo cmd i uruchom jako administrator

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

CODER_BEST sie pomylił zamiast

chkdsk

napisał

chksdk

to samo słowo widnieje na SS Katseu

napisz tak jak w 1 odpowiedzi napisał RobeM

i wtedy na pewno odnajdzie polecenie ;)

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Wpisałem "CHKDSK" i leci sprawdzanie, itp.

Zaraz zrobię reset i poinformuję czy zadziałało.

@EDIT:

Nadal jest tak samo, jak było ;/

Czekam na inne odpowiedzi.

Opublikowano

To tak - teoretycznie zadziałało, było to sprawdzanie jednak nadal wszystko wolno chodzi.

Mam teraz robić reset i potem znowu wpisać to "CHKDSK E: /F" ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...