Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw komputerowy do 1600zł

Qasolow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema
Ogólnie chciał bym pograć w crysis3 bf3 i takie tam gierki na średnich/wysokich detalach aktualnie na oku mam taki zestaw

• PŁYTA GŁÓWNA GIGABYTE GA-H61M-S1 OPIS
  • PROCESOR Intel Core i3, i3-3240, 4 x 3,4GHz (DWA RDZENIE FIZYCZNE + HT, 4 PROCESORY W SYSTEMIE),3MB, LGA1155, 32nm, BOX
  • CHŁODZENIE ORYGINALNY RADIATOR Z WENTYLATOREM INTELA
  • PAMIĘĆ 4GB/1333
  • DYSK TWARDY SATA2 1000GB 32MB CACHE
  • NAPĘD OPTYCZNY DWUWARSTWOWA NAGRYWARKA DVD X22 +/-
  • KARTA GRAFICZNA ATI Radeon HD7770 1GB DDR5 (128bit) (DirectX 11.1, OpenGl 4.2, Shader Model 5.0)
  • OBUDOWA ATX Z WYŚWIETLACZEM LCD (AUDIO I USB Z PRZODU OBUDOWY) Z ZASILACZEM 500W SILENT 12CM WOLNOOBROTOWY WENTYLATOR, BARDZO CICHA PRACA
  • KARTA MUZYCZNA ZINTEGROWANA 7.1 (8-KANAŁOWA)
  • KARTA SIECIOWA ZINTEGROWANA 10/100/1000

wyjdzie on mnie 1660zł chce się dowiedzieć co o nim sądzicie dobry/slaby oraz jakie zestawy wy proponujecie w tej cenie a jeśli można to nawet tańszy im taniej tym lepiej.:)

Za odp. z góry dziękuje.

Opublikowano

jako że słabo się znam chciał bym zapytać czym te zestawy się różnią mój z twoim? ;D tzn bo tak patrze cena praktycznie ta sama

dysk w moim 1tb w twoim 500gb grafika ta sama w moim nagrywarka w twoim nie ma procesor chyba ten sam ;D

Opublikowano

Po 1 to: http://stopgotowcom.pl/

Przeczytaj to :)

Po 2: Masz tu sprawdzony za zasilacz nie no-name i nie bomba :)

Po 3: Dysk w moim zestawie jest na Sata 3 a ,nie na sata 2. Jeżeli potrzebujesz 1tb dopłacasz 50zł i masz. I oczywiście jest sprawdzonej marki a nie kot w worku.

Po 4. Karta graficzna nie jest taka sama bo jest to wersja oc. Czyli fabrycznie podkręcona.

Po 5. Płyta w tym twoim gotowcu jest gorsza od tej mojej.

Po 6. W moim zestawie masz pamięci Patriota a nie jakieś gówno.

Po 7. W moim zestawie obudowa ma filtry przeciw kurzowe, 2 wentylatory 120mm i nie jest piecem kaflowym (czytaj jest przewiewna).

A i warto dorzucić do lepszej karty :) Wtedy będziesz grał na ultra :)

A i jeszcze to:

• PROCESOR Intel Core i3, i3-3240, 4 x 3,4GHz (DWA RDZENIE FIZYCZNE + HT, 4 PROCESORY W SYSTEMIE),3MB, LGA1155, 32nm, BOX

Ten procesor ma dwa rdzenie i głupotą jest pisać że ma 4x 3.4ghz

Opublikowano

ok dzięki za odp. w sumie to nie zależy mi na tym by mieć te 1tb poprostu chciałęm wiedzieć czym się różni :)pomyśle jeszcze nad tą kartą graficzną lookne testy i zabiore się do zakupu tylko nie wiem jak tam z gwarancją na tym techplanet

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/0opmYp/

Pentium G ok. 6-12% mniej wydajny ale gpu ktore jest klase wyzsze od gtx650ti/boost

Wyjdź z tym Piekarnikiem (Obudowa) i zamknij drzwi.Pentium nie dorówna I3. I3 ma 4 wątki a pentium ma 2. Nie opłaca się takiej dobrej karty to Pentium'a chyba ,że w najbliższym czasie będzie jakaś modernizacja. Przy tym procku np w bf3 będą bardzo duże spadki fps.

Monża złożyć jeszcze coś na amd. Było by teoretycznie taniej.

Opublikowano

tak więć który procesor się bardziej opłaca pentium czy raczej i3 ?

napewno 100zł zaoszczędze na dysku gdyż na allegro dysk 500gb seagate sataIII jest za 120zł ;p wiec +/- 80zł na + bd

odrazu mowie ze nawet jak by chłodzenie miało wyć to mnie to nie przeszkadza jestem przyzwyczajony do starego procka ;D

cena ma być jak najniższa a jakość jak najwyższa ;D ogólnie max to +/- 1600zł może być coś od amd bo z tego co widze tansze sa;D

Opublikowano

tak więć który procesor się bardziej opłaca pentium czy raczej i3 ?

I3.. Nie wiem co Wy tu piszecie ale jak Pentium może być na poziomie i3 ivy?

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

też mnie to dziwi ale skoro miał by byc na podobnym poziomie to wole zaoszczedzic na procku a wiecej wlozyc w grafike :)

Opublikowano

Żadna taka strona nie pokazuje wydajności. W rzeczywistości w miejscach procesorowych (gdzie wykorzystywane są 4 wątki) Pentium odstaje.

też mnie to dziwi ale skoro miał by byc na podobnym poziomie to wole zaoszczedzic na procku a wiecej wlozyc w grafike :)

Dla Gxxx(x) nic ponad 7770 bym nie wkładał, bo mocniejsze modele będą się nudzić.

Opublikowano

czyli najlepiej zostac przy i3? a coś z amd tanszego ? ;D

Phenom II + dobra płyta główna i chłodzenie. Jak wyrwiesz takie używki w zestawie za ~400-450zł, to wtedy można pomyśleć o AMD (ale i tak kręcenie to w tym wypadku byłby MUS, aby dogonić i3).

Opublikowano

Jak masz brać i3 to już lepiej używane i5, wyjdzie podobnie a wydajnościowo będzie dużo lepiej.

@Sweet.

Sam się gubisz w tym co piszesz... Już nie pamiętasz jak składałeś zestawy typu g2020 + 7850, a teraz tak nagle zmieniasz zdanie. Opłacalność 2 rdzeniowych ( nowych ) procesorów kończy się na g2030, potem już zamiast płacić 450zł za nowe i3, lepiej szukać używek i5.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

Tyle, że jak by na to nie patrzeć nowe i3 jest średnio opłacalne. Kupując używany procesor na gwarancji rozruchowej nic nie tracisz, a możesz zaoszczędzić jakieś 100zł. Za 50zł więcej od nowego i3 masz używane i5.

Jak masz brać i3 to już lepiej używane i5, wyjdzie podobnie a wydajnościowo będzie dużo lepiej.

@Sweet.

Sam się gubisz w tym co piszesz... Już nie pamiętasz jak składałeś zestawy typu g2020 + 7850, a teraz tak nagle zmieniasz zdanie. Opłacalność 2 rdzeniowych ( nowych ) procesorów kończy się na g2030, potem już zamiast płacić 450zł za nowe i3, lepiej szukać używek i5.

Zestawy G2020 + 7850 składałem pod konkretną osobę, która miała w określonym czasie zmodernizować sprzęt.
Opublikowano

Gdzie on tu napisał, że nic nie bd już wymieniał ? Druga sprawa, jak będzie chciał grać w nowe gry to i tak w przyszłości będzie musiał modernizować sprzęt.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...