Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System edukacji w Polsce.

DesoPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro coraz więcej tematów o szkole powstaje, co mi szkodzi też dodam coś od siebie...

Osobiście uważam, że system edukacji w Polsce mocno kuleje... Dlaczego?

Rok temu była afera o ograniczenie lekcji historii, tylko do jednej godziny w tygodniu w przeciągu całego roku szkolnego i tylko do pierwszych klas licealnych itp.

Potem rok temu też się okazało, że młodzież uczy się z przekłamanych książek w których np... To Polacy byli winni wybuchu drugiej wojny światowej i tym podobne bajery.

Teraz w tym roku, z kanonu lektur szkolnych wycofano Pana Tadeusza...

Sorry ale... W obecnym systemie edukacji, ogłupia się uczniów by w przyszłości byli takimi warzywami, wierzącymi w ślepo w obecne partie polityczne...

Osobiście ja edukacje zakończyłem parę lat temu, ale to inna historia... Ale to co się dzieje to woła o pomstę do nieba! Jak uczniowie mają uczyć się patriotyzmu, jeśli taki Pan Tadeusz jest wycofany z kanonu lektur a w jego miejsce, wejdzie zagraniczna lektura albo jakaś przekłamana?

Opublikowano

Trzeba zadbać w domu o edukację dzieciaków albo o swoją własną jak się jest starszym uczniem, ja sama widzę jaki poziom angielskiego jest teraz wprowadzony, to woła o pomstę do nieba. ;) Sama dzieciakom trochę rozszerzam i nie idę ściśle podręcznikiem. Wychowują sobie młodzież "roboczą", po co się uczyć, najlepiej ogłupiać społeczeństwo żeby nie zauważało,że wszystko się w tym kraju sypie...

Opublikowano

Tak wycofali Pana Tadeusza, a to pierwsza lektura którą będę omawiał w tym roku. Dobre info masz.

Opublikowano

Aż zasięgnęłam wiedzy wujka google,ale nie znalazł nic o wycofaniu Pana Tadeusza. Co jak co,ale tego to by raczej nie wycofali. Chociaż...skoro już chcieliby sobie wychowywać po swojemu. W tym kraju nic mnie już nie zdziwi. ;D

Opublikowano

Ja też będę w tym roku omawiać Pana Tadeusza, więc raczej książka nie została wycofana.

A co do tematu to system edukacji w Polsce jest beznadziejny.

Połowa rzeczy których nas uczą w szkole, a może nawet i więcej nie będzie w życiu do niczego potrzebna. Te rzeczy można by było zastąpić czymś bardziej przydatnym.

Mogliby też pozmieniać testy z polskiego (matura, test gimnazjalny), bo w tej chwili jest tak, że wszystko musi być zgodnie z kluczem, jeden wiersz ma kilka interpretacji, a w kluczu odpowiedzi tylko jedna z nich jest prawidłowa.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Ja również Pana Tadeusza będę mieć, więc coś się nie zgadza. Oczywiście te nauczanie w polsce trzeba poprawić bo uczą o bzdetach, a rzeczy które się przydadzą to ile z tego % ? 10-20% ?

Mógłbym się uczyć gdyby nie lektury, ponieważ gdy czytam to nic nie zapamiętuje z tego + marnuje czas. Rozumiem że trzeba czytać bo wtedy uczymy się nowych słów, jak się coś pisze itp. ale można to nadrobić np. na lekcji pani podaje słowa i trzeba wiedzieć co oznaczają. Gdyby tak było to mógłbym się uczyć.. Lektury dla mnie to przeszkoda. Tak czy siak system edukacji w polsce jest do dupy i wymaga poprawy.

W dodatku dodam, że niby za pare lat mają gimbazja usunąć :P Powracamy jak wtedy było czyli 8 klas

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Czytanie a podawanie słów to dwie różne rzeczy...akurat że lektury nie są potrzebne nikt mi nie wmówi, bo duża część uczniów gdyby nie lektury nie wiedziałaby jak książka wygląda. Miałam takich kolegów co w 3 gimnazjum czytali na głos to literowali słowa. Więc jak wycofają lektury to będzie najlepszy znak, że system upadł całkiem.

Opublikowano

Boże,albo pokolenie idiotów rośnie,albo coś ze mną nie tak ponieważ nie czytając lektur( nie chwalę się tym... ) płynnie czytam od 3 klasy podstawowej..

Mam tak jak @up2

Mogę przeczytać lekturę,powiedzmy że 300stron, zajmie mi to 2 dni, tylko co z tego skoro nie będę pamiętać już 90% po 1-2 dniach?

graphic.png

Opublikowano

Ktoś kiedyś powiedział, że wszystkie "dzieci" traktowane są tak jak reszta, trudno w to uwierzyć ale w Polsce zapomnieli o czymś tak banalnym, ale jednak bardzo istotnym jak ludzka kreatywność i różnorodność. Szkoła uczy niby tego co trzeba, jednak 3/4 z tego nie przyda Nam się w przyszłości ... Jeżeli chcesz coś osiągnąć musisz również wiele sam ze sobą pracować ...

Opublikowano

System edukacji jest zjebany i tyle. Mamy się uczyć wg klucza, blokują od samego początku kreatywnosc i myslenie po swojemu. Wszystko mamy robić wg SCHEMATU.

I tak właśnie jest. Dlatego pisanie matur itd. jest bez sensu, bo to nie sprawdza dokładnie naszej wiedzy.

Dobrze, że większość nauczycieli jest w miare normalna i pozwala np. na matematyce rozwiązać zadanie innym sposobem.

Wycofany z lektur obowiązkowych, ale nauczyciel ma prawo dać tą lekture do omawiania na lekcji.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Tyle się mówi o tym, że sześciolatków mają do szkół wysyłać. W technikach rozszerzone przedmioty, jakieś obowiązkowe matury. Niby lepsze, nowe podstawy programowe ale w rzeczywistości pustka :D Dlatego się ciesze że jestem ostatnim rocznikiem w starym systemie. ;)

Opublikowano

I tak właśnie jest. Dlatego pisanie matur itd. jest bez sensu, bo to nie sprawdza dokładnie naszej wiedzy.

Dobrze, że większość nauczycieli jest w miare normalna i pozwala np. na matematyce rozwiązać zadanie innym sposobem.

Wycofany z lektur obowiązkowych, ale nauczyciel ma prawo dać tą lekture do omawiania na lekcji.

Pozatym jest to bardzo ważna książka w polskiej literaturze. :)

Opublikowano

Jebane lewactwo. Na takim gimboforum dyskutować o systemie edukacji? Przecież dla tych gnoji najlepiej, jakby były same wolne lekcje.

System nauczania ten do 95 rocznika jest ok, nie wiem jak jest dalej. Może powinni trochę bardziej uczyć szukać informacji, niż klepać na pamięć.

I więcej fajnych lektur.

PS: jeśli ktokolwiek ma coś o tym, że w podręcznikach do historii było, że to Polacy byli winni wojnie, to bardzo ładnie proszę o link.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jebane lewactwo. Na takim gimboforum dyskutować o systemie edukacji? Przecież dla tych gnoji najlepiej, jakby były same wolne lekcje.

System nauczania ten do 95 rocznika jest ok, nie wiem jak jest dalej. Może powinni trochę bardziej uczyć szukać informacji, niż klepać na pamięć.

I więcej fajnych lektur.

PS: jeśli ktokolwiek ma coś o tym, że w podręcznikach do historii było, że to Polacy byli winni wojnie, to bardzo ładnie proszę o link.

Z tym się zgodzę. Jeszcze teraz śmieje się z tego co czeka rocznik 96 i w wzwyż na maturze... Np. na maturę z języka niemieckiego każdy będzie przygotowywał swoją pracę, którą ma zrobić w domu... To żart jest ? Jakiś gimbus pójdzie, kolega mu ją napisze, a on tylko obroni swoją pracę przed komisją? Nauczy się wszystkiego na blachę i zda?...A później ni be, nie me... Śmiechu warte. -.-. Ogólnie co do programu nauczania ja nie narzekam na ten stary. Mój rocznik raczej miał odpowiedni. Ten cyrk zaczął się parę lat temu. Sądzę, że to wynika z poziomu zdawalności matur, egzaminów itp. Nasze społeczeństwo jest głupsze, niż parę lat temu i coraz więcej osób nie kończy nawet szkoły.

9368_gold.png

Opublikowano

Z tym się zgodzę. Jeszcze teraz śmieje się z tego co czeka rocznik 96 i w wzwyż na maturze... Np. na maturę z języka niemieckiego każdy będzie przygotowywał swoją pracę, którą ma zrobić w domu... To żart jest ? Jakiś gimbus pójdzie, kolega mu ją napisze, a on tylko obroni swoją pracę przed komisją? Nauczy się wszystkiego na blachę i zda?...A później ni be, nie me... Śmiechu warte. -.-. Ogólnie co do programu nauczania ja nie narzekam na ten stary. Mój rocznik raczej miał odpowiedni. Ten cyrk zaczął się parę lat temu. Sądzę, że to wynika z poziomu zdawalności matur, egzaminów itp. Nasze społeczeństwo jest głupsze, niż parę lat temu i coraz więcej osób nie kończy nawet szkoły.

Co masz na myśli, że społeczeństwo jest głupsze? W każdej grupie wiekowej są głupie i mądre osoby. Ja jestem z rocznika 90' (Nie wiem czy to się liczy do Twojego "parę lat temu") i ze mną do szkoły chodziła masa baranów. Mógłbyś rozwinąć myśl?

Opublikowano

To jak kto się bezie uczył i rozwijał w dużej mierze zależy od rodziny, tej najbliższej. Ja na przykład mimo że dla wielu jestem zwykłym gimbem to głupi nie jestem. Średnią trzymam na poziomie całkiem wysokim, mam ambicje i żaden system nauczania nie przeszkodzi mi w rozwijaniu siebie. Jasne są przedmioty których nie lubię jak np. język niemiecki, czy biologia, ale uważam że to wina nauczycieli, którzy nie umieją ciekawie prowadzić lekcji. Historię lubię, WOS też, przedmioty ścisłe to dla mnie prościzna, ale to zasługa ojca i babci. Mama mnie nauczyła żeby wszystko robić systematycznie i nie uważam że każdy kto ma od 13 do 16 lat nie lubi szkoły. Jasne nie lubię siedzieć w niej po kilka godzin i wolałbym żeby uczono też rzeczy praktycznych, takie jak gotowania, reperowania rzeczy codziennego użytku, a nie uczyć nas o tym jak to mamy zinterpretować wiersz według podanego klucza. Co do tego że ograniczają historię to wiem, szkoda bo materiał kończy się na I WŚ i masa osób nie będzie wiedziała za dużo o powojennej Polsce i innych ważnych wydarzeniach z XX w. Co do lektur uważam, to nie mam zdania.

Opublikowano

Jak dla mnie to szkolnictwo w Polsce ogólnie jest chore. Uczymy się tego, co w 95% przypadków nie jest nam w ogóle do szczęścia potrzebne. Nie mówię, że osoby idące na jakiś kierunek (Przykładowo... Nie wiem, architekt?) to taka typowa geometria się mu przyda, ale jak w moim przypadku, że idę na medycynę, ona jest dla mnie kompletnie zbędna (Narzekam na geometrię, a to jedyny dział w matematyce, który lubię, ale nie to teraz chodzi). W Polsce uczymy się teorii, a nie praktyki. Zamiast nauczać sensownie, robią to na odpierdol.

Opublikowano

Pan Tadeusz został wycofany z lektur gimbusów. W szkołach ponadgimnazjalnych jest on lekturą obowiązkową. ;) I w sumie MEN dobrze zrobiło bo gimbusiarnia zazwyczaj nie rozumie takich tekstów. Sama będąc w gimnazjum nie potrafiłam nawet przebrnąć przez Syzyfowe Prace a jedyną lekturą, która w całości przeczytałam to Kamienie Na Szamiec. Także o Pana Tadeusza nie spijancie dup. Dodam że MEN dodało do lektur gimbusów kilka ciekawych lektur, które napewno chętniej się podejmą niż Pana Tadeusza, który ma bardzo trudną treść.

Opublikowano

Połowa rzeczy nauczana w szkole jest niepotrzebna, no ale trudno, że nie będę wiedział jak żyć, ważne, że wiem co to chlorek pierdoltasu!

A lektury? Może troszkę ważne, ale kończy się na tym, że z takiego "Stary człowiek i morze" zapamiętuje się, że ten staruszek nazwał jakąśtam rybę Kurwą ("ty kurwo!"). i prawie nic więcej :/

shoob.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...