Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Info] Starbound - czyli gra lepsza od Terrari

Gość kalka762

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Logostarbound.jpg

Jak pewnie większość osób wie (może jakieś 5%) niedługo wychodzi gra Starbound (akcji, science-fiction, platformówki, roguelike, sandbox).

Może na start filmik prezentujący grę, aby czytelnicy wiedzieli z czym mają do czynienia.

btw. ^^Gdy pierwszy raz zobaczyłem ten filmik, zakochałam się w tej grze.

A teraz krótki opis gry (może nie tyle krótki co wyczerpujący):

Starbound to ambitna gra eksploracyjna łącząca sandboxową platformówkę z silnie rozbudowanymi elementami strategicznymi. Jest to debiutancka produkcja niezależnego studia Chucklefish, założonego przez Tiyuri’ego, czyli jednego ze współtwórców kultowej Terrarii.*Podkreśliłem ten fragment na rzecz ludzi, którzy o tym nie wiedzą i mają z tym problem.

Akcja gry rozpoczyna się w momencie zniszczenia naszej planety przez nieznanego wroga. Sterowana przez gracza postać jest jednym z garstki ocalonych, którzy uciekli przed zagładą w kapsułach ratunkowych. Kilkoro z nich natyka się na opuszczoną oraz mocno zniszczoną stację kosmiczną i tak rozpoczynają się nasze przygody.

Starbound oferuje zarówno misje fabularne, jak i typowo sandboxową i niczym nieograniczoną eksplorację kosmosu. Sterowanie w grze przypomina tradycyjne dwuwymiarowe platformówki, ale sama gra oferuje znacznie więcej niż tylko zręcznościowe skakanie po planszach. Autorzy zaoferowali olbrzymią swobodę działań i gracze sami wybierają, które planety chcą odwiedzić. Co ciekawe, ich powierzchnia jest generowana proceduralnie. Kontrolujący to system decyduje nie tylko o kształcie terenu, ale również m.in. o pogodzie, grawitacji, poziomie trudności, roślinności oraz wyglądzie i zwyczajach lokalnych zwierząt. Dzięki temu każda lokacja oferuje coś nowego. Kluczową rolę odgrywa też zarządzanie stacją kosmiczną. W trakcie przygód odkryjemy sposoby jej naprawy, a potem rozbudowy. Nie obędzie się też bez zatrudnienia licznej załogi. Dzięki temu uruchomimy m.in. fabrykę pojazdów oraz laboratorium, gdzie badani będą schwytani wrogowie.

Gra umożliwia zabawę solo lub w kooperacji z kolegami. Nie zabrakło też trybów rywalizacji. Każda wygenerowana planeta ma własny unikalny kod, którym możemy podzielić się z całą społecznością graczy i tym samym umożliwić im eksplorację tego świata. Co ciekawe, istnieje też opcja uczynienia dowolnej planety naszym domem. Po dokonaniu tego przed graczami otwierają się zupełnie nowe możliwości, wśród których znajdziemy terramorfing powierzchni, wznoszenie struktur (np. centrum kontroli pogody) oraz sprowadzanie kolonizatorów w postaci poznanych wcześniej postaci. Oczywiście mieszkańcy naszej nowej ojczyzny mają własne potrzeby i nie zawahają się poprosić nas o pomoc w ich spełnieniu.

Cel napisania tematu:

Otóż napisałem ten temat, ponieważ wielu ludzi uważa/będzie uważać, że owa gra to nic nie warte gówno i nigdy nie pobije Terrari. Ależ oni wszyscy się mylą, bo ja też tak uważałem, ale dałem tej grze szansę. Teraz jestem tu aby przekonać część ludności aby z kolei dali jej także szanse. Dobra, dosyć gadania, przejdźmy do rzeczy:

10 powodów, dlaczego Starbound będzie lepszy od Terrari:

1. Fizyka gry - W Terrari trzeba skakać co każdy klocek, aby się na niego wspiąć. W Starboundzie natomiast postać będzie automatycznie wchodziła na klocki (w Terrari 1.2 to się zmieni)

2. Łatwe dołączanie do Multiplayer - W Terrari musimy monotonnie wpisywać IP pierwszego lepszego serweru, gdy zaczynamy grę, aby zobaczyć jak się gra przez internet. W Starboundzie natomiast będzie działać kopiuj - wklej oraz prawdopodobnie będzie istniała lista preferowanych serwerów oraz ulubionych. I jeszcze w Starboundzie gdy będziemy grać przez multi gra będzie zachowywała się normalnie a nie pierdyliant bugów jak to w Terrari bywa.

3. Budowanie - Budowa w Terrari jest bardzo uciążliwa - musimy ciągle skakać i machać tym młotem, burząc przy tym kawałki ścian. W Starboundzie natomiast będzie do dyspozycji narzędzie, dzięki któremu można budować swój dom z dystansu stojąc na ziemi, tak jak w filmiku.

4. Tworzenie postaci - W Terrari trzeba się męczyć przesuwając strzałeczką nie wiedząc przy tym jakie są kolory po stronach. Starbound będzie zaopatrzony w mniej wymagający sposób i wybór 1 spośród 6 ras postaci. [Na końcu - w BONUSACH - podany jest link do kreacji bohatera]

5. Niewyczerpalna losowość - Jest to rzecz, którą będzie się spotykać na każdym kroku gry. Czyli questy, tła planet, różne wielkości planet, same planety, bronie (ta sama broń będzie ustawiona w losowym kącie), wygląd NPC, imiona NPC (imion jest ponad 2000), losowość biomów, wielkości biomów, wyglądy tych samych gatunków potworów, same potwory itp. itd. ...

6. Niewyobrażalnie wielki świat do odkrycia - Czyli potwory i ich gatunki, planety, bossy, biomy itp. - tego wszystkiego jest tak wiele, że z pewnością nie zdołałbym tego opisać.

7. Wielkość mapy - W Terrari gra kończy się na oceanach. W Starboundzie świat i gra nie kończy się nigdy (tak jak w przypadku Minecrafta)

8. Historia postaci - W grze piszesz własną historię bohatera, poczynając od wyboru rasy.

9. Aktualizacje - Twórcy Starbounda obiecują, że gra będzie przez nich aktualizowana przez długi czas i nie będą to takie małe updaty, jak to w Terrari było i jest dotychczas.

10. Podróżowanie między planetami - W grze otrzymujemy swój statek, dzięki któremu będzie można podróżować w przestworzach kosmosu.

DATA PREMIERY:

Premiera gry odbędzie się na początku 2014 roku, natomiast beta gry w listopadzie br., choć nie jest to w 100% pewne.

BONUSY:

Oficjalna strona gry: http://playstarbound.com/

Polski portal gry: http://www.starboundhq.pl/

Kreator postaci: http://community.playstarbound.com/index.php?pages/charcreator/

Angielskie wiki: http://starbound.wikia.com/wiki/Starbound_Wiki

Polskie wiki: http://pl.starbound.wikia.com/wiki/Starbound_Wiki

Pre-Order/Beta: http://playstarbound.com/store/

RoadMap, czyli mapa postępu w tworzeniu gry: http://www.playstarbound.com/roadmap/

MOJE NADZIEJE:

Myślę, że cena gry na Steamie nie będzie przekraczać 15€

Myślę, że Starbound zyska swoich zwolenników - fanów Terrari, takich jak ja.

Myślę, że was przekonałem, tych, którzy wiedzieli o grze jak i tych, którzy nie mieli pojęcia, że owa produkcja istnieje.

I co najważniejsze: Mam nadzieję, że gra dołączy do MPCForum i zyska swoje podforum :):):) x3

PODSUMOWANIE I ZAKOŃCZENIE:

Starbound - jest to pierwsza i jedyna gra science-fiction, którą polubiłem/polubię.

Jeżeli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy, dopiszę do tematu, ale wątpie.

_________________________________________Nic dodać - Nic ująć___________________________________________

600510513.jpg185018953.jpgstarbound_santa_scene___wallpaper_by_zipDat-cross-section.pngStarboundSnap.jpg93lqo.jpg

Wikia-Visualization-Add-5.png1milparty.png

© by kalka762

Zakaz kopiowania jakichkolwiek fragmentów jak i całego tematu!

W temacie zostały wykorzystane informacje z filmów, stron internetowych, podstron, od osób znajomych.

Opublikowano

No tak, ale terraria to terraria, ma swój klimat, na pewno większość osób zostanie przy niej, ponadto wychodzi niedługo update 1.2 Ale masz racje, starbound jest lepszą grą, jest tu więcej możliwości exploringu, jak i samej przyjemności z grania. Bardzo ładnie to wszystko opisałeś, ale na pewno ta gra nie zastąpi terrari, poprostu będą dwoma innymi klimatycznymi gierkami. Ale lajk się należy :D

647041416238306889721.png

Opublikowano

Nie chodziło mi o to żeby nie grać w Terrarię czy oddalać od niej.

Opublikowano

Nie napisałbym osobiście, że gra jest lepsza, bo jeszcze nie wyszła. :)

Obiecanki to jedno, zobaczymy czy się spełnią.

Aczkolwiek tak, gra wydaję się ciekawa, jednak niektóre z powodów,

dlaczego Terraria jest rzekomo gorsza jest troszkę bezsensu.

Liczę na szybką premierę gry. :)

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Nie napisałbym osobiście, że gra jest lepsza, bo jeszcze nie wyszła. :)

Obiecanki to jedno, zobaczymy czy się spełnią.

Aczkolwiek tak, gra wydaję się ciekawa, jednak niektóre z powodów,

dlaczego Terraria jest rzekomo gorsza jest troszkę bezsensu.

Liczę na szybką premierę gry. :)

Czy taką szybką to ja nie wiem. Gra miała wyjść w grudniu 2012...

Opublikowano

Czy taką szybką to ja nie wiem. Gra miała wyjść w grudniu 2012...

Wiem, widzę developerzy sandboksów są z tego znani,

bo to nie pierwszy raz i nie pierwsza gra. :D

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Na cholere ten temat tutaj ? nie ma to nic wspolnego z terraria jest to zupełnie inna gra, inny klimat a jedyne co maja wspolnego to to ze obie gry to sandboxy oraz maja jednego kreatora [ pracownika ] wspolnego ? przeniescie to do dzialu "Inne MMORPG" swoja glupota robicie tylko spam i zamęt.

Swoja droga chce zobaczyć te "wieksze updaty" niz w terrari ... co do tych 10 powodow zupelnie idiotyczny pomysl bo jak mozna porownywac 2 inne gry ? mozna porownywac sequele czyli np gothica 1 i gothica 2 ale porownywac dwie zupełnie inne gry co maja wspolny tylko 1 " garunek " z którego sie skladaja ? ehhhh co najmniej dziwne i ciut nie na miejscu ...

76561198013232167.png

Opublikowano

Na cholere ten temat tutaj ? nie ma to nic wspolnego z terraria jest to zupełnie inna gra, inny klimat a jedyne co maja wspolnego to to ze obie gry to sandboxy oraz maja jednego kreatora [ pracownika ] wspolnego ? przeniescie to do dzialu "Inne MMORPG" swoja glupota robicie tylko spam i zamęt.

Swoja droga chce zobaczyć te "wieksze updaty" niz w terrari ... co do tych 10 powodow zupelnie idiotyczny pomysl bo jak mozna porownywac 2 inne gry ? mozna porownywac sequele czyli np gothica 1 i gothica 2 ale porownywac dwie zupełnie inne gry co maja wspolny tylko 1 " garunek " z którego sie skladaja ? ehhhh co najmniej dziwne i ciut nie na miejscu ...

Po 1. Naucz się pisać polskie znaki, bo wiem, że to potrafisz.

Po 2. Tak bardzo wielbisz swoją kochaną Terrarię, że zhejtowałeś ten temat w pośpiechu, co wiąże się z punktem powyżej.

Po 3. Mylisz się mój drogi. Obie gry mają bardzo dużo wspólnego (chodzi mi tu o wiele podobnych elementów)

Po 4. Hmm? "garunek" - Cóż to za nowe słowo, coś od garnka? Pisz wolniej i chill, człowieczku.

Opublikowano

marna podroba

Ależ konstruktywna wypowiedź. Ja bym nie nazwał tego 'podróbą' tylko kolejną częścią gry.. jakbyś nie zauważył tak można to odebrać. To udoskonalona Terraria tylko w innym klimacie, wcale nie gorszym o ile dopuszczasz do siebie coś innego niż Terrarie, bo pewnie tak bardzo jesteś w nią zapatrzony :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja ujme to tak, każda gra będzie/ma swój urok, gry bardzo mocno różnią się od siebie terraria jest osadzona w realiach ziemski,a zaś starbound w kosmicznych, rozgrywka niby będzie polegała na tym samym: exploring, budowanie, walka lecz jak wcześniej wspomniałem każda gra ma swój urok i nie należy ich zabardzo porównywać.

704371448266406298964.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

7. Wielkość mapy - W Terrari gra kończy się na oceanach. W Starboundzie świat i gra nie kończy się nigdy (tak jak w przypadku Minecrafta)

W minecraf'cie da się dojść do końca świata.

Opublikowano

W minecraf'cie da się dojść do końca świata.

Nie do końca, na końcu jest zbugowany świat, coś takiego...

@topic: Wiedziałem od dawna, ale zapowiada sie ciekawie :P

Opublikowano

Po 1 tak jak napisał poprzednik ta gra nie ma nic wspolnego z Terraria więc nie wiem dla czego jeszcze mod tego nie wywalil z tego dzialu ?

po 2 W starboundzie nie ma i nie bedzie tak rozbudowanej eksploracji jak jest to Teraz po pathu 1.2 a pamiętajmy że kolejne pathe dodadza najazdy obcych, biom kosmiczny itp więc pójdzie w swoim stylu w kierunku starbounda co bedzie czynic terrarie moim zdaniem o wiele lepsza.

po 3 jeżeli juz mamy patrzeć na grafike terraria ma o wiele mniej pikseli a itemki oraz obiekty są adekwatne pod względem wielkości do otoczenia czego w starboundzie niestety brakuje i widać to już po paru SSach ...

a po 4 starbound opiera sie bardziej na lec tam, lec tu co wnioskuje po przeczytaniu opisu na FB ... więc myśle że nie bedzie lepszy od Terrari

Ale to tylko moja opinia do której każdy ma prawo gdy umiejściłeś tutaj ten temat ...

Opublikowano

Po 1 tak jak napisał poprzednik ta gra nie ma nic wspolnego z Terraria więc nie wiem dla czego jeszcze mod tego nie wywalil z tego dzialu ?

po 2 W starboundzie nie ma i nie bedzie tak rozbudowanej eksploracji jak jest to Teraz po pathu 1.2 a pamiętajmy że kolejne pathe dodadza najazdy obcych, biom kosmiczny itp więc pójdzie w swoim stylu w kierunku starbounda co bedzie czynic terrarie moim zdaniem o wiele lepsza.

po 3 jeżeli juz mamy patrzeć na grafike terraria ma o wiele mniej pikseli a itemki oraz obiekty są adekwatne pod względem wielkości do otoczenia czego w starboundzie niestety brakuje i widać to już po paru SSach ...

a po 4 starbound opiera sie bardziej na lec tam, lec tu co wnioskuje po przeczytaniu opisu na FB ... więc myśle że nie bedzie lepszy od Terrari

Ale to tylko moja opinia do której każdy ma prawo gdy umiejściłeś tutaj ten temat ...

Najazdy obcych czy biomy kosmiczne w Terrari porównujesz do gry opartej głównie na tych dwóch aspektach? I mówisz, że pod tym względem Terraria będzie lepsza?

Jasne, to tylko twoja opinia i szanuję ją :)

Opublikowano

omfg nie ma takiego czegoś jak "lepsza"

Po prostu tobie się bardziej podoba.

Dla mnie terraria ma swój klimat którego nie przebije żaden sandbox.

graphic.png

Opublikowano

To czy lepsza okaże się dopiero jak wyjdzie._. Jeżeli natomiast chodzi o samą grę sam na nią czekam, bo trochę zawiodłem się na aktualizacji terrari. Nie wiem tylko co ten temat robi w dziale z terrarią?;f

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...