Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Pierwsze stawianie serwera i kilka pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam na imię Beata i chciałabym powitać wszystkich forumowiczów MPCforum.pl :P

By zbędnie nie przedłużać przejdę od razu do rzeczy: lubię sobie czasem pograć w Metin na różnych serwerach prywatnych. Od jakiegoś czasu naszła mnie ochota by sprobować stworzyć własny serwer (z jeszcze jedną osobą ale również początkującą w tym temacie). Póki co nie myślimy nawet o tworzeniu serwera z prawdziwego zdarzenia; powiedzmy, że chcemy spróbować swoich sił tak dla siebie... lub dla zabawy - jak kto woli.

Przeglądałam ten dział już wiele razy, zdarzało się też zaglądać na strony konkurencyjne jednak są pewne kwestie których albo nie doczytałam albo nie rozumiem. Dlatego też zdecydowałam się prosić o pomoc osoby bardziej obeznane w temacie ode mnie.

Dodam jeszcze, że przeglądałam tutki z tego forum itd. jednak w każdym pisze troche co innego i wolę napisać ten temat niż potem męczyć się po 15 razy jeśli coś zrobię nie tak.

Ok, więc tak:

1. Zdecydowałam się na utworzenie serwera na plikach by Terenzo z tego tematu: http://www.mpcforum.pl/topic/768196-dl-czyste-serverfiles-by-terenzo/, ściągnełam wszystkie pliki: zarówno pojedyńcze (ServerFiles, ClientSide, bazę itp. oraz gotowe pliki na FreeBSD). I tak brzmi moje pierwsze pytanie: co polecilibyście nam jako osobom, zaczynającym 1 raz pracę przy stawianiu serwera? Czy lepiej probować stawiać serwer od samych podstaw by się czegoś nauczyć/zapamiętać czy lepiej narazie nie zawracać sobie tym głowy i korzystać z gotowych? Chodzi mi o to, by nie utrudnić sobie życia przy pierwszej pracy tego typu ale też się czegoś nauczyć jeśli ma nam się to sprzydać później przy edycji serwera itd.

2. Czy mogłabym prosić o jakiś link do dobrego tutoriala, w którym będzie najlepiej wytłumaczone jak postawić serwer na tych plikach od Terenzo? Jest tych tutoriali kilka i każdy inny dlatego nie wiem według którego zacząć. Dodam, że interesowało by nas postawienie serwera dedykowanego.

3. Czy postawienie serwera na VirtualBoxie oznacza, że program ten symuluje prawdziwy serwer dedykowany? Mogę wtedy edytować pliki i lączyć się póżniej z tym serwerem przez klienta do niego mimo, że serwer jest postawiony wirtualnie u mnie na dysku? (Nie wiem czy dobrze to rozumiem).

4. Wszystkie edycje jakie będe chciała wykonać w swojej grze, wykonuję na plikach serwerowych czy na kliencie?

Może jeszcze sobie o czymś przypomnę ale to później.

Mimo, że jak już mówiłam przejrzałam tysiące razy forum, mogłam coś przeoczyć także interesuje mnie każdy temat, który dotyczy jakiegoś z moich pytań. Sama zresztą jeszcze czegoś zaraz poszukam jednak będe wdzięczna za każdą pomocną dłoń i odpowiedź kogoś kto się na tym zna. ;)

Interesują mnie również każde rady na ten temat.

Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi. :)

Opublikowano

4.To zależy nie które edycje się przeprowadza na kliencie nie raz na samych plikach serwerowych a czasami na oby dwóch rzeczach.

Opublikowano

2. Czy mogłabym prosić o jakiś link do dobrego tutoriala, w którym będzie najlepiej wytłumaczone jak postawić serwer na tych plikach od Terenzo? Jest tych tutoriali kilka i każdy inny dlatego nie wiem według którego zacząć. Dodam, że interesowało by nas postawienie serwera dedykowanego.

3. Czy postawienie serwera na VirtualBoxie oznacza, że program ten symuluje prawdziwy serwer dedykowany? Mogę wtedy edytować pliki i lączyć się póżniej z tym serwerem przez klienta do niego mimo, że serwer jest postawiony wirtualnie u mnie na dysku? (Nie wiem czy dobrze to rozumiem).

od 2 . Tutorial znajdziesz w temacie z plikami .

od3. Tak stawiasz serwer na hamachi lub no hamachi wygląda to tak samo na dedyku tyle że na dedyku łączysz się do serwa przez putty .+ instalacja freebsd portów itd.

joker%20sygnatura.jpg

Moje Wideo poradniki :

http://www.youtube.com/watch?v=GxIE_-D48Mo&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=STxO41rFQus&feature=channel&list=UL

Opublikowano

Dziękuje bardzo za odpowiedzi.

Czyli rozumiem, że mam postawić serwer według obojętnie którego tutoriala na hamachi, no hamachi itd (bez różnicy?). Jedynie będzie trzeba potem dodać te porty itp. tak? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...