Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór odpowiedniego dysku SSD

Gość Szaki22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w najbliższym czasie planuję zakup dysku SSD do swojego komputera, i chcę poprosić was o wybór odpowiedniego. Nie mam zbyt dłużych wymagań, Zależy mi na 64GB lub 128GB miejsca oraz z ceną nie przekraczającą 400zł ;)

EDIT:

Jeszcze tylko małe pytanko, czy dysk SSD pożera mniej prądu niż tradycyjny?

Opublikowano

Pobor pradu max. 20w (pewnei z 10-15w) wiec sie nie martw.

Masz od tego dzial w poradnikach...

Zaraz sobie przeczytam ;)

A co myślicie o takim?

http://allegro.pl/sandisk-ssd-hard-dysk-ultra-plus-64-gb-i3452737407.html

Lub

http://allegro.pl/dysk-ssd-intel-520-series-60gb-sata3-mlc-2-5-box-i3516007934.html

Jeszcze takie pytanko, jaka jest żywotność takiego dysku?

Opublikowano

Pewnie dłużej niż zwykły dysk HDD, a to dlatego że dysk HDD posiada elementy mechaniczne które ciągle się ruszają. Taki SSD powinien pociągnąć z 10 lat, ale to też zależy od kontrolera czy jest awaryjny czy jakiś porządniejszy. Zawsze masz gwarancję jakby coś się stało.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

SSD mają limit cyklów zapisu na kościach więc w końcu się zużyje i będzie na śmietnik, z HDD takiego problemu nie ma jednak są inne w przypadku których też jest ryzyko bezużyteczności dysku.

Opublikowano

do 400zl dostaniesz plextora m5s 128gb, cruciala m4 128gb, intela 520 i kingstona v300.

Ja dzisiaj odebralem od kuriera cruciala m4 128gb z sankami na 3.5" i zaplacilem za pobraniem 373zl, dziala bardzo przyzwoicie, pobor pradu okolo 1W, wiec jest to cale nic, roznica w dzialaniu systemu jest ogromna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...