Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Permissions - Tworzenie/nadawanie rang.

Adzik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym tutorialu przedstawię podstawowy plugin na serwerach MC

Co on umożliwia? Mamy w nim możliwość tworzenia rang, nadawania im odpowiednich praw, ustawiania prefixów.

Download

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/permissionsex/files/17-permissions-ex-v1-19-6-package/

Należy wrzucić wszystkie pliki do folderu plugins.

1. Tworzenie rangi

Najlepszym sposobem, aby nic nie rozwalić a stworzyć nową rangę jest robienie tego przez konsole. Robimy to poprzez wpisanie następującej komendy do konsoli

pex group "Nazwa grupy" create

Jeżeli wpiszemy to poprawnie serwer zwróci taki komunikat 1P8Rjpg.png.

2. Nadawanie uprawnień

I tu się zaczynają schody. Wiele osób ma z tym problem. Do tego trzeba mieć cierpliwość, i być trochę kumatym. A więc zaczynamy...

Aby dodać jakieś uprawnienie wpisujemy następującą komendę

pex group "nazwa grupy" add "uprawnienie"

Na przykład

pex group "Admin" add "essentials.ban"

Po wpisaniu takowej komendy grupa admin może banować. Skąd brać uprawnienia? Najlepiej wpisać w google nazwę plugina permissions.
Dla przykładu wstawiam listę uprawnień do pluginy essentals (go również opiszę w innym tutorialu)
http://wiki.ess3.net...mmand_Reference

Każde jedno uprawnienie trzeba nadawać osobno.

Uprawnienia jakie dostraczna nam permissionsEX
modifyworld.* - Obowiązkowe w każdej grupie, która ma budować, zbierać itemki itp.
* - Uprawnienie, które daje nam wszystko. Wtedy nie musimy robić żadnych innych uprawnień (również nie trzeba dawać modifyworld.*).

3. Tworzenie prefixów.

Co to prefix? Jest to napis przed nickiem.
Aby otrzymać taki efekt należy wpisać w konsoli

pex group "nazwa grupy" prefix [&4Admin&f]

O co chodzi z "&4" oraz "&f"? Są to kolory. Więcej w tym tutorialu [TuT]Kolory w Minecraft .

Dodatkowo, aby działały prefixy musimy włączyć plugin chatmanager. Robimy to wchodząc do folderu plugins, a następnie do folderu chatmanager. W nim edytujemy plik config.yml. Aby wszystko działało musimy ustawić to tak jak mam na screenie
vJqectS.png
Teraz wszystko musi działać ;)

4. Ręczna edycja pliku permissions.yml

Tutaj możemy wszystko ręcznie wpisywać (jest to trudniejsze od wykonywania poleceń w konsoli)

Tym razem opiszę wszystko w screenie.

cbq8.png

Uwaga! Kiedy w tym pliku nic żadna wolna przestrzeń nie może być zrobiona przyciskiem "tab". Do edycji polecam program notepad++. Podkreśli nam, kiedy coś jest źle na czerwono

Przykład

e4ec.png

To tyle

Arcymistrz
Opublikowano

Każdy poradnik wnosi coś nowego do życia forum nieważne ile razy był, ważne, aby nie był plagiatem.

Każdy kolejny post np.

"Było"

"Jest i będzie"

"Fajne, lajk"

"Głupie, lajk"

Będzie karany warnem.

Opublikowano

Super poradnik, dzięki tobie mam admina na swoim serwerze :-) jestem bardzo wdzięczny....

Jak byś chcial to zapraszam na serwer mcpoland.gomc.pl , to dam ci kidmoda, za pomoc przy ogarnieciu rang :-) jeszcze raz dziękuje i pozdrawia, szymek

Opublikowano

Myślę, że napracowałeś się przy tym oraz pomogłeś wielu graczom, jak zrobić to z poziomu serwera.

Ja w sumie już zapomniałem jak się to robiło, ale dzięki tobie znów sobie przypomniałem.

Serdeczne dzięki ! :)

k4L2ZMS.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, w tym tutorialu przedstawię podstawowy plugin na serwerach MC

Co on umożliwia? Mamy w nim możliwość tworzenia rang, nadawania im odpowiednich praw, ustawiania prefixów.

Download

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/permissionsex/files/17-permissions-ex-v1-19-6-package/
Należy wrzucić wszystkie pliki do folderu plugins.

1. Tworzenie rangi

Najlepszym sposobem, aby nic nie rozwalić a stworzyć nową rangę jest robienie tego przez konsole. Robimy to poprzez wpisanie następującej komendy do konsoli

pex group "Nazwa grupy" create
Jeżeli wpiszemy to poprawnie serwer zwróci taki komunikat 1P8Rjpg.png.

2. Nadawanie uprawnień

I tu się zaczynają schody. Wiele osób ma z tym problem. Do tego trzeba mieć cierpliwość, i być trochę kumatym. A więc zaczynamy...

Aby dodać jakieś uprawnienie wpisujemy następującą komendę

pex group "nazwa grupy" add "uprawnienie"
Na przykład
pex group "Admin" add "essentials.ban"
Po wpisaniu takowej komendy grupa admin może banować. Skąd brać uprawnienia? Najlepiej wpisać w google nazwę plugina permissions.

Dla przykładu wstawiam listę uprawnień do pluginy essentals (go również opiszę w innym tutorialu)

http://wiki.ess3.net...mmand_Reference

Każde jedno uprawnienie trzeba nadawać osobno.

Uprawnienia jakie dostraczna nam permissionsEX

modifyworld.* - Obowiązkowe w każdej grupie, która ma budować, zbierać itemki itp.

* - Uprawnienie, które daje nam wszystko. Wtedy nie musimy robić żadnych innych uprawnień (również nie trzeba dawać modifyworld.*).

3. Tworzenie prefixów.

Co to prefix? Jest to napis przed nickiem.

Aby otrzymać taki efekt należy wpisać w konsoli

pex group "nazwa grupy" prefix [&4Admin&f]
O co chodzi z "&4" oraz "&f"? Są to kolory. Więcej w tym tutorialu [TuT]Kolory w Minecraft .

Dodatkowo, aby działały prefixy musimy włączyć plugin chatmanager. Robimy to wchodząc do folderu plugins, a następnie do folderu chatmanager. W nim edytujemy plik config.yml. Aby wszystko działało musimy ustawić to tak jak mam na screenie

vJqectS.png

Teraz wszystko musi działać ;)

4. Ręczna edycja pliku permissions.yml

Tutaj możemy wszystko ręcznie wpisywać (jest to trudniejsze od wykonywania poleceń w konsoli)

Tym razem opiszę wszystko w screenie.

cbq8.png

Uwaga! Kiedy w tym pliku nic żadna wolna przestrzeń nie może być zrobiona przyciskiem "tab". Do edycji polecam program notepad++. Podkreśli nam, kiedy coś jest źle na czerwono

Przykład

e4ec.png

To tyle

przyda sie dla nowych

h6m9o8p67z9o.jpg

Cześć! Zapraszam Cię na mój serwer typu skyblock, nowoczesnego typu! Mamy 20 slotów i 1 ukryty - serwer publiczny no-premium na wersję 1.6.4! :-) Eventy, i konkursy i dużo innycn niespodzianek! :-) IP: s8.fhmc.pl:27891

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...