Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum Informatyczne :(

Wolfik512

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam parę pytań dotyczącej nowej szkoły.

Czy technikum infomatyczne jest płatne o_O znalazłem stronę na której pisze, że 150zł dla osób które zdobyli mniej niż 60 punktów.

Ile mieliście punktów gdy się dostaliście?

Jaką macie średnią?

Czy z średnią 3.0 się dostane?

Ile punktów dostaje się na teście gimnazjalnym max?

Pytanie dla kogoś z Torunia > jakie technikum informatyczne poleca

Opublikowano

Beka, pierwszy raz widzę, że trzeba płacić 150zł wstępnego. Jakaś złodziejska szkoła.... Technikum jak i LO jest darmowe. Płacisz tylko za ubezpieczenie i składki.

Chyba, że masz zamiar iść do prywatnej szkoły .

9368_gold.png

Opublikowano

Ja chodziłem to tech inf ale to było pare lat temu i osobiscie srednio polecam. Przez pierwsze 2 lata nie nauczyłem sie niczego , programowania uczyła mnie kobieta która sama tego znała tylko regułki a uczyła bo jej mąż był dyrektorem , istny MINDFUCK. Dopiero w 3 i 4 klasie nadeszły przydatne rzeczy. Pierwszy raz sie spotkam z plantym tech , a co do sredniej to chyba bardziej licza sie pkt za test i oceny z poszczegolnych przedmiotów

Opublikowano

Ja chodziłem to tech inf ale to było pare lat temu i osobiscie srednio polecam. Przez pierwsze 2 lata nie nauczyłem sie niczego , programowania uczyła mnie kobieta która sama tego znała tylko regułki a uczyła bo jej mąż był dyrektorem , istny MINDFUCK. Dopiero w 3 i 4 klasie nadeszły przydatne rzeczy. Pierwszy raz sie spotkam z plantym tech , a co do sredniej to chyba bardziej licza sie pkt za test i oceny z poszczegolnych przedmiotów

To zależy od szkoły,więc nie mów że średnio polecasz,taką szkołę wybrałeś to masz.

cmpunksignaturebyfxtrea.png

Opublikowano

Prawdę mówiąc, jakoś to TI mnie nie przekonuje. Wszyscy się tak na, to rzucili, a tak naprawdę rynek tymi "informatykami" jest tak załadowany, że to głowa mała.

Co do sprawy nauczycieli: Miałem taki sam problem, tylko z nauczycielką od biologi. Była to pani dyrektor, której mąż jest w vice burmistrzem miasta, więc znam twój ból.

Co do autora, czy się dostaniesz zależy od tego ilu "przyszłych informatyków" rzuci się do tego technikum. Wtedy będzie selekcja najlepszych. Ty z małą średnia i słabą ilością pkt. będziesz brany pod uwagę na samym końcu

9368_gold.png

Opublikowano

Mam zamiar iść na profil grafika komputerowego i domyślam się, że więcej sam się nauczę ^^

Na stronie pisze, że głównie punkty liczą się z:

Polski

Angielski

Matematyka

Informatyka

(dziwię się, że fizyki nie wymienili)

Ale czy średnia 3.0 to nie zamało?

Co to są czesne ^^? xD

Opublikowano

@up Ale jak ktoś lubi komputery i te sprawy i go to kręci,no to chyba nie pójdzie do Liceum z rozszerzoną chemią,czy coś w ten deseń.

Jak to nie? ja lubię komputery i poszedłem do LO. Mimo wszystko popełniłem błąd, bo mogłem iść na logistykę. Na logistyków jest największe zapotrzebowanie, a dobry logistyk zarobi więcej niż informatyk. Do tego darmowy kurs i egzamin na wózek widłowy? Robota zapewniona, nawet w głupim magazynie, gdzie za nic nie robienie zarobisz powyżej średniej krajowej.

9368_gold.png

Opublikowano

Jak to nie? ja lubię komputery i poszedłem do LO. Mimo wszystko popełniłem błąd, bo mogłem iść na logistykę. Na logistyków jest największe zapotrzebowanie, a dobry logistyk zarobi więcej niż informatyk. Do tego darmowy kurs i egzamin na wózek widłowy? Robota zapewniona, nawet w głupim magazynie, gdzie za nic nie robienie zarobisz powyżej średniej krajowej.

Spokojnie... Praca już mam zapewnioną, a chce iść na technikum informatyczne ponieważ to lubię i lepiej mi w takiej szkole pójdzie.

PS odpowie mi ktoś na moje przedostatnie pytanie?

Opublikowano

Spokojnie... Praca już mam zapewnioną, a chce iść na technikum informatyczne ponieważ to lubię i lepiej mi w takiej szkole pójdzie.

PS odpowie mi ktoś na moje przedostatnie pytanie?

Z zadam ci pytanie: Jak stałeś z matematyką w gimnazjum ? Ogólnie skoro w gimbazie nie szło ci super, to tutaj będziesz musiał na serio włożyć więcej czasu w naukę. Jesteś pewien, że dasz sobie rade ? Bo to też trzeba brać pod uwagę.

9368_gold.png

Opublikowano

Z zadam ci pytanie: Jak stałeś z matematyką w gimnazjum ? Ogólnie skoro w gimbazie nie szło ci super, to tutaj będziesz musiał na serio włożyć więcej czasu w naukę. Jesteś pewien, że dasz sobie rade ? Bo to też trzeba brać pod uwagę.

W pierwszej gimnazjum z matematki miałem 4+, a teraz 2 ^^ Po prostu nawet nie patrzyłem co robimy na lekcji ale jak chce to wystarczy, że spojrzę w książkę i już wiem o co chodzi. Teraz w 3 klasie mam zamiar z matmy dostać 4 lub 5.

Opublikowano

Jest tylko parę techników w Polsce do których warto iść, chyba że masz zamiar iść dla hehe beki. xD Z taką średnią w gimbazie to lepiej idź już do zawodówski jakiejś, przynajmniej będziesz miał pewną pracę. I całkiem serio to piszę, o wiele lepiej na tym wyjdziesz.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Jest tylko parę techników w Polsce do których warto iść, chyba że masz zamiar iść dla hehe beki. xD Z taką średnią w gimbazie to lepiej idź już do zawodówski jakiejś, przynajmniej będziesz miał pewną pracę. I całkiem serio to piszę, o wiele lepiej na tym wyjdziesz.

Do zawodówki nie mam zamiaru iść i przecież pisałem, że z pracą dla mnie nie będzie problemu ale to nie znaczy, że od razu mam iść do zawodówki.

Opublikowano

Do zawodówki nie mam zamiaru iść i przecież pisałem, że z pracą dla mnie nie będzie problemu ale to nie znaczy, że od razu mam iść do zawodówki.

Wiesz, czasy się zmieniają i z tej pewnej pracy może nic nie wyjść. Znam osoby, które po zawodowce mają zawód, a były jeszcze tak mądre, że poszły do zaocznej szkoły średniej. Mają zawód, a co do czego, to jeszcze maturę :]

9368_gold.png

Opublikowano

Wiesz, czasy się zmieniają i z tej pewnej pracy może nic nie wyjść. Znam osoby, które po zawodowce mają zawód, a były jeszcze tak mądre, że poszły do zaocznej szkoły średniej. Mają zawód, a co do czego, to jeszcze maturę :]

Nie martwię się o to.

Do zawodówki nie chce iść tym bardziej, że znam ludzi którzy tam chodzą i nie są za mądrzy.

Jeżeli w podaniu napisałbym jakiś link do strony który pokazuje co umie itd.. by pomógł?

Opublikowano

Jedne drugiemu nie równe. Ja obecnie kończę technikum i jestem bardzo zadowolony. O ile nie można powiedzieć, że nauczyłem się programować (umiałem już wcześniej) to na pewno na plus były wszelkie fizyczne zajęcia konfiguracji sieci, komputerów. Dodatkowo miałem pracownię z makami (nienawidzę ich) więc poznałem wszelki soft programistyczny/graficzny/biurowy/dźwiękowy i do montażu filmów.

Dodatkowo, na koniec technikum (jeśli zdasz) otrzymujesz tytuł technika ((tele)informatyka). Na pewno ma to kolosalnie większe znaczenie na rynku pracy w przeciwieństwie do wpisu "ukończył liceum blebleble".

Żeby nie było, technikum jest dla ludzi mądrych o dobrej średniej w przeciwieństwie do panującej powszechnie opinii "najlepsi - liceum, gorsi - technikum, debile - zawodówka". btw. to chyba najgłupsze stwierdzenie jakie słyszałem jeśli chodzi o edukację.

Ja, ze średnią 4.0 i 80-90pkt. z egzaminów (+48ang.) od razu wiedziałem, że chcę technikum. (miałem spokojne szanse dostać się do najlepszego liceum w mieście)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...